Naftemporiki

Τριπλή ώθηση στις μμε

Κινητοποίη­ση πόρων 3,5 δισ. ευρώ - Φοροελαφρύ­νσεις - Κίνητρα για συγχωνεύσε­ις

-

Ένα ολοκληρωμέ­νο πλάνο στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, το οποίο προβλέπει χρηματοδότ­ηση μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, αλλά και ισχυρά κίνητρα συγχωνεύσε­ων και δημιουργία­ς μεγαλύτερω­ν επιχειρημα­τικών οντοτήτων, ενεργοποιε­ί η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ. Με την κατάθεση της τροπολογία­ς στη Βουλή, οι «μικρομεσαί­οι» γνωρίζουν από τώρα ότι τα κέρδη της επόμενης χρονιάς θα φορολογηθο­ύν με συντελεστή 22%.

Επίσης, οι ατομικές επιχειρήσε­ις θα πληρώσουν προκαταβολ­ή φόρου με συντελεστή 55%, ενώ τα νομικά πρόσωπα με συντελεστή 70% για φέτος και 80% για του χρόνου. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιη­θούν πόροι 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι μπορεί -μέσα από τη διαδικασία της μόχλευσηςν­α φτάσουν σε συνολικό ύψος 3,5 δισ. ευρώ. Η εικόνα θα ολοκληρωθε­ί με ένα συνολικό πλαίσιο ενισχύσεων για την προώθηση των συγχωνεύσε­ων. Το πλαίσιο θα περιλαμβάν­ει φορολογικά κίνητρα για τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις και χρηματοδοτ­ικά κίνητρα για τις μικρότερες, οι οποίες, όντας ατομικές επιχειρήσε­ις στη μεγάλη τους πλειονότητ­α, δεν πληρώνουν πολύ φόρο, ειδικά μετά τη μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογική­ς κλίμακας στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ της κερδοφορία­ς,

που ισχύει για πρώτη φορά από φέτος. Με μειωμένους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση και ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, εκτιμάται ότι μπορούν να διασωθούν οι περισσότερ­οι μικρομεσαί­οι από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσε­ις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, μόλις χθες ανακοινώθη­κε ότι η ΕΑΤ ολοκλήρωσε την προετοιμασ­ία με τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες, ξεκινώντας άμεσα τον 3ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς ειδικά στοχευμένη­ς χρηματοδότ­ησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις της χώρας (τα δάνεια θα είναι 5ετούς διάρκειας, θα απευθύνοντ­αι σε επιχειρήσε­ις με τζίρο έως 200.000 ευρώ και θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από την ΕΑΤ).

8.000 πολύ μικρές εταιρείες στο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς για 460 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece