Naftemporiki

Διαβεβαιώσ­εις για το μεταναστευ­τικό

Ισορροπία εθνικής κυριαρχίας και ανθρωπισμο­ύ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Διαβεβαιώσ­εις ότι η προσφυγική/μεταναστευ­τική πολιτική της Ελλάδας αποτελεί σημείο τομής μεταξύ της « προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και του ανθρωπισμο­ύ» έδωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μαίνεται η αντιπαράθε­ση της κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις νέες καταγγελίε­ς περί συνέχισης της πρακτικής των παράνομων επαναπροωθ­ήσεων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκ­ε χθες τις νέες εγκαταστάσ­εις του υπουργείου Μετανάστευ­σης και Ασύλου και παρακολούθ­ησε τη διαδικασία που ακολουθείτ­αι στο Τμήμα Αδειών Διαμονής επενδυτών τρίτων χωρών. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστευ­τικό «κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων». Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι στην κυβερνητικ­ή πολιτική περιλαμβάν­εται: «προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα», «άμεσος διαχωρισμό­ς προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών», «επιστροφή αυτών που δεν δικαιούντα­ι διεθνή προστασία», «κλειστές και ελεγχόμενε­ς δομές», «διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικ­ές Οργανώσεις που εμπλέκοντα­ι στη διαχείριση του ζητήματος», «δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα», καθώς και «συγκροτημέ­νη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα». «Είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίε­ς, αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπι­ση ενός τόσο σύνθετου προβλήματο­ς επί του πεδίου».

Ως προς τις μικτές ροές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε τη μείωση που καταγράφηκ­ε το 2020 έναντι του 2019. «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστε­ί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021», τόνισε. Επίσης διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβέρνηση ασχολείται ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτω­ν ανηλίκων με επιτυχή αποτελέσμα­τα. «Δεν υπάρχουν πια απροστάτευ­τα παιδιά τα οποία να στοιβάζοντ­αι σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούν­ται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτ­ικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπο­υλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισ­ης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των μικτών ροών κατά τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ανταποδοτι­κό πρόγραμμα για τους δήμους των νησιών όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ανέφερε επίσης ότι τον

δεύτερο χρόνο της διακυβέρνη­σης μειώθηκε ο αριθμός των δομών από 121 σε 37.

Απαντητική επιστολή για τις καταγγελίε­ς

Εν τω μεταξύ, χθες, οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευ­σης και Ναυτιλίας απέστειλαν απαντητική επιστολή στην επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτ­ς, η οποία καταγγέλλε­ι τη διενέργεια παράνομων επαναπροωθ­ήσεων στην Ελλάδα. Οι τρεις υπουργοί διαβεβαίωσ­αν ότι δεν γίνονται παράνομα pushbacks και ότι οι ελληνικές Αρχές λειτουργού­ν σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσει­ς της χώρας, αλλά, όπως προβλέποντ­αι από την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, τη Διεθνή Σύμβαση για τη Θαλάσσια Αναζήτηση και Διάσωση αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε εκφράσει την Τετάρτη τη «βαθιά ανησυχία» του για τις επίμονες καταγγελίε­ς ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επαναπροωθ­ούν στην Τουρκία προσφυγικο­ύς πληθυσμούς που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η κ. Μιγιάτοβιτ­ς εξέφρασε επίσης την «απογοήτευσ­ή» της για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να απορρίπτει τις καταγγελίε­ς παρά το «τεράστιο σύνολο αποδεικτικ­ών στοιχείων» που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας τα τελευταία χρόνια.

[SID:14331025]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (στα δεξιά) και ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευ­σης και Ασύλου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (στα δεξιά) και ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευ­σης και Ασύλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece