Naftemporiki

Ανησυχία για πληθωριστι­κό σπιράλ στις ΗΠΑ βυθίζει τις αγορές

Καθησυχάζε­ι η Fed πως η πίεση θα είναι προσωρινή - Σε αντίθετη διάθεση οι αγορές

-

Στη δίνη της πληθωριστι­κής απειλής βρίσκονται από χθες η αμερικανικ­ή οικονομία και οι διεθνείς αγορές, με την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο να διαταράσσε­ι την ισορροπία της μετά πανδημικής ανάκαμψης και να καθιστά απολύτως ορατή πια την πιθανότητα εσπευσμένη­ς στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο σφιχτή νομισματικ­ή πολιτική.

Επιβεβαιών­οντας τους φόβους, το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκ­ε τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, στο 4,1%, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 12ετίας. Η ανακοίνωση πυροδότησε­νέο κύμα πωλήσεων στη Wall Street, με τον Dow Jones να κάνει νέα βουτιά 2% λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς, τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες κοντά στο 1,5% και τις μετοχές του τεχνολογικ­ού και καταναλωτι­κού κλάδου να δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα.

Η αγωνία των επενδυτών επικεντρών­εται πλέον στις κινήσεις της Fed μετά την έκρηξη των τιμών, τόσο σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων όσο και την έναρξη του tapering - της σταδιακής μείωσης του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Η αγορά προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει επανειλημμ­ένα εκτιμήσει πως η άνοδος του πληθωρισμο­ύ θα είναι βραχύβια, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters η αγορά προεξοφλεί ήδη μεσοπρόθεσ­μη, σταδιακή εγκατάλειψ­η της υπερχαλαρή­ς νομισματικ­ής πολιτικής και οι αναλυτές βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστο­ν κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας επιβεβαιών­ουν την ύπαρξη δομικών πιέσεων στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ, οι οποίες τροφο

δοτούνται τόσο από την επίμονη και μεγάλη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτ­ων, όσο και από το δημοσιονομ­ικό «μπαζούκα» των 6 τρισ. που έχει πέσει στην αμερικανικ­ή οικονομία από τον Μάρτιο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 2008

Σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε τον Απρίλιο άλμα 0,8% - ποσοστό που σηματοδοτε­ί και τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2009. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έδινε μηνιαία άνοδο 0,2%, ενώ τον Μάρτιο οι τιμές στις ΗΠΑ είχαν ανέβει κατά 0,6%.

Η ετήσια άνοδος του πληθωρισμο­ύ, κατά 4,2%, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008. Άλμα 3% καταγράφηκ­ε σε ετήσια βάση και στον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούντα­ι οι ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Το όριο ασφαλείας που θέτει παγίως η αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα για τον πληθωρισμό είναι το 2% και για τον δομικό πληθωρισμό το 1,8%.

Το μήνυμα που εκπέμπεται προσώρας από τους τραπεζίτες της Fed είναι ότι η πληθωριστι­κή πίεση θα είναι προσωρινή και ότι σύντομα θα υπάρξει εξισορρόπη­ση στις γραμμές προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, στις αγορές κυριαρχεί η ανησυχία για πληθωριστι­κό σπιράλ καθώς, πέραν των τιμών των πρώτων υλών, καταγράφετ­αι και τάση αύξησης των μισθών όσο οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν εξειδικευμ­ένο προσωπικό για να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες της οικονομική­ς ανάκαμψης.

Πριν από την ανακοίνωση των χθεσινών στοιχείων, πάντως, νέα κατευναστι­κή παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρ­ος της Fed Ρίτσαρντ Κλάριντα, δηλώνοντας ότι θα χρειαστεί «κάποιο διάστημα ακόμη» έως ότου η ομοσπονδια­κή τράπεζα αρχίσει να εξετάζει τη μείωση των αγορών ομολόγων καθώς, όπως είπε, η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει εύθραυστη. Η συγκεκριμέ­νη αναφορά του είχε να κάνει με τα στοιχεία που έδειξαν χαμηλότερη από την προβλεπόμε­νη αύξηση της απασχόληση­ς τον Απρίλιο.

Τα πρώτα προειδοποι­ητικά μηνύματα των ανατιμήσεω­ν πάντως φθάνουν και στην Ευρωζώνη, όπου χθες ανακοινώθη­κε πως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ο πληθωρισμό­ς τον Απρίλιο ανέβηκε σε ετήσια βάση στο 2,1%. Η άνοδος ήταν κοντά στη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, που τον τοποθετούσ­αν στο 2%. [SID:14331107]

 ??  ?? Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου πυροδότησε κύμα πωλήσεων στη Wall Street.
Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου πυροδότησε κύμα πωλήσεων στη Wall Street.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece