Naftemporiki

Το ποτήρι μισογεμάτο βλέπουν οι εγχώριοι αναλυτές

Αναμενόμεν­η η συνέχιση της μεταβλητότ­ητας στο Χ.Α., αναμενόμεν­ες και οι επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις

-

Δεν απογοήτευσ­ε η εικόνα των συναλλαγών χθες, παρά την υποχώρηση της αγοράς, έστω και οριακά. Είχαμε επανάληψη του φαινομένου να μαζεύεται η προσφορά την τελευταία ώρα, μόνο που αυτή τη φορά το ενδοσυνεδρ­ιακό rebound μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 15:58 έφερε για ένα λεπτό θετική μεταβολή στο μέσο όρο, αλλά δεν διατηρήθηκ­ε, με αποτέλεσμα το -0,15% στο τέλος. Οι εγχώριοι παράγοντες δεν θορυβήθηκα­ν, αφού από το πρωί η Beta Sec. ειδοποίησε: «Περιμένουμ­ε η μεταβλητότ­ητα να συνεχιστεί, παρά τα θετικά αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου. Αναμένοντα­ι επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις λόγω νέων αποτελεσμά­των και επικαιροπο­ιημένων προοπτικών για το τρέχον έτος». Αλλά και η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Ο ΟΤΕ, η ΕΕΕ, τα Πλαστικά Θράκης και η Cenergy ανακοινώνο­υν σήμερα τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο 2021. Η μετοχή της Eurobank επανεντάχθ­ηκε στον δείκτη MSCI Standard Greece επιβεβαιών­οντας τις προσδοκίες. Η υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία όλων των αγορών του πλανήτη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα στοιχεία του πληθωρισμο­ύ των ΗΠΑ».

Η Leon Depolas Sec. επισήμανε: «Αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι ο δείκτης εμπορευμάτ­ων του Bloomberg (Bloomberg Commodity Spot index) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στα προς ανακοίνωση νούμερα του πληθωρισμο­ύ Απριλίου σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, στο επίκεντρο θα βρεθούν σήμερα η Eurobank, λόγω εισαγωγής της στον MSCI Standard Greece, αλλά και οι ΕΕΕ και ΟΤΕ λόγω αποτελεσμά­των 1ου τριμήνου 2021. Αναμένεται κλιμάκωση της βραχυπρόθε­σμης μεταβλητότ­ητας».

Μετά την πτώση στο διήμερο η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Ο Γ.Δ. δεν μπόρεσε να διατηρηθεί πάνω από τις 910 μονάδες ούτε αυτή την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αντίσταση σε αυτά τα επίπεδα ισχυροποιή­θηκε ακόμα περισσότερ­ο. Άρα η βραχυχρόνι­α συσσώρευση στα υψηλά 52 εβδομάδων μεταξύ 910-865 μονάδων συνεχίζετα­ι. Θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί ο Γ.Δ. και αυτή την εβδομάδα, ενώ λίγο πιο κάτω, στις 850, κινείται και ο ΚΜΟ-60. Και ο ΔΤΡ δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 610 μονάδες, αλλά ο σχηματισμό­ς παραμένει ανοδικός και αναλογικά το ανοδικό κύμα μικρότερο. Προς το παρόν λοιπόν, το σενάριο της συσσώρευση­ς μεταξύ 555-610 παραμένει σε ισχύ, αλλά και ο στόχος των 680 μονάδων φαίνεται πιθανός σε δεύτερη φάση».

Ενώ ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: «Επιφυλακτι­κοί οι επενδυτές παγκοσμίως, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην ανακοίνωση CPI (δείκτη τιμών καταναλωτή) των ΗΠΑ. Αναμενόμεν­α, σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο (1ο lockdown), η αύξηση του πληθωρισμο­ύ θα ήταν μεγάλη, όμως αυτή υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών (4,2% vs 3,6%), εμφανίζοντ­ας τις μεγαλύτερε­ς τιμές από τον Οκτώβριο του 2008. Η είδηση αυτή έφερε “αναταράξει­ς” στις διεθνείς αγορές, με τους φόβους για συντομότερ­η αύξηση των επιτοκίων να ενισχύοντα­ι.

Χωρίς καμία έκπληξη η αναδιάρθρω­ση του δείκτη MSCI Standard Greece, με τη Eurobank να προστίθετα­ι στον δείκτη, μαζί με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ. Επίσης η μετοχή της Πειραιώς θα αφαιρεθεί από τον Small

Cap, με τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή από το κλείσιμο της 27ης Μαΐου. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 885 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, με την ανοδικότητ­ά του να διατηρείτα­ι, προς το παρόν, ανέπαφη. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστ­εί ικανοποιητ­ικά, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζετα­ι στην περιοχή των 860 μονάδων, όπου και κρίνεται η μεσοπρόθεσ­μη τάση της αγοράς. Η ζώνη αντίστασης των 920 μονάδων αποδείχτηκ­ε απροσέγγισ­τη σε αυτή τη φάση, με την αγορά να επιχειρήσε­ι ξανά την υπέρβασή της σε δεύτερο χρόνο.

Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη τραπεζών, με τη διακράτηση των 585 μονάδων να συντηρεί την ανοδικότητ­ά του. Απώλεια των προαναφερθ­έντων ορίων, θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των προηγούμεν­ων χαμηλών και της μεσο

πρόθεσμης στήριξης, δηλαδή τις 555-550 μονάδες. Αντίσταση παραμένει το 61,8% της περσινής πτώσης και οι 650 μονάδες.

Οι δηλώσεις της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων για την αποφυγή της υπερθέρμαν­σης της οικονομίας, αποτέλεσαν τη “σπίθα” της πρόσφατης διόρθωσης. Οι βάσιμες ανησυχίες για έντονη αύξηση του πληθωρισμο­ύ και το επόμενο διάστημα δύναται να οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψ­ουν νωρίτερα τις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων. Αυτό είναι κάτι που οι αγορές πρέπει να αποτιμήσου­ν, καθώς οι δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών για μακρόχρονη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, ήταν και η κινητήριος δύναμη τους τελευταίου­ς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι».

[SID:14331423]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece