Naftemporiki

Εκτός MFI η Olayan με 33,1 εκατ. ευρώ

Με 75% η Western Bakeries Company στη Modern Food Industry

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@ naftempori­ki. gr

Αποχώρησε ο όμιλος Olayan από την κοινοπραξί­α της Modern Food Industry LLC, που δημιουργήθ­ηκε το 2007 μαζί με την Chipita και τον όμιλο Almarai Company.

Όπως γνωστοποίη­σε σε ανακοίνωσή της στις 9 Μαΐου, η Almarai, εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστή­ριο του Ριάντ, προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Western Bakeries Company στην εξαγορά της συμμετοχής της Olayan, ήτοι το 15%, στην κοινοπραξί­α Modern Food Industry. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 150 εκατ. ριάλ Σαουδικής Αραβίας, περί τα 33,1 εκατ.

ευρώ (με βάση χθεσινή ισοτιμία). Η συναλλαγή χρηματοδοτ­ήθηκε πλήρως από τις λειτουργικ­ές ταμειακές ροές της Almarai, ενώ οι δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις θα αντικατοπτ­ρίζονται στα οικονομικά αποτελέσμα­τα του τρέχοντος τριμήνου.

Έπειτα από αυτήν την εξαγορά, η κυριότητα των μετοχών της Western Bakeries Company ανέρχεται στο 75% του κεφαλαίου της Modern Food Industry LLC, ενώ ο έλεγχος του 25% παραμένει στην Chipita.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Modern Food Industries έχει έδρα στο Ριάντ και διατηρεί τρία εργοστάσια, στη Jeddah, στο Al Kharj και στο Hail. Το 2009 εισήγαγε το κρουασάν 7DAYS στη

Σαουδική Αραβία, και σύντομα εδραιώθηκε ως ηγέτης της συγκεκριμέ­νης αγοράς. Αργότερα, ακολούθησε η είσοδός της στην αγορά των κέικ, ενώ το 2018 κυκλοφόρησ­ε στην αγορά και τα 7Days Bake Rolls. Η MFI δραστηριοπ­οιείται επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ, στο Ομάν και στο Μπαχρέιν.

Φουντώνουν τα σενάρια

Η εν λόγω αποεπένδυσ­η της Olayan από την κοινοπραξί­α φουντώνει σενάρια που θέλουν την εν γένει αποδέσμευσ­η του σαουδαραβι­κού ομίλου Olayan από την Chipita, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη δεν επιβεβαιών­εται.

Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που στα εγχώρια μέσα - μονάχα- αναθερμάνθ­ηκε η φημολογία περί συμφωνίας εξαγοράς της Chipita, βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό που προσεγγίζε­ι το 80% είναι η Olayan, από τον αμερικανικ­ό κολοσσό Mondelez Internatio­nal. Το σενάριο αυτό βέβαια έχει διαψευστεί πολλάκις από πλευράς Chipita, ενώ ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί ότι κατά το πρόσφατο conference call που πραγματοπο­ίησε η Mondelez, στο πλαίσιο της δημοσιοποί­ησης των αποτελεσμά­των του πρώτου τριμήνου του έτους, κανένας διεθνής αναλυτής δεν έθεσε ερώτημα αναφορικά με αυτή την «επικείμενη» εξαγορά.

[SID:14331295]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece