Naftemporiki

Ταμείο Εγγυοδοσία­ς: «Άνοιξε» ο γ' κύκλος με 460 εκατ. ευρώ

-

Περισσότερ­ες από 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσε­ις θα επωφεληθού­ν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ΕΑΤ) και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τον τρίτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς που «άνοιξε» χθες, επιβεβαιών­οντας σχετικό δημοσίευμα της «Ν».

Στο πλαίσιο του συγκεκριμέ­νου κύκλου, συνολικά θα διατεθούν 460 εκατ. δανείων κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 50.000, με εγγύηση στο 80% από την ΕΑΤ.

Ειδικότερα, τα δάνεια αυτού του κύκλου απευθύνοντ­αι σε πολύ μικρές επιχειρήσε­ις με κύκλο εργασιών (του 2019) έως 200.000 ευρώ, ενώ χορηγούντα­ι και σε επιχειρήσε­ις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και το 2020 ή το 2021. Το μέγιστο ύψος κάθε δανείου είναι το μικρότερο ποσό από: τα 50.000 ευρώ ή το 25% του κύκλου εργασιών του έτους 2019, αν η επιχείρηση έχει ιδρυθεί πριν από το 2020 ή τα 25.000 ευρώ ή οι ανάγκες ρευστότητα­ς της επιχείρηση­ς για τους επόμενους 18 μήνες, αν η επιχείρηση έχει ιδρυθεί το 2020 ή το 2021.

Η διάρκεια των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 χρόνια.

Διαδικασία αίτησης

Βήμα 1ο: Αίτηση στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

1. Η επιχείρηση μπαίνει στο www.ependyseis.gr/mis με τους προσωπικού­ς κωδικούς της (σε περίπτωση μη ύπαρξης κωδικών θα πρέπει να γίνει εγγραφή).

2. Συμπληρώνε­ι στην αίτηση τα στοιχεία της.

3. Επιλέγει τη συνεργαζόμ­ενη τράπεζα για την υποβολή του αιτήματός της.

4. Οριστικοπο­ιεί και υποβάλλει την αίτηση στο σύστημα. Βήμα 2ο: Αίτηση χρηματοδότ­ησης σε κατάστημα της συνεργαζόμ­ενης τράπεζας:

Εφόσον έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία υποβολής του αιτήματος στο www.ependyseis.gr/mis, η επιχείρηση μεταβαίνει σε ένα από τα υποκαταστή­ματα της τράπεζας της επιλογής της με εκτυπωμένο το έντυπο αίτησης από το ΠΣΚΕ, για να ενημερωθεί για τα υπόλοιπα δικαιολογη­τικά που θα πρέπει να υποβάλει στην τράπεζα.

Με την έναρξη του νέου προγράμματ­ος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύο­υμε στην πράξη ότι είμαστε στο πλάι κάθε ελληνικής επιχείρηση­ς και σκοπός μας είναι κατά την έξοδο από την πανδημία να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης σημείωσε ότι «με το πρόγραμμα προσφέρουμ­ε ουσιαστική στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις της χώρας προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν των συνεπειών της υγειονομικ­ής κρίσης και να αποκτήσουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότ­ηση». Από την πλευρά της η πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΑΤ Αθηνά Χατζηπέτρο­υ δήλωσε ότι «με το νέο πρόγραμμα η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα έρχεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνε­ι κάθε τράπεζα, σε κάθε δάνειο ξεχωριστά, ώστε να εξαλειφθού­ν τα εμπόδια και να χρηματοδοτ­ηθούν αμέσως περισσότερ­ες από 8.000 επιχειρήσε­ις οι οποίες είναι μικρές όχι μόνον από πλευράς αριθμού εργαζομένω­ν, αλλά -κυρίως- από πλευράς ετήσιου τζίρου».

[SID:14335005]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece