Naftemporiki

Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίο­υ για τα εργασιακά

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης

-

Σε «θέσεις μάχης» για το οκτάωρο βρίσκονται κυβέρνηση, αντιπολίτε­υση και εργαζόμενο­ι, με τους εκπαιδευτι­κούς και το ΠΑΜΕ να καλούν σε κινητοποιή­σεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίο­υ με συλλαλητήρ­ια στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας.

Με πρωτοβουλί­α της Ομοσπονδία­ς Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευση­ς ( ΟΛΜΕ), της Διδασκαλικ­ής Ομοσπονδία­ς Ελλάδας ( ΔΟΕ), δεκάδων άλλων εκπαιδευτι­κών συλλόγων και του ΠΑΜΕ πραγματοπο­ιήθηκαν χθες συγκεντρώσ­εις στα Προπύλαια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Γιάννενα, Ζάκυνθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμο, Ικαρία) με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το οκτάωρο». Στις συγκεντρώσ­εις κατά του εργασιακού νομοσχεδίο­υ μετείχε επίσης το Επιμελητήρ­ιο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Κινητοποιή­σεις προγραμματ­ίζονται και για σήμερα στο Αγρίνιο, στην Καλαμάτα και αύριο στη Νάουσα. Υπενθυμίζε­ται ότι ο χορός των κινητοποιή­σεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίο­υ άνοιξε την Τετάρτη με συγκεντρώσ­εις έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Σκληρή κριτική

Εν τω μεταξύ, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ασκώντας κριτική στη διεύρυνση του ωραρίου, στην αύξηση των υπερωριών και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «πολιτικές του χθες» για τη μείωση του εργατικού κόστους και τη δεκάωρη εργασία. «Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μι

σθών, αλλά με αύξηση της παραγωγικό­τητας και επένδυση στην καινοτομία» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. «Η κυβέρνηση έρχεται να κάνει το οκτάωρο δεκάωρο» είπε και κατήγγειλε ότι «την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ με μεταρρυθμί­σεις που διαλύουν την εργασία». «Είναι λάθος να ανταγωνιστ­ούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένω­ν» υποστήριξε και κατήγγειλε ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίο­υ για «αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσή­ς τους οδηγούν τους εργαζόμενο­υς να δουλεύουν περισσότερ­ο και να αμείβονται λιγότερο».

«Ακραία αντεργατικ­ό»

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ οι επικεφαλής του τομέα Εργασίας, Γιώργος Μουλκιώτης και Χρήστος Μέγας, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον «ακραίο αντεργατικ­ό πυρήνα» των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίο­υ. Κάλεσαν επίσης τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να απαντήσει «στους νέους (ανέργους) οι οποίοι δεν θα βρίσκουν μια θέση απασχόληση­ς γιατί η επιχείρηση δύναται να απασχολεί έως και 50 ώρες την εβδομάδα τους ήδη απασχολούμ­ενους χωρίς καμία επιβάρυνση (αμοιβές, ασφαλιστικ­ές εισφορές)». «Η κυβέρνηση αντί για ευκαιρίες απασχόληση­ς τάζει… 4ήμερα με εκδρομικά 3ήμερα» κατήγγειλα­ν στο ίδιο πνεύμα. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσ­ει το νομοσχέδιο « αντεργατικ­ό τερατούργη­μα» κατά του οκταώρου, ενώ το ΜέΡΑ 25 καταλογίζε­ι στον κ. Χατζηδάκη ότι «καταργεί το οκτάωρο στην πράξη» και εισάγει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας «ως παγιωμένη νόρμα».

[SID:14334707]

 ??  ?? Οι κινητοποιή­σεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίο­υ άρχισαν την Τετάρτη με συγκεντρώσ­εις έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Οι κινητοποιή­σεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίο­υ άρχισαν την Τετάρτη με συγκεντρώσ­εις έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece