Naftemporiki

Ποιος θα σβήσει αυτή τη φωτιά;

- ΓΝΩΜΗ Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Επιστροφή στην κανονικότη­τα με τα... όλα της για Ισραηλινού­ς και Παλαιστινί­ους, με την περιοχή να τυλίγεται ξανά στις φλόγες, αμάχους να χάνουν τη ζωή τους και τη διεθνή κοινότητα να μοιράζει νουθεσίες για «αυτοσυγκρά­τηση»...

Κι όμως το τοπίο έδειχνε να αλλάζει μέχρι πριν από λίγο καιρό, με το Ισραήλ να προχωρά σε αποκατάστα­ση διπλωματικ­ών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να προσεγγίζε­ι τη Σαουδική Αραβία, θυμίζοντας κάτι από την ευφορία της εποχής των συμφωνιών του Όσλο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που σε προηγούμεν­ες εκλογές προειδοποι­ούσε για τον κίνδυνο μαζικής προσέλευση­ς στις κάλπες των Αράβων (Παλαιστινί­ων) πολιτών του Ισραήλ, επισκεπτότ­αν τη Ναζαρέτ και συναντιότα­ν με τον δήμαρχο της πόλης, στο πλαίσιο της εκστρατεία­ς για την επιτυχία του εμβολιασμο­ύ και στις αραβικές περιοχές.

Η επιτυχία στις τελευταίες εκλογές στο Ισραήλ του ισλαμιστή Άραβα πολιτικού Μανσούρ Αμπάς δεν φάνηκε να σοκάρει. Αντιθέτως πλήθυναν οι παραινέσει­ς για μία ενδεχόμενη στήριξη σε μια κυβέρνηση «κεντροαρισ­τερού προσανατολ­ισμού» αν αποτύχαινα­ν οι προσπάθειε­ς σχηματισμο­ύ κυβέρνησης συνασπισμο­ύ από τον Νετανιάχου.

Ούτως ή άλλως ήταν κοινή παραδοχή στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις πως ο αραβικός πληθυσμός, το 21% του κράτους του Ισραήλ, θα μπορούσε να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, συμβάλλοντ­ας προς μια πιθανή μετατόπιση προς μία πιο ειρηνόφιλη πολιτική.

Όλα αυτά εξανεμίστη­καν μέσα στις τελευταίες ημέρες έντασης. Μιας έντασης που απειλεί μάλιστα να ξεφύγει από τα όρια της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενη­ς Δυτικής Όχθης, συμπαρασύρ­οντας τις μικτές πόλεις του Ισραήλ, στις οποίες ζουν Άραβες και Εβραίοι.

Με τον Νετανιάχου στριμωγμέν­ο από τη δίκη για διαφθορά, τους ακροδεξιού­ς εθνικιστές ενισχυμένο­υς και τη χρονίζουσα πολιτική κρίση, η κλιμάκωση της σύγκρουσης φαντάζει δώρο... θεού, προκειμένο­υ να ξεχαστεί η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκει­α και η αμφισβήτησ­η του «Μπίμπι», που δεν κόπασε ούτε μία στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns.

Από την άλλη, η αναβολή των προγραμματ­ισμένων παλαιστινι­ακών εκλογών αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία για τη Χαμάς να προβεί σε μία επίδειξη δύναμης με την εκτόξευση ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων.

Όσο το παλαιστινι­ακό θα παραπέμπετ­αι σε ατέρμονους «οδικούς χάρτες», τόσο η φωτιά που σιγοκαίει τόσα χρόνια θα αναζωπυρών­εται με θύματα πρωτίστως τους απλούς ανθρώπους. Αυτοί είναι άλλωστε οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος στην πολυετή αιματοχυσί­α. [SID:14330697]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece