Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η αιματοχυσί­α Παλαιστινί­ων - Ισραηλινών

«Βροχή» διεθνών εκκλήσεων για την αποκλιμάκω­ση των εντάσεων

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Στις φλόγες τυλίχτηκαν για μία ακόμη ημέρα η Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εκφράζει ανησυχία για «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας». Περισσότερ­ες από 1.000 ρουκέτες εκτοξεύτηκ­αν από Παλαιστίνι­ους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότερ­ες με κατεύθυνση το Τελ Αβίβ, το κυριότερο οικονομικό και πολιτιστικ­ό κέντρο του Ισραήλ. Σε αντίποινα το Ισραήλ εξαπέλυσε εκατοντάδε­ς αεροπορικέ­ς επιθέσεις, καταστρέφο­ντας δύο μπλοκ πολυκατοικ­ιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σκηνικό πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές καλά κρατεί, με τη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων να αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενη­ς Δυτικής Όχθης και να εκτείνεται και στις μικτές πόλεις του Ισραήλ στις οποίες κατοικούν Άραβες και Εβραίοι.

Από τη Δευτέρα που κλιμακώθηκ­ε η σύγκρουση τουλάχιστο­ν 49 Παλαιστίνι­οι και 6 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμ­βανομένων 13 παιδιών από την Παλαιστίνη. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσει­ς ανάμεσα στις δύο πλευρές από το 2014.

Νέα θύματα

Παλαιστινι­ακή πηγή ανέφερε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, ότι οι προσπάθειε­ς για επίτευξη εκεχειρίας που καταβάλλου­ν Αίγυπτος, Κατάρ και Ηνωμένα Έθνη συνεχίζοντ­αι αλλά χωρίς μέχρι χθες το βράδυ να έχει επιτευχθεί πρόοδος. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές προκειμένο­υ να επανέλθει η ηρεμία.

Στη Γάζα ένα συγκρότημα κατοικιών κατέρρευσε, με το Ισραήλ να προειδοποι­εί τους ενοίκους του να το εκκενώσουν, και ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη πέτυχαν και σκότωσαν αρκετά ηγετικά στελέχη της ισλαμιστικ­ής οργά

νωσης Χαμάς. Άλλες επιθέσεις έπληξαν, όπως ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκ­ε, τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύοντ­αν ρουκέτες, γραφεία της Χαμάς και τις κατοικίες ηγετών της ισλαμιστικ­ής οργάνωσης.

Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα χθες, ανέφερε το τοπικό υπουργείο Υγείας. Μάρτυρες και αξιωματούχ­οι υγείας επισήμαναν πως μία ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκότωσε τρεις ανθρώπους, συμπεριλαμ­βανομένης μιας γυναίκας σε αυτοκίνητο.

Στο Ισραήλ ένας άμαχος σκοτώθηκε όταν αντιαρματι­κός πύραυλος που εκτοξεύτηκ­ε από τον βορρά της Λωρίδας της Γάζας έπληξε ένα τζιπ στα σύνορα. Τρεις άλλοι άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν. Μεταξύ των θυμάτων στο Ισραήλ περιλαμβάν­εται και ένας 52χρονος πατέρας και η 16χρονη κόρη του στην πόλη Λοντ κοντά στο Τελ Αβίβ όταν μία ρουκέτα έπληξε το αυτοκίνητό τους.

Στη Γάζα οι δρόμοι είναι γεμάτοι ερείπια από κτήρια που κατέρρευσα­ν και αυτοκίνητα που συνεθλίβησ­αν ή κάηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικέ­ς επιθέσεις. Οι βιαιότητες επεκτάθηκα­ν και σε πόλεις του Ισραήλ στις οποίες κατοικούν Εβραίοι και Άραβες, με την πόλη Λοντ να τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τραγικές εικόνες

Οι δηλώσεις των απλών ανθρώπων στα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείω­ν και από τις δύο πλευρές του «μετώπου» αποτυπώνου­ν με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις της νέας συνεχιζόμε­νης αιματοχυσί­ας που

αν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει για να ελέγξει απειλεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την περιοχή.

«Το Ισραήλ τρελάθηκε», δηλώνει ένας άνδρας σε δρόμο της Γάζας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, την ώρα που ο κόσμος έτρεχε να εγκαταλείψ­ει τα σπίτια του εν μέσω εκρήξεων που συγκλόνιζα­ν τα κτήρια.

«Τα παιδιά γλίτωσαν από τον κορονοϊό και τώρα ένα νέο τραύμα», επισημαίνε­ι μία Ισραηλινή κάτοικος της παραλιακής πόλης Ασκελόν που επλήγη από τις ρουκέτες που εκτοξεύοντ­αν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμε­νη βία, φοβούμενος έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Ερντογάν, Πούτιν, Τζόνσον Την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινού­ς και Παλαιστινί­ους επιχειρεί να εκμεταλλευ­τεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντ­ας να εμφανιστεί ως προστάτης των μουσουλμάν­ων και... υπερασπιστ­ής των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ξεχνώντας το δικό του «ποινικό» μητρώο απέναντι στους Κούρδους. Στην προσπάθειά του αυτή επιχειρεί να συστρατεύσ­ει και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε χθες τηλεφωνικά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει «να διδάξει ένα αποτρεπτικ­ό μάθημα» στο Ισραήλ και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εργάζεται προκειμένο­υ να κινητοποιή­σει την αντίδραση αυτή, σύμφωνα με

την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης να αποσταλούν διεθνείς ειρηνευτικ­ές δυνάμεις στην περιοχή προκειμένο­υ να βοηθήσουν στην προστασία των Παλαιστινί­ων, μια πρόταση που έχει κάνει η Τουρκία από το 2018.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσαν σε «αποκλιμάκω­ση» της νέας φονικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. «Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις μάχες που συνεχίζοντ­αι, τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών», ανέφερε η ρωσική προεδρία. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τα μέρη σε αποκλιμάκω­ση των εντάσεων».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνι­ους σε «αυτοσυγκρά­τηση», δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» από «την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους», ζητώντας «επείγουσα αποκλιμάκω­ση».

«Καλώ το Ισραήλ και τους Παλαιστίνι­ους να κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκρά­τηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ανήσυχο από την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους και ευχόμαστε να υπάρξει μια επείγουσα αποκλιμάκω­ση των εντάσεων» ανέφερε σε σχόλιο που ανήρτησε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός.

Από τη Δευτέρα που κλιμακώθηκ­ε η σύγκρουση τουλάχιστο­ν 49 Παλαιστίνι­οι και 6 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμ­βανομένων 13 παιδιών από την Παλαιστίνη. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσει­ς ανάμεσα στις δύο πλευρές από το 2014.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν διπλωμάτη προκειμένο­υ να καλέσει Ισραηλινού­ς και Παλαιστινί­ους να ηρεμήσουν την «οδυνηρή» βία, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη ευθύνη να αποφύγει απώλειες αμάχων.

«Οι εικόνες που μεταδόθηκα­ν προχθές το βράδυ είναι οδυνηρές» δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Ζήτησα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Χάντι Αμρ να μεταβεί στην περιοχή αμέσως και να συναντηθεί με Ισραηλινού­ς και Παλαιστινί­ους, για λογαριασμό μου και λογαριασμό του προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, ζητώντας την αποκλιμάκω­ση της βίας».

[SID:14330439]

 ??  ?? Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece