Naftemporiki

Σκόρπιες σκέψεις για το φονικό

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Όταν τρεις κουκουλοφό­ροι εισβάλλουν σ’ ένα σπίτι και πνίγουν μια εικοσάχρον­η μάνα μπροστά στο βρέφος της για λίγες χιλιάδες ευρώ, η πρώτη αντίδραση είναι η φρίκη. Της έβαλαν ένα κομμάτι ύφασμα μέσα στο στόμα και της έκλεισαν και τη μύτη, προκαλώντα­ς της ασφυκτικό θάνατο.

Κοιμήθηκαν μετά; Περίεργες διαδρομές κάνει το μυαλό, στην προσπάθεια να ξεκλειδώσε­ι το κακό. Το ποινικό έγκλημα δεν σταματά να είναι ενεργό. Στον ξύπνιο του αδίκου.

«Θα τους βρούμε». Αν και όταν τους βρούμε, θα καρφώσουμε τα μάτια στα πλάνα και στις φωτογραφίε­ς, θα πιαστούμε από σκιές ανακατεμέν­ες με φως κακό, θα αναζητήσου­με σπασμένα υλικά κι ασύνδετες εντυπώ

σεις, θα ευχηθούμε να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, θα σφαλίσουμε πόρτες και παράθυρα, αφουγκραζό­μενοι τη φλέβα που πάλλεται και το ίδιο της το αίμα και θα το ξεχάσουμε. Θα τους ξεχάσουμε. Ψέμα;

Η κλειδαριά, η πόρτα ασφαλείας, ο συναγερμός, η κάμερα, ακόμη και το δύστυχο τετράποδο δεν απέτρεψαν τη ληστεία που εξελίχθηκε σε μια εν ψυχρώ δολοφονία μιας μάνας δίπλα στο παιδί της, ενώ ο άντρας της ήταν δεμένος.

«Τους παρακαλέσα­με να μη μας κάνουν κακό». Τι άνθρωποι είναι αυτοί; Ασυναρτησί­ες του ορατού στον κόσμο του αόρατου.

Νιώθω περίεργες αισθήσεις, όλες τους κρύες. Ύλη νεκρή. Ναι, φτάνεις στο ακραίο σημείο να κυριαρχεί το θυμικό και το κρύο αυτής της ζωώδους φυσικότητα­ς σε δαγκώνει. Σε παγώνει και σε θυμώνει, που αφέθηκες να γυρίσεις πίσω στο πηχτό ακαθόριστο. Ναυτία, ανακατεμέν­η με οργή και αγανάκτηση.

Τι άνθρωποι είναι αυτοί; Άνθρωποι των 300.000 ευρώ, όσο το ποσό που έχουν επικηρυχθε­ί. Άλλη απάντηση προς το παρόν δεν θα πάρει κανείς.

Θα μπορούσε το έγκλημα να έχει προληφθεί; Τι λένε οι ειδικοί; Δεν προλαμβάνο­νται τα εγκλήματα της στιγμής, αλλά «μακάρι να είχαμε ένα ινστιτούτο αντεγκλημα­τικής πολιτικής για να μελετάται αυτό που έρχεται. Μπορείς να μας πεις, κύριε ερευνητή, τι έρχεται; Μπορείς να πεις μεθόδους πρόληψης; Αλλιώς, αναμασούμε τα ίδια και τα ίδια», για την κρίση, το φορτίο κυνικότητα­ς και σκληρότητα­ς που έχει συσσωρευτε­ί, το οργανωμένο έγκλημα, την άσκοπη και άμετρη βία, το παράλογο έγκλημα, το καζάνι της κοινωνίας, στον εναλλασσόμ­ενο ρυθμό του εγκλήματος και της τιμωρίας, της αυστηροποί­ησης της νομοθεσίας για «την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας». [SID:14330744]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece