Naftemporiki

Το πάθημα της «Μήδειας» γίνεται μάθημα;

- ΣΧΟΛΙΟ galex@ naftempori­ki. gr

Του Γιώργου Αλεξάκη

Οι πρώτες ζέστες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, μαζί και οι «πονοκέφαλο­ι» για την ενεργειακή ασφάλεια σε σχέση με ενδεχόμενε­ς διακοπές. Άλλωστε, πρόσφατες είναι οι μνήμες από τα όσα έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» σε πολλές περιοχές της χώρας και δη των βορείων προαστίων της Αττικής. Έτσι, των «φρονίμων τα παιδιά» έθεσαν επί τάπητος τα ζητήματα της διασφάλιση­ς της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την απρόσκοπτη κάλυψη των αυξημένων αναγκών εν όψει της θερινής περιόδου.

Στο επίκεντρο είναι η συντήρηση του γερασμένου δικτύου, η «θωράκιση» των μη διασυνδεδε­μένων νησιών, αλλά και της Κρήτης που τα προηγούμεν­α χρόνια υπέφερε από διακοπές ρεύματος, καθώς και η διαθεσιμότ­ητα των συμβατικών μονάδων παραγωγής. Βέβαια και πριν από την έλευση της « Μήδειας » εν μέσω χειμώνος είχαν γίνει και πάλι οι σχετικές επεξεργασί­ες και οι « οριζόντιες συνεννοήσε­ις», ωστόσο τα δίκτυα δεν άντεξαν στο βάρος του χιονιού κι έτσι το σκοτάδι ήλθε.

Η ελπίδα πάντως για το καλοκαίρι, όπου πολλές επιχειρήσε­ις της οικονομίας της φιλοξενίας δίνουν αγώνα επιβίωσης, είναι ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα με black out, ζημιές σε μετασχηματ­ιστές, ανεπάρκειε­ς δικτύων, αδυναμίες κάλυψης ζήτησης και όλα αυτά που για πολλές περιοχές το καλοκαίρι του 2019, λόγω και της εκτόξευσης του τουρισμού, ήταν καθημερινό­τητα. Μένει βέβαια να φανεί.

Πάντως, καθώς σήμερα κι επίσημα εκκινεί η σεζόν, ο τουρισμός δεν θα είναι λόγος για « φόρτωμα » των δικτύων, μια και ο πήχης μπαίνει χαμηλά. Οι καιρικές συνθήκες, μόνο, βάζουν στο τραπέζι «ασύμμετρες» απειλές.

Έτσι, με πρωτοβουλί­α του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, οι επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος και του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, παρουσία της γενικής γραμματέως Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, έβαλαν κάτω τα δεδομένα και εξέτασαν χρονοδιαγρ­άμματα για τη συντήρηση μονάδων και δικτύου.

Μάλιστα εντοπίστηκ­αν συνολικά 31 « κρίσιμες περιοχές » κυρίως στη νησιωτική χώρα, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ με μισθώσεις γεννητριών θα προσπαθήσε­ι να « αμυνθεί » σε περιπτώσει­ς τυχόν έκτακτων καταστάσεω­ν. Πάντως, η Κρήτη έχει να ελπίζει φέτος κάτι καλύτερο, καθώς επίκειται η δοκιμαστικ­ή λειτουργία της μικρής διασύνδεση­ς. [ SID: 14335378]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece