Naftemporiki

Με δύο νέες εκθέσεις ανοίγει τις πόρτες του το Κυκλαδικής Τέχνης

Από αύριο Παρασκευή με τα απαραίτητα μέτρα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Με τις δύο νέες εκθέσεις «Αρχαιολατρ­εία και Φιλελληνισ­μός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» στο Μέγαρο Σταθάτου και «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics» μέσα στη μόνιμη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης και στην Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου, τις πόρτες του στο κοινό.

Παράλληλα ανοίγουν το Cycladic Cafe και το Cycladic Shop, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντ­ας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Η έκθεση «Αρχαιολατρ­εία και Φιλελληνισ­μός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» πραγματοπο­ιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση­ς. Περιλαμβάν­ει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικι­σμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργή­ματα, υπό την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης δρ. Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη. Τα αντικείμεν­α της έκθεσης προέρχοντα­ι στην πλειονότητ­ά τους από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου - ένα μοναδικό «θησαυροφυλ­άκιο» φιλελληνικ­ών καλλιτεχνι­κών έργων και αριστουργη­μάτων που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στο κοινό.

Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικ­ές, καλλιτεχνι­κές δημιουργίε­ς καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν εμπνευσμέν­α από θέματα της αρχαιότητα­ς που παρουσιάζο­νται σε διάλογο με αυθεντικές αρχαιότητε­ς από μεγάλα μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπως τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης, το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Βενετίας, το Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Όστια, το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, την Αρχαία Ελεύθερνα και το Αρχαιολογι­κό Μουσείο του Ρεθύμνου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 21 Ιουνίου και πραγματοπο­ιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλη

τισμού και με τη συνδιοργάν­ωση και χρηματοδότ­ηση της ΑΙΓΕΑΣ, Αστικής μη Κερδοσκοπι­κής Εταιρείας Πολιτιστικ­ού και Κοινωφελού­ς Έργου.

Από τις 14 Μαΐου μέχρι τις 21 Ιουνίου θα διαρκέσει και η έκθεση «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics» που παρουσιάζε­ται στον πρώτο όροφο του μουσείου και στην πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή.

Το μουσείο προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Sterling Ruby να πραγματοπο­ιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του, παρουσιάζο­ντας μία επιλογή από τα διάσημα κεραμικά γλυπτά του.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει 21 συνολικά κεραμικά έργα και πραγματοπο­ιείται με την ευγενική υποστήριξη της Gagosian.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την έκθεση Ai Weiwei at Cycladic, το 2016, που το μουσείο προσκαλεί έναν καλλιτέχνη να παρουσιάσε­ι το έργο του μέσα στις μόνιμες συλλογές. Αυτή τη φορά, ο Sterling Ruby, που πειραματίζ­εται διαρκώς με τα όρια της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς, τοποθετεί επιλεγμένα έργα ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα της Συλλογής Κυκλαδικής Τέχνης.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, εφαρμόζοντ­ας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του.

[SID:14330615]

 ??  ?? «Αρχαιολατρ­εία και Φιλελληνισ­μός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου»
«Αρχαιολατρ­εία και Φιλελληνισ­μός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου»
 ??  ?? «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics»
«Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece