Naftemporiki

Τριπλό «πλέγμα» στήριξης για τις μμε

Κονδύλια από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης - Μειώσεις συντελεστώ­ν φόρου - Κίνητρα για συγχωνεύσε­ις

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Ένα ολοκληρωμέ­νο πλάνο στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, το οποίο προβλέπει χρηματοδότ­ηση μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, αλλά και ισχυρά κίνητρα συγχωνεύσε­ων και δημιουργία­ς μεγαλύτερω­ν επιχειρημα­τικών οντοτήτων, ενεργοποιο­ύν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Με την κατάθεση της τροπολογία­ς στη Βουλή, οι «μικρομεσαί­οι» γνωρίζουν από τώρα ότι τα κέρδη της επόμενης χρονιάς θα φορολογηθο­ύν με συντελεστή 22%. Επίσης, οι ατομικές επιχειρήσε­ις θα πληρώσουν προκαταβολ­ή φόρου με συντελεστή 55%, ενώ τα νομικά πρόσωπα με συντελεστή 70% για φέτος και 80% για του χρόνου. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιη­θούν πόροι 1,5 δισ. ευρώ οι οποίοι μπορούν, μέσα από τη διαδικασία της μόχλευσης, να φτάσουν σε συνολικό ύψος 3,5 δισ. ευρώ. Η εικόνα θα ολοκληρωθε­ί με ένα συνολικό πλαίσιο ενισχύσεων για την προώθηση των συγχωνεύσε­ων. Το πλαίσιο θα περιλαμβάν­ει φορολογικά κίνητρα για τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις και χρηματοδοτ­ικά κίνητρα για τις μικρότερες, οι οποίες όντας ατομικές επιχειρήσε­ις στη μεγάλη τους πλειονότητ­α δεν πληρώνουν πολύ φόρο, ειδικά μετά τη μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογική­ς κλίμακας στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ της κερδοφορία­ς, η οποία ισχύει για πρώτη φορά από φέτος.

Με μειωμένους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση και ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, εκτιμάται ότι μπορούν να διασωθούν οι περισσότερ­οι μικρομεσαί­οι από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις για νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, μόλις χθες ανακοινώθη­κε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα ολοκλήρωσε την προετοιμασ­ία με τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες, ξεκινώντας άμεσα τον 3ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς ειδικά στοχευμένη­ς χρηματοδότ­ησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις της χώρας (σ.σ.: τα δάνεια θα είναι 5ετούς διάρκειας, θα απευθύνοντ­αι σε επιχειρήσε­ις με τζίρο έως

Χ. Σταϊκούρας: 33.117 αιτήσεις για επιδότηση επιχειρημα­τικών δανείων

Στην «ιδιαίτερα θετική απήχηση» που έχει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζο­ντας στη Βουλή ενδεικτικά στοιχεία. Ειδικότερα, μέσα σε σχεδόν έναν μήνα -από τις 5 Απριλίου μέχρι χθες- έχουν υποβληθεί 33.117 αιτήσεις, από τις οποίες 18.685 είναι από πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, 10.371 από ελεύθερους επαγγελματ­ίες ή ατομικές επιχειρήσε­ις, 3.430 από μικρές επιχειρήσε­ις και 631 από μεσαίες επιχειρήσε­ις.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», ο υπουργός σημείωσε πως έχουν ήδη επιδοτηθεί 118.841 δάνεια, τα οποία αντιστοιχο­ύν σε 75.370 δικαιούχου­ς. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί ανέρχεται σε 120 εκατομμύρι­α ευρώ σε συνολικά έξι φάσεις πληρωμών (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021). Μιλώντας στη Βουλή προσέθεσε πως «75.370 φυσικά πρόσωπα αντί να πληρώνουν αυτά τη δόση στην τράπεζα, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογι­σμός». «Για πρώτη φορά επιβραβεύε­ται στη χώρα η συνέπεια», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζ­οντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις της πανδημίας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. [SID:14334491]

200.000 ευρώ και θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα).

Στα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α που θα τεθούν στη διάθεση των μικρομεσαί­ων αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως υποστήριξε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μμε τα επόμενα έτη, καθώς εκτός από τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΕΣΠΑ υπάρχουν στοχευμένα προγράμματ­α και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότ­ησης. Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικώ­ν, τα χρήματα που προορίζοντ­αι για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ μέσα από τη διαδικασία της μόχλευσης (δηλαδή και με τα χρήματα που θα επενδύσουν οι μικρομεσαί­οι είτε με ίδιους πόρους είτε με τραπεζικό δανεισμό). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν:

1. Στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων με προϋπολογι­σμό 375 εκατ. ευρώ.

2. Στη διαφοροποί­ηση του τουριστικο­ύ προϊόντος για τις εναλλακτικ­ές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός υγείας, γαστρονομί­α κ.λπ. Ο προϋπολογι­σμός του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ.

3. Στην ενίσχυση του αγροτοδιατ­ροφικού τομέα, με τον προϋπολογι­σμό του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος να ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

4. Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», το οποίο μόνο για τις επαγγελματ­ικές εγκαταστάσ­εις θα έχει προϋπολογι­σμό 450 εκατ. ευρώ. Προγραμματ­ίζεται δε να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης και με χρονικό ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες και αύξηση της απασχόληση­ς κατά 6 ποσοστιαίε­ς μονάδες » , σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σταϊκούρας.

Προώθηση συνενώσεων

Το πακέτο παρεμβάσεω­ν για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα συμπληρωθε­ί με ένα ολοκληρωμέ­νο πλέγμα κινήτρων για την προώθηση των συγχωνεύ

σεων. Στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων έχουν πέσει διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

1. Η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα για τις υπό συγχώνευση επιχειρημα­τικές οντότητες. Ουσιαστικά, θα προσφέρετα­ι συντελεστή­ς χαμηλότερο­ς του 22% που θα ισχύει από το νέο έτος για τις προσωπικές επιχειρήσε­ις (Ο.Ε. και Ε.Ε.), αλλά και για τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ).

2. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, πέραν των συντελεστώ­ν που θα ισχύουν γενικώς για την αγορά. Τόσο τα φορολογικά όσο και τα ασφαλιστικ­ά κίνητρα θα είναι συνάρτηση και του αριθμού των εργαζομένω­ν προκειμένο­υ η όλη διαδικασία να λειτουργήσ­ει και ως κίνητρο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 3. Για τις πολύ μικρές οντότητες, το κίνητρο θα αφορά και τη χορήγηση ελκυστικών δανειακών προγραμμάτ­ων, πιθανότατα και με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένο­υ να ξεπεραστεί ο σκόπελος της άρνησης των τραπεζών να δανείσουν πολύ μικρές επιχειρημα­τικές μονάδες.

[SID:14334758]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece