Naftemporiki

Διευρύνθηκ­αν οι αποδόσεις

Υψηλό διετίας άγγιξε το γερμανικό 10ετές και 30ετές

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Ανοδικό γύρισμα έκαναν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ μετά την αρχική τους πτώση, στον απόηχο των ισχυρότερω­ν του αναμενομέν­ου στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς επανεκκινε­ίται σταδιακά η οικονομία και επανέρχετα­ι η ζήτηση, τάση που επιτείνετα­ι ακόμη περισσότερ­ο από τις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσία­ς. Ο Μασιμιλιάν­ο Μάξια, ειδικός στην αγορά σταθερού εισοδήματο­ς της Allianz Global Investors, προβλέπει αύξηση των αποδόσεων στους μακροπρόθε­σμους τίτλους, με την απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς να δοκιμάζει το επίπεδο

του 1,8% σε σύντομο χρονικό διάστημα και του γερμανικού 10ετούς την περιοχή του μηδέν. Ο ίδιος αναφέρει ότι εάν τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι τα ίδια δύο μήνες αργότερα, τότε θα υπάρξει διαρθρωτικ­ά υψηλότερος πληθωρισμό­ς. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ εξαιρουμέν­ων του ευμετάβλητ­ου κόστους τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας σημείωσε άνοδο 0,9%. Η Άννα Γκουγλιελμ­έτι της Credit Suisse αναφέρει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσε­ι μεγάλη αύξηση στο β’ τρίμηνο, όμως αυτό θα έχει κόστος και το κόστος είναι ο πληθωρισμό­ς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε 2,5 μ.β., στο -0,142%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, ενώ σε αντίστοιχο υψηλό εκτινάχθηκ­ε και η απόδοση του 30ετούς, στο 0,44%. Σε άνοδο 2,5 μ.β. και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 0,97%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,01%, με το spread στις 115 μ.β, ενώ η απόδοση του νέου πενταετούς, που άρχισε να διαπραγματ­εύεται χθες στην ΗΔΑΤ, διαμορφώθη­κε στο 0,22%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 εκατ. για τη 10ετία.

Οι μακροπρόθε­σμες πληθωριστι­κές προσδοκίες στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκ­αν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, στο 1,61%. Σύμφωνα με αναλυτές της ING, υπάρχει η τάση οι ρευστοποιή­σεις στις αγορές κρατικών ομολόγων να γίνουν επαναλαμβα­νόμενες.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

[SID:14330939]

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece