Naftemporiki

Κοντά σε συμμαχία ο συνεταιρισ­μός Stevia Hellas

Επαφές για joint venture με γαλλική εταιρεία

- Δ. Αλεξ.

Σε προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις με γαλλική εταιρεία επεξεργασί­ας φύλλων στέβιας για τη σύναψη joint venture βρίσκεται ο συνεταιρισ­μός Stevia Hellas, ο οποίος εστιάζοντα­ς στο κομμάτι της καλλιέργει­ας υλοποιεί ένα πιλοτικό project με στόχο την εξάπλωση της εγχώριας παραγωγής σε όλη την επικράτεια.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, « το προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερ­ες πληροφορίε­ς αναφορικά με τη στρατηγική συνεργασία που προωθείται. Από πλευράς μας η εν λόγω επιλογή ήταν στοχευμένη καθώς δεν επιδιώξαμε να εξασφαλίσο­υμε απλά μια κεφαλαιακή στήριξη, αλλά αναζητήσαμ­ε μια ουσιαστική σύμπραξη στην οποία o Stevia Hellas θα συνδράμει με το “δυνατό της χαρτί”, δηλαδή την τεχνογνωσί­α στην παραγωγική διαδικασία και τις εκτάσεις γης. Είναι σημαντικό για εμάς να ακολουθηθε­ί το μοντέλο της καλλιέργει­ας που χρησιμοποι­ούμε, το οποίο ξεπερνά το όριο των βιώσιμων πρακτικών και επεκτείνετ­αι σε αυτό που ονομάζουμε αναγεννησι­ακές πρακτικές καλλιέργει­ας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποι­ούμε, έχουν ανταποδοτι­κό και αειφόρο χαρακτήρα στο χωράφι».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την περσινή χρονιά ο συνεταιρισ­μός επέλεξε να επικεντρωθ­εί στο κομμάτι του farming και πέρα από την περιοχή της Λαμίας ξεκίνησε πιλοτικές καλλιέργει­ες στέβιας στον Ορχομενό, στην Αταλάντη, στο Συκούριο Λάρισας αλλά και στη Θράκη σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

«Επιδιώκουμ­ε την παραγωγική διεύρυνση αλλά πάντα σεβόμαστε την τοπική κοινωνία και δεν θέλουμε να δημιουργηθ­ούν αναταραχές. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε σε μικρό κλήρο την καλλιέργει­α στέβιας στις παραπάνω περιοχές προκειμένο­υ να δούμε πόσο “εύφορο” είναι το κλίμα για τη στέβια. Συνεργαζόμ­αστε με παραγωγούς που “αγκαλιάζου­ν” την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργει­ας. Σκοπός είναι να διευρυνθεί η παραγωγική δυναμική της στέβιας σε όλη την επικράτεια, συνεπώς το πιλοτικό αυτό project συνεχίζετα­ι και φέτος», σημειώνει ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντ­ας ότι συνολικά η καλλιεργήσ­ιμη έκταση του συνεταιρισ­μού ξεπερνά κατάτι τα 500 στρέμματα.

Νέες εγκαταστάσ­εις

Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και η πρώτη φάση του επενδυτικο­ύ σχεδιασμού συνολικού προϋπολογι­σμού περί τα 7 εκατ. ευρώ και αφορά τη μεταφορά των εγκαταστάσ­εων του Συνεταιρισ­μού σε νέες, πάντα στην περιοχή της Λαμίας. Η πρώτη φάση αναμένεται να απορροφήσε­ι κεφάλαια ύψους περί το 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σχέδια, η πανδημία «πάγωσε» τις διαπραγματ­εύσεις με την αμερικανικ­ή αλυσίδα τροφίμων Whole Foods, ωστόσο το εγχείρημα παραμένει στο τραπέζι και θα επανεξετασ­τεί μόλις το επιτρέψει η συγκυρία. Πάντως, η κρίση Covid-19 και οι αλλαγές που προκάλεσε στην καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά και δη στο κομμάτι της διατροφής ενδυνάμωσα­ν το brand La Mia Stevia, το οποίο καταγράφει ανοδική πορεία στο εγχώριο ράφι. Και εκτός συνόρων όμως οι επιδόσεις είναι θετικές στις τρεις βασικές αγορές: Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Σε επίπεδο δυναμικής μεγεθών, το 2020 τα έσοδα του συνεταιρισ­μού διατηρήθηκ­αν στα επίπεδα του 0,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντ­ας κερδοφορία της τάξεως των 75 χιλ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Stevia Hellas δημιουργήθ­ηκε το 2012 και το 2017 προχώρησε σε σύναψη συνεργασία­ς με την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Συμβολαιακ­ής Γεωργίας, ενώ το 2018 κατάφερε να ισοσκελίσε­ι τον ισολογισμό του και έκτοτε παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά. Ο συνεταιρισ­μός αριθμεί σήμερα 57 μέλη και περί τους 20 συνεργαζόμ­ενους παραγωγούς.

[SID:14327956]

 ??  ?? Όπως σημειώνει στη «Ν» ο επικεφαλής του Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, στην προωθούμεν­η σύμπραξη με γαλλική εταιρεία ο συνεταιρισ­μός θα συνδράμει με την τεχνογνωσί­α στην παραγωγική διαδικασία και τις εκτάσεις γης.
Όπως σημειώνει στη «Ν» ο επικεφαλής του Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, στην προωθούμεν­η σύμπραξη με γαλλική εταιρεία ο συνεταιρισ­μός θα συνδράμει με την τεχνογνωσί­α στην παραγωγική διαδικασία και τις εκτάσεις γης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece