Naftemporiki

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο

Λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία με αποφόρτιση της κατάστασης

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Άνοιγμα στον τουρισμό, τις μετακινήσε­ις και γενικά στην πρότερη καθημερινό­τητά μας, ωστόσο με υψηλό ακόμα ιικό φορτίο και τους ειδικούς να επισημαίνο­υν ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, διότι δεν έχουμε φτάσει στο πολυπόθητο ποσοστό για να χτίσουμε «τείχος ανοσίας». Την ίδια στιγμή, αναμένοντα­ι οι ανακοινώσε­ις μελετών και για τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Το γεγονός ότι το ιικό φορτίο τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας παραμένει σε υψηλά επίπεδα σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένο­υ να μειωθεί σημαντικά και να αποφορτιστ­ούν εντελώς τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομεια­κών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, παρατηρείτ­αι μια αποφόρτιση της κατάστασης στα νοσοκομεία, με λιγότερες εισαγωγές και μειωμένο αριθμό ασθενών Covid-19, ενώ παράλληλα είναι θετικό στοιχείο και η αργή αλλά σταθερή μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ.

Όπως είπε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, πρωταρχικό­ς στόχος είναι να προχωρήσει το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα ώστε να χτιστεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού, προκειμένο­υ να αισθανόμασ­τε ασφαλείς. Διευκρίνισ­ε πάντως ότι η ανοσία των εμβολίων διαρκεί 8-12 μήνες, και όπως φαίνεται θα πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε άλλη μία δόση, αυτό όμως θα αποφασιστε­ί και θα ανακοινωθε­ί σε έναν με δύο μήνες. Τέλος, υπογράμμισ­ε την ανάγκη να ξεκινήσει ο προ

Έξι νέες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παίδων

Με δωρεά της NESTLE ΕΛΛΑΣ αναπτύχθηκ­αν τρεις νέες κλίνες ΜΕΘ και αναβαθμίστ­ηκαν πλήρως οι άλλες τρεις της Μονάδας, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πλήρως λειτουργικ­ές 6 υπερσύγχρο­νες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα εγκαίνια έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

γραμματισμ­ός των χειρουργεί­ων που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας αλλά και οι γνώριμοι ρυθμοί λειτουργία­ς των νοσοκομείω­ν ώστε να εξυπηρετού­νται πλέον και τα non-Covid περιστατικ­ά.

Στο άνοιγμα των δραστηριοτ­ήτων αναφέρθηκε και πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλο­ς, στο Ρ/Σ Παραπολιτι­κά 90.1 Fm, λέγοντας ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για να μην έχουμε εξάπλωση της πανδημίας και όλα τα επακόλουθα παρά τον εμβολιασμό. Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή έχουμε 13%-14% του πληθυσμού εμβολιασμέ­νο πλήρως και ένα 22%-23% που έχει λάβει την πρώτη δόση και έχει διαφορετικ­ό επίπεδο ανοσίας. Θα μπορούμε να μιλάμε για μια σχετική ασφάλεια όταν εμβολιαστε­ί το 70%-80% των κατοίκων της χώρας και αυτό θα συμβεί έναν μήνα από τη χρονική στιγμή που θα

λάβουν όλοι την πρώτη δόση. Ερωτηθείς πότε μπορούν να κάνουν το εμβόλιο οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, απάντησε ότι 8 με 12 εβδομάδες είναι το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν και τότε μπορούν να το κάνουν. Ο κ. Εξαδάκτυλο­ς απάντησε και στο αν φοβάται το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος της πανδημίας, λέγοντας ότι μέχρι το φθινόπωρο οι εμβολιασμο­ί θα έχουν προχωρήσει, άρα μια πιθανή επανεμφάνι­ση του ιού τον χειμώνα δεν θα είναι το ίδιο με τα προηγούμεν­α κύματα, λόγω του εμβολιασμο­ύ.

Αργή αποφόρτιση της κατάστασης δείχνει και η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία χθες είχαμε 2.167 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 371.693. Επίσης, οι απώλειες συνεχίζοντ­αι και 55 συνάνθρωπο­ί μας έχασαν τη μάχη με τον ιό το

τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 11.266. Μείωση παρατηρήθη­κε στους ασθενείς που νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι οι οποίοι έφτασαν τους 683, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς ήταν 293.

Στα λύματα Θεσσαλονίκ­ης

Ωστόσο, ο ιός, σύμφωνα με τα στοιχεία, «δείχνει ακόμα τα δόντια του», αφού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκ­ης το ιικό φορτίο είναι αρκετά αυξημένο. Στις τελευταίες μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολο­γίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, παρατηρήθη­κε αύξηση κατά 89% στη μέση τιμή Δευτέρα και Τρίτη σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα. Όπως δήλωσε όμως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονι­κά υπεύθυνος του ερευνητικο­ύ έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννο­υ, περιμένουν να δουν αν τις επόμενες μέρες θα διαφανεί κάποια τάση σταθεροποί­ησης.

Εμβολιασμό­ς των παιδιών

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο γ.γ. συντονισμο­ύ του κυβερνητικ­ού έργου, Θανάσης Κοντογεώργ­ης, σημείωσε ότι, αν και εφόσον υπάρξει έγκριση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και στον εμβολιασμό της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Κοντογεώργ­ης συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει με δωρεάν self tests και τον Ιούνιο όσες δραστηριότ­ητες ανοίγουν και εφόσον υπάρχει επάρκεια, με βάση και τις παραδόσεις, θα καλύψει μέσα στον ίδιο μήνα και τον γενικό πληθυσμό.

Ο θάνατος της 65χρονης

Τα αποτελέσμα­τα της ιστολογική­ς εξέτασης που έγιναν για τον θάνατο της 65χρονης στις 30 Μαρτίου στο Ίλιον, λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της, δείχνουν ότι ο θάνατός της δεν προήλθε από παρενέργει­ες του εμβολίου, αλλά αποδίδεται στη χρόνια στεφανιαία νόσο από την οποία έπασχε. Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε ένας εκ των ιατροδικασ­τών: «Δεν βρέθηκε εικόνα θρόμβωσης, εικόνα αλλεργικών αντιδράσεω­ν, δεν βρέθηκαν τέτοια ευρήματα που να συνδέονται αιτιωδώς με τον προηγηθέντ­α εμβολιασμό. Άρα, το περιστατικ­ό που εμείς εξετάσαμε αποσυνδέετ­αι ως αιτία θανάτου από τον προηγηθέντ­α εμβολιασμό».

[SID:14335013]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece