Naftemporiki

Σε ρυθμό εστίασης η Coca Cola HBC

Μειωμένος 4%, στο 1,35 δισ., ο τζίρος α' τριμήνου

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@ naftempori­ki. gr

Με το βλέμμα στραμμένο στο «άνοιγμα» του καναλιού της εστίασης σε όλες τις αγορές που δραστηριοπ­οιείται και εν γένει στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα βρίσκεται ο ισχυρός εμφιαλωτής Coca Cola HBC AG.

Οι απώλειες στην εκτός σπιτιού κατανάλωση για του μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κυμαίνοντα­ι στο 20% έως 30%, ενώ από τον Μάρτιο η απόδοση εμφάνισε σταθεροποι­ητικές τάσεις.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους το ανάχωμα της Coca Cola παρέμεινε η εντός σπιτιού κατανάλωση, αλλά και το ηλεκτρονικ­ό κανάλι και όπως επισημαίνε­ται από την εταιρεία στη συνοπτική έκθεση των μεγεθών «τα κανάλια ψηφιακού εμπορίου αποτελούν ένα ολοένα και πιο σημαντικό μέρος της διαδρομής μας προς την αγορά και η πανδημία Covid-19 έχει δώσει μια επιπλέον ώθηση σε αυτήν την τάση. Παρόλο που το ηλεκτρονικ­ό λιανικό εμπόριο και το ψηφιακό εμπόριο συμβάλλουν επί του παρόντος σε ένα μικρό ποσοστό εσόδων, βλέπουμε την αύξηση των εσόδων από το κανάλι με τα υψηλά διψήφια ψηφία, και συνεχίζουμ­ε να στρέφουμε την προσοχή μας σε όρους κεφαλαίου και διαχείριση­ς σε αυτόν τον τομέα».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των

πωλήσεων, τα έσοδα του ομίλου στο εξεταζόμεν­ο διάστημα διαμορφώθη­καν σε 1,352 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση τα έσοδα καταγράφου­ν αύξηση της τάξεως του 2,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε συγκρίσιμο επίπεδο, δηλαδή συμπεριλαμ­βανομένων των επιδόσεων της Multon, η οποία από τον Μάιο του 2020 αναδιοργαν­ώθηκε από κοινή επιχείρηση σε κοινοπραξί­α, τα έσοδα καταγράφου­ν ρυθμό ανάπτυξης 6,1%.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων, αυτός σημείωσε μικρή αύξηση της τάξεως του 1,5% στα 490,8 εκατ. κιβώτια.

Πορεία στην Ελλάδα

Σχετικά με τις εγχώριες επιδόσεις, οι όγκοι πωλήσεων στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, με το κανάλι κατανάλωση­ς εκτός σπιτιού να παραμένει κλειστό για όλο το διάστημα του τριμήνου. Παρά το γεγονός αυτό σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στην κατηγορία των ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν και συνεχίστηκ­ε η αυξητική πορεία του όγκου πωλήσεων στο κανάλι κατανάλωση­ς εντός σπιτιού, ενώ o όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των μη ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν υποχώρησε κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό.

Σχολιάζοντ­ας την εικόνα του

πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, Zoran Bogdanovic, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε καλά παρά τον συνεχιζόμε­νο αντίκτυπο της πανδημίας, με αύξηση των εσόδων κυρίως χάρη στις κατηγορίες των ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν και των ποτών ενέργειας, και στην επιτυχημέν­η εφαρμογή της εμπορικής στρατηγική­ς μας στο κανάλι κατανάλωση­ς εντός σπιτιού. Βασιζόμενο­ι στη λειτουργικ­ή μας αποτελεσμα­τικότητα, την ευέλικτη στρατηγική διείσδυσης στην αγορά και τις ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσο­υμε την επανεκκίνη­ση του καναλιού κατανάλωση­ς εκτός σπιτιού. Παράλληλα, η ευρεία και ισορροπημέ­νη γεωγραφική μας παρουσία μάς επέτρεψε να επωφεληθού­με από τη διαρκή αύξηση των εσόδων στις αναδυόμενε­ς αγορές, όταν τα περιοριστι­κά μέτρα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές μας. Παρότι η ταχύτητα και η μορφή ανάκαμψης από την πανδημία παραμένουν αβέβαια, τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου θέτουν τις σωστές βάσεις για την επίτευξη των επιδιώξεών μας για το 2021, για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση, μαζί με μια μικρή αύξηση στο λειτουργικ­ό περιθώριο κέρδους».

[SID:14330411]

 ??  ?? Εντός σπιτιού κατανάλωση και e-κανάλι αποτέλεσαν ανάχωμα για την Coca Cola και στο α' τρίμηνο.
Εντός σπιτιού κατανάλωση και e-κανάλι αποτέλεσαν ανάχωμα για την Coca Cola και στο α' τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece