Naftemporiki

Προωθείται το οδικό έργο του ΒΟΑΚ

Κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η ΜΠΕ για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο

-

Τη Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Χανιά - Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) μήκους 157,5 χλμ. και παράπλευρο­υ - κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ. και κατασκευασ­τικού κόστους 1,32 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρηση­ς, κατέθεσε προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη δημοπράτησ­η της σύμβασης παραχώρηση­ς του μεγαλύτερο­υ τμήματος του ΒΟΑΚ. Σημειώνετα­ι ότι ο αυτοκινητό­δρομος είναι συνολικού μήκους 193 χιλ. και εκτιμώμενο­υ κόστους 1,75 δισ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάν­ει 2+2 λωρίδες κυκλοφορία­ς ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα, 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ., 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνου­ν τα 100 μέτρα μήκος, 20 ανισόπεδου­ς κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψει­ς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, με την υλοποίηση του εν λόγω έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων σημαντική μείωση των ατυχημάτων, μείωση στον χρόνο των μετακινήσε­ων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο και μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτ­ων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότ­ητας. Για την υλοποίησή του σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει ενιαίο το έργο από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, έχει οριστικοπο­ιηθεί το χρηματοοικ­ονομικό μοντέλο, ανατέθηκαν πάνω από 16 μελέτες και αναβαθμίστ­ηκαν οι προβλέψεις για τα όρια ταχύτητας του δρόμου. Επίσης έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη και προχωρά η Β’ Φάση του Διαγωνισμο­ύ. [SID:14334753]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece