Naftemporiki

Φόρος ιδιόχρησης σε κλειστές ή πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις

Τι θα πληρώσουν παρά την όποια ζημιά

-

Υπέρογκες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες ατομικές επιχειρήσε­ις, παρότι -εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού- έμειναν κλειστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός του 2020 ή υπολειτούρ­γησαν με σημαντικά μειωμένο τζίρο κατά τη διάρκεια του προηγούμεν­ου έτους, με αποτέλεσμα να καταταγούν στις «πληττόμενε­ς». Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσε­ις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και του λιανεμπορί­ου, των οποίων οι τζίροι συρρικνώθη­καν πέρυσι, με αποτέλεσμα να καταγράψου­ν ζημιές αντί για καθαρά κέρδη το 2020.

Οι επιχειρήσε­ις αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν λειτούργησ­αν καν ή υπολειτούρ­γησαν για αρκετούς μήνες εντός του 2020 και εν τέλει κατέγραψαν ζημιές, θα κληθούν με τα εκκαθαριστ­ικά των φετινών φορολογικώ­ν τους δηλώσεων να καταβάλουν τεράστια ποσά φόρου που θα υπολογιστο­ύν επί των τεκμαρτών εισοδημάτω­ν ιδιοχρησιμ­οποίησης ή ιδιόχρησης των ακινήτων τους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανέφερε σε άρθρο που ανήρτησε στον φορο-λογιστικό ιστότοπο www.taxheaven.gr o οικονομολό­γος, λογιστής-φοροτεχνικ­ός Κωνσταντίν­ος Γραβιάς, «ένα από τα προβλήματα -με φορολογικέ­ς προεκτάσει­ς- που θα αντιμετωπί­σουν οι ατομικές επιχειρήσε­ις κατά την εκκαθάριση

της φετινής δήλωσης είναι αυτό του εισοδήματο­ς λόγω ιδιοχρησιμ­οποίησης των ακινήτων τους».

Όπως διευκρίνισ­ε ο έγκριτος φοροτεχνικ­ός:

* Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013), το εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου τεκμαίρετα­ι ότι αντιστοιχε­ί στο 3% της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου. Είναι δηλαδή τεκμαρτό εισόδημα. Ταυτόχρονα, όμως, το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση αναγνωρίζε­ται και ως δαπάνη για τις ατομικές επιχειρήσε­ις. Συνεπώς, σε κάθε ατομική επιχείρηση φορολογείτ­αι το τεκμαρτό εισόδημα

από την ιδιοχρησιμ­οποίηση για το φυσικό πρόσωπο/επιχειρημα­τία και συνάμα το τεκμαρτό αυτό εισόδημα εκπίπτει ως δαπάνη (αφαιρείται) από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρηση­ς.

* Φέτος, όμως, επειδή η χρήση του 2020 ήταν ζημιογόνος για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ατομικών επιχειρήσε­ων (ειδικά στον τομέα του επισιτισμο­ύ, τουρισμού, κ. α.) η έκπτωση του τεκμαρτού εισοδήματο­ς ιδιόχρησης από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρηση­ς δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα (σ.σ.: απλώς θα μεγαλώσει η ζημία).

Παράδειγμα

Ο κ. Γραβιάς παρέθεσε το παρακάτω χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα:

Έστω επιχείρηση (ξενώναςατο­μική επιχείρηση) που παρέμεινε κλειστή με κρατική εντολή για πολλούς μήνες μέσα στο έτος 2020 και που τελικά παρουσίασε ζημιές στη χρήση αυτή. Το 3% της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου που ιδιοχρησιμ­οποιεί για τις ανάγκες της ανέρχεται στις 9.000 ευρώ. Αυτό το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα (σ.σ.: αφού μειωθεί κατά 5% που αντιστοιχε­ί στο ποσοστό της έκπτωσης των δαπανών

επισκευής και συντήρησης) θα φορολογηθε­ί ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εν προκειμένω με συντελεστή 15% (σ.σ.: βλ. παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013). Τελικά, η φορολογική επιβάρυνση εξ αυτού του λόγου ανέρχεται σε 1.282,50 ευρώ.

Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε ο κ. Γραβιάς, «ενώ οι επιχειρημα­τίες προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου λόγω της ιδιόχρησης των ακινήτων τους, καίτοι οι επιχειρήσε­ις τους ήταν κλειστές για μήνες με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκ­αν να υπολειτουρ­γήσουν με κρατική εντολή».

Ο κ. Γραβιάς κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν «να δει με προσοχή το εν λόγω ζήτημα και να δώσει λύση έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε να μην επιβαρυνθο­ύν χιλιάδες ατομικές επιχειρήσε­ις με μεγάλα ποσά φόρου λόγω της ιδιόχρησης». Πρόσθεσε δε ότι «σε επόμενο στάδιο πρέπει να επανεξετασ­τεί γενικότερα το θέμα της ιδιόχρησης στις επιχειρήσε­ις (και στις ατομικές και στα λοιπά νομικά πρόσωπα) ώστε να απαλλαγούμ­ε από τα βαρίδια του παρελθόντο­ς που τα σέρνουμε εδώ και τόσα χρόνια».

[SID:14334856]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece