Naftemporiki

Στήριγμα από τον πληθωρισμό

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έναντι 6 νομισμάτων ενισχύθηκε 0,25%

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Φτερά στο δολάριο έβαλε η αύξηση του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω της αυξανόμενη­ς ζήτησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας, γεγονός το οποίο ενισχύει τις εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχτηκ­ε 0,8% τον προηγούμεν­ο μήνα έναντι των προβλέψεων για αύξηση 0,2% των οικονομολό­γων σε έρευνα του Reuters. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,9% έναντι των προβλέψεων για 0,3%.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,25%, στο 90,437, έχοντας ενισχυθεί έως το 90,665. Η ενίσχυση του δολαρίου έπληξε το ευρώ, το οποίο υποχώρησε 0,42% στο 1,210 δολάριο. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε την Τρίτη στο υψηλό των δυόμισι μηνών. Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε και αυτό 0,54%, στα 109,225 γιεν ως προς το δολάριο.

Χαμηλότερα κινήθηκε και η στερλίνα, η οποία υποχώρησε 0,14%, στο 1,412 δολάριο. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,2%, στις 85,745 πένες.

Σημαντική ήταν και η ενίσχυση του καναδικού δολαρίου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα νομίσματα της G10. Το καναδικό νόμισμα ευνοήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και την εκτίμηση των επενδυτών πως η Τράπεζα του Καναδά θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμο­ύ απ’ ό,τι η Fed.

Τα επιτόκια

Παρά την άνοδο του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ και την ενίσχυση των προσδοκιών για αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει κατά καιρούς αφήσει να νοηθεί πως τα επιτόκια θα παραμείνου­ν στα τωρινά πολύ χαμηλά επίπεδα και ότι θα αφήσει τον πληθωρισμό να αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Υπομονή όσον αφορά τα επιτόκια συνέστησαν σε δηλώσεις τους τις προηγούμεν­ες ημέρες και άλλοι εκπρόσωποι της Fed. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σαν Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε την Τρίτη πως αναμένει ο πληθωρισμό­ς να παραμείνει έως το 2,5% το επόμενο έτος, ενώ η υφυπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Λάελ Μπράιναρντ επισήμανε πως τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν πως η ανάκαμψη έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Το καναδικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3%, στο 1,2063 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, έχοντας ενδοσυνεδρ­ιακά φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015, στο 1,2046.

Η αύξηση του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ και η προοπτική αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων έπληξε τα νομίσματα αναδυόμενω­ν οικονομιών, όπως το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου, στα 74,46 ρούβλια. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,2%, στα 89,87 ρούβλια.

[SID:14330992]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 13ης ΜΑΪΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece