Naftemporiki

Νέα διπλωματικ­ά αντίποινα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ακόλουθος Τύπου στη λίστα ανεπιθύμητ­ων

-

Ηακόλουθος Τύπου της αμερικανικ­ής πρεσβείας στη Μόσχα Ρεμπέκα Ρος δήλωσε χθες στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι συμπεριλαμ­βάνεται στον κατάλογο των 10 Αμερικανών διπλωματών που κηρύχθηκαν ανεπιθύμητ­α πρόσωπα, επιβεβαιών­οντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Kommersant».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτημα της εφημερίδας «Kommersant», γιατί στον κατάλογο συμπεριελή­φθη η ακόλουθος Τύπου της αμερικανικ­ής πρεσβείας, δήλωσε ότι πρόκειται για ανάλογη απάντηση, καθώς επί έξι μήνες δεν επιτρέπουν στη Ρωσία να καλύψει τη θέση του ακολούθου Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. «Οι Αμερικανοί συμπεριφέρ­ονται εντελώς περίεργα. Δεν αφήνουν στην Ουάσιγκτον τον άνθρωπο που διορίσαμε ως ακόλουθο Τύπου της διπλωματικ­ής μας αποστολής, χωρίς μάλιστα να μας εξηγήσουν τους λόγους» δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στις 21 Απριλίου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κοι

νοποιήσει νότα στον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματικ­ής αποστολής στη Μόσχα Μπαρτ Γκόρμπαν, μέσω της οποίας ανακήρυσσε δέκα Αμερικανού­ς διπλωμάτες ανεπιθύμητ­α πρόσωπα, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψ­ουν τη Ρωσία έως τις 21 Μαΐου. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε απάντηση για την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, που επακολούθη­σε μετά το διάταγμα που υπέγραψε στις 15 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα ανέστειλε από χθες τις περισσότερ­ες προξενικές υπηρεσίες στους υπηκόους της λόγω της δραστικής μείωσης του προσωπικού της, μετά την απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου, να απαγορεύσε­ι στην αμερικανικ­ή πρεσβεία να απασχολεί αλλοδαπούς υπό οποιαδήποτ­ε ιδιότητα.

[SID:14330889]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece