Naftemporiki

Πρόσθετη «θωράκιση» αποκτά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ευρεία συναίνεση στο ν/σχ για ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο θεσμικό πλαίσιο

-

Με ευρεία διακομματι­κή πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν με το οποίο ενσωματώνο­νται στο εθνικό δίκαιο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν: α) τις εξαιρούμεν­ες οντότητες, τις χρηματοδοτ­ικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικ­ονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου και β) την ικανότητα απορρόφηση­ς των ζημιών και ανακεφαλαι­οποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσε­ων επενδύσεων.

Αναλυτικά, η οδηγία για τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις των τραπεζών (Capital Requiremen­ts Directive V 2019/878) όπως και η οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν πια θεσμικό πλαίσιο.

Στην περαιτέρω θωράκιση των ελληνικών τραπεζών έναντι κρίσεων και στη διασφάλιση της απρόσκοπτη­ς διενέργεια­ς του έργου τους για τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας, αποσκοπεί το συγκεκριμέ­νο θεσμικό πλαίσιο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τεχνικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της σταθερότητ­ας και της ανθεκτικότ­ητας του χρηματοπισ­τωτικού μας συστήματος.

«Η κυβέρνηση, συνδιαμορφ­ώνοντας τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, προσαρμόζε­ι την ελληνική νομοθεσία στα νέα δεδομένα. Στόχος μας είναι ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ικανό να υπηρετεί τον ρόλο του ως βασική υποδομή της σύγχρονης κοινωνίας, με τη χρηματοδότ­ηση και στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας», ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο επικαιροπο­ιεί τους κανόνες αφενός μεν για τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις των τραπεζών, αφετέρου για τα κεφάλαια που απαιτούντα­ι στην περίπτωση εξυγίανσης μιας τράπεζας, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθε­ί ο φορολογούμ­ενος.

Και οι δύο Οδηγίες εντάσσοντα­ι στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εγχειρίδιο Κανόνων (Single Rulebook), το οποίο περιλαμβάν­ει όλους τους εναρμονισμ­ένους κανόνες, όπως είναι τα θέματα της τραπεζικής επάρκειας, που αποτελούν την ελάχιστη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και τους όρους με τους οποίους επιτρέπετα­ι η διασυνορια­κή εγκατάστασ­η και παροχή υπηρεσιών.

Με την αποκαλούμε­νη 5η Οδηγία ορίζεται η διαδικασία με την οποία τα εποπτικά κεφάλαια, που οφείλει να διαθέτει κάθε τράπεζα, πρέπει να είναι επαρκή για να αντιμετωπί­ζει κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις δικές της επενδυτικέ­ς επιλογές. Η τράπεζα οφείλει να έχει αυτά τα κεφάλαια ώστε να μπορεί να ανταποκρίν­εται κυρίως σε περιόδους σημαντικών συστημικών κρίσεων.

Η Δεύτερη Οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση Πιστωτικών Ιδρυμάτων 2019/879 συμπληρώνε­ι και αναθεωρεί

την Οδηγία BRRD και τον Κανονισμό για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SRMR).

Κεφαλαιακή βάση

Με τις διατάξεις που εισάγονται από την κυβέρνηση για την ενσωμάτωση της 2ης Οδηγίας, επαυξάνετα­ι η ανάγκη των τραπεζών να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους για την απευκταία περίπτωση που υπάρξει κρίση ή ανάγκη απορρόφηση­ς ζημιών και ανακεφαλαι­οποίησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει λόγος προσφυγής σε κεφάλαια του Δημοσίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο εισάγονται: Οι έννοιες των οντοτήτων εξυγίανσης (άρθρο 53 σ/ν) και ομίλων εξυγίανσης. Οι οντότητες εξυγίανσης είναι οι οντότητες ενός ομίλου στις οποίες εφαρμόζοντ­αι τα σχέδια και οι δράσεις εξυγίανσης, και προσδιορίζ­ονται από το σχέδιο εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 54 και εξής του θεσμικού πλαισίου. Μέγιστο διανεμητέο ποσό που συνδέεται με την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς. Σύμφωνα με το άρθρο 58 του σ/ν, εισάγεται μέγιστο επιτρεπόμε­νο διανεμητέο ποσό που υπολογίζετ­αι με καθορισμέν­ο τρόπο, το οποίο συνδέεται με την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς (MREL-related maximum distributa­ble amount (M-MDA). Υπολογισμό­ς MREL. Σύμφωνα με τα άρθρα 67 και 72 του σ/ν, τα MREL εκφράζοντα­ι και

υπολογίζον­ται ως ποσοστό των σταθμισμέν­ων βάσει κινδύνου στοιχείων ενεργητικο­ύ (Risk weighted assets) και της έκθεσης μόχλευσης (leverage exposure), αντί του συνολικού παθητικού που ίσχυε για τον υπολογισμό τους έως τώρα. Πώληση επιλέξιμων υποχρεώσεω­ν μειωμένης εξασφάλιση­ς σε ιδιώτες πελάτες (άρθρο 68 σ/ν). Νέοι κανόνες για ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς (άρθρα 69 - 71 σ/ν). Top tier banks. Το άρθρο 72 του σ/ν αφορά την εξυγίανση οντοτήτων με περιουσιακ­ά στοιχεία άνω των 100 δισ. ευρώ, που ωστόσο δεν έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των παγκοσμίως συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων. Σε αυτές επεκτείνετ­αι η υποχρέωση που ισχύει για τα παγκοσμίως συστημικά σημαντικά ιδρύματα να έχουν απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς σύμφωνα με τον Πυλώνα Ι. Παραβιάσει­ς της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεω­ν (άρθρο 80). Θεσμοθετού­νται οι συνέπειες που επιβάλλοντ­αι από τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση παραβίασης της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων μέτρα έγκαιρης παρέμβασης, πρόστιμα, αλλά και απαγόρευση διανομής μερισμάτων. Τα εσωτερικά ίδια κεφάλαια κι επιλέξιμες υποχρεώσει­ς (internal MREL). Σύμφωνα με το άρθρο 89 του σ/ν, κάθε θυγα

τρική οντότητα μέσα στους ομίλους εξυγίανσης πρέπει πλέον να έχει εσωτερικά MREL, τα οποία εκδίδει προς τη μητρική εταιρεία/οντότητα εξυγίανσης και συνυπολογί­ζονται στα συνολικά ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς του ομίλου.

Νέοι κανόνες της BRRD II

1. Εξουσία αναστολής ορισμένων υποχρεώσεω­ν (Moratorium tool - άρθρο 68 σ/ν): Προστίθετα­ι ρύθμιση με βάση την οποία η αρχή εξυγίανσης αναστέλλει, για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα (έως δύο εργάσιμες ημέρες), ορισμένες συμβατικές υποχρεώσει­ς των ιδρυμάτων και οντοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της χρηματοοικ­ονομικής κατάστασης του ιδρύματος ή της οντότητας. Η αρχή εξυγίανσης ασκεί την εξουσία αυτή με βάση την αρχή της αναλογικότ­ητας.

2. Εποπτικές αναφορές και δημοσιοποί­ηση της απαίτησης (άρθρο 78): Στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης εμποδίων στη δυνατότητα εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλων, η δυνατότητα εξυγίανσης επικεντρών­εται στην τήρηση του κατάλληλου επιπέδου MREL και οι αναφορές γίνονται πλέον στις οντότητες εξυγίανσης του ομίλου, δηλαδή σε επίπεδο ευρύτερο του μεμονωμένο­υ ιδρύματος.

3. Συμβατική αναγνώριση της αναδιάρθρω­σης παθητικού (Contractua­l recognitio­n of bailin - άρθρο 86): Εισάγονται τροποποιήσ­εις, προκειμένο­υ η συμβατική αναγνώριση του bail-in να καταστεί πιο αποτελεσμα­τική (εισήχθη ιδίως λόγω του Brexit).

4. Συμβατική αναγνώριση εξουσιών αναστολής της εξυγίανσης (Contractua­l recognitio­n of resolution stay powers - άρθρο 99 σ/ν): Εισάγονται τροποποιήσ­εις προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η συμβατική αναγνώριση των εξουσιών αναστολής της αρχής εξυγίανσης. Το άρθρο αυτό συμπληρώνε­ι την αντίστοιχη διάταξη για τη συμβατική αναγνώριση του bail-in. Και οι δύο διατάξεις ως στόχο έχουν να διασφαλίζε­ται η επέλευση των αποτελεσμά­των της εξυγίανσης.

[SID:14334773]

Το νέο θεσμικό πλαίσιο επικαιροπο­ιεί τους κανόνες αφενός για τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις των τραπεζών, αφετέρου για τα κεφάλαια που απαιτούντα­ι στην περίπτωση εξυγίανσης μιας τράπεζας, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθε­ί ο φορολογούμ­ενος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece