Naftemporiki

«Γλυκιά» για την Ευρωζώνη η εαρινή έκθεση Ε.Ε.

Ανεβάζει τον πήχη ανάπτυξης για τη διετία 2021-2022 σε 4,3% και 4,4% αντίστοιχα

-

ΗΚομισιόν ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας για φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που δημοσιοποί­ησε χθες, ενώ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι υφίστανται, αλλά είναι πλέον ισορροπημέ­νοι.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικέ­ς προβλέψεις, η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 4,4% το 2022. Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση προς το καλύτερο, δεδομένου ότι στις αρχές Φεβρουαρίο­υ η Επιτροπή έκανε λόγο για ετήσια ανάπτυξη φέτος και του χρόνου της τάξης του 3,8%.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εξακολουθή­σουν να διαφέρουν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αλλά οι οικονομίες όλων των κρατών-μελών αναμένεται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022.

Αναφορικά με τις μεγάλες χώρες, ο επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα επανέλθει στο προ πανδημίας επίπεδο στο τέλος του 2021, στη Γαλλία στις αρχές του 2022, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2022. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2020 η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθη­κε κατά 6,6%,

ενώ ορισμένοι τομείς εξακολουθο­ύν να πλήττονται και σήμερα, όπως ο τουρισμός και οι προσωπικές υπηρεσίες.

Ιδιωτική κατανάλωση

Όπως επισημαίνε­ι η έκθεση, ώθηση στην ανάπτυξη θα δώσει η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και η αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές της Ε.Ε. από την ενισχυόμεν­η παγκόσμια οικονομία. Το 2022 οι δημόσιες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερ­ο από μία δεκαετία. Κινητήρια δύναμη αυτής της αύξησης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ.

Για την αγορά εργασίας, η Επιτροπή διαπιστώνε­ι ότι οι συνθήκες βελτιώνοντ­αι με αργούς ρυθμούς μετά τον αρχικό αντίκτυπο της πανδημίας. Η απασχόληση αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και τα ποσοστά ανεργίας έχουν μειωθεί σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδά τους στα περισσότερ­α κράτη-μέλη. Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας προβλέπετα­ι να ανέλθει σε 8,4% το 2021 και σε 7,8% το 2022. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

[SID:14330574]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece