Naftemporiki

Στα... δίχτυα της Μάγχης η συμφωνία για το Βrexit

Σύγκρουση Γαλλίας - Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα

-

Νέα, μείζον εμπλοκή στη συμφωνία του Brexit απειλεί να φέρει η διαμάχη Βρετανίας-Γαλλίας για τα αλιευτικά δικαιώματα στη Μάγχη, με το Παρίσι να προειδοποι­εί με άτυπο βέτο στο ξεχωριστό deal Ε.Ε. - Λονδίνου για τον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο. Πηγές που επικαλείτα­ι το Reuters αναφέρουν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να μπλοκάρει την κρίσιμη συμφωνία -από την οποία διακυβεύετ­αι το μέλλον του Σίτι ως χρηματοοικ­ονομικού κέντρουεάν η κυβέρνηση Τζόνσον δεν εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση και δεν εγγυηθεί τα αλιευτικά δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στη θάλασσα της Μάγχης.

«Όλα τα θέματα του Brexit συνδέονται μεταξύ τους και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμό­ς» δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ όταν ρωτήθηκε για το εάν όντως το Παρίσι σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει τη συμφωνία για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο ως διαπραγματ­ευτικό χαρτί στη διαμάχη του με τη Βρετανία. Ευρωπαίος διπλωμάτης, που επίσης επικαλείτα­ι το Reuters, επιβεβαίωσ­ε ότι υπάρχουν ζητήματα μη εφαρμογής των προβλέψεων της συμφωνίας του Brexit από το Λονδίνο «και πέραν της αλιείας». Η σύγκρουση Γαλλίας - Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα οδήγησε την περασμένη εβδομάδα τις δύο χώρες να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στο Τζέρσεϊ, το ημιαυτόνομ­ο νησί της Μάγχης που εποπτεύετα­ι από το Λονδίνο.

Η λειτουργία του χρηματοοικ­ονομικού κλάδου έχει μείνει ουσιαστικά εκτός συμφωνίας Brexit και το Σίτι λειτουργεί έως τώρα με βάση το ειδικό μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία και το οποίο εκκρεμεί να επικυρωθεί καιαπό τις 27 χώρες της Έ.E., συμπεριλαμ­βανομένης και της Γαλλίας. Η παράταση της εκκρεμότητ­ας οδηγεί ήδη πολλές μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες σε φυγή από το Λονδίνο και σε μεταφορά σημαντικού μέρους των δραστηριοτ­ήτων τους στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, του Reuters, οι Morgan Stanley, Barclays και Goldman Sachs μεταφέρουν ήδη κορυφαία στελέχη τους από το Λονδίνο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, ενώ ενισχύουν και τα γραφεία τους εντός Ε.Ε. με νέες προσλήψεις. [SID:14331166]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece