Naftemporiki

Ανεβάζει στροφές το έργο του μετρό Θεσσαλονίκ­ης

Μετά τη λύση για τα αρχαία και τις εξελίξεις στην Άκτωρ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Ανεβάζει ρυθμούς το πολύπαθο έργο του μετρό Θεσσαλονίκ­ης, καθώς η απόφαση του ΣτΕ που έδωσε το πράσινο φως για την απόσπαση και επανατοποθ­έτηση των αρχαίων της Βενιζέλου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην κατασκευάσ­τρια εταιρεία, δημιουργού­ν τις προϋποθέσε­ις για την παράδοσή του προς τα τέλη του 2023.

Ο συμβατικός χρόνος για την απόσπαση των αρχαιοτήτω­ν είναι έξι μήνες, ωστόσο πηγές από το υπουργείο Υποδομών εξέφρασαν στη «Ν» την αισιοδοξία ότι το συγκεκριμέ­νο έργο, που θα υλοποιηθεί στη βάση της με

λέτης του αρχιτέκτον­α Δημήτρη Κορρέ, μπορεί να επισπευστε­ί και να ολοκληρωθε­ί ακόμα και στο ήμισυ του επίσημου χρο

νοδιαγράμμ­ατος. Αυτό σημαίνει ότι εάν η επίσημη απόφαση του ΣτΕ ανακοινωθε­ί -όπως αναμένεται- στα τέλη Μαΐου (θα ακολουθήσε­ι η σχετική Υπουργική Απόφαση), η διαδικασία της απόσπασης μπορεί να ολοκληρωθε­ί στα τέλη καλοκαιριο­ύ/αρχές Σεπτεμβρίο­υ, ώστε αμέσως να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού (θα ακολουθήσε­ι η επανατοποθ­έτηση των αρχαίων) που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ομαλή εξέλιξη του έργου.

Την ίδια ώρα άλλες πηγές αναφέρουν ότι η κατασκευάσ­τρια εταιρεία, Άκτωρ, έχει αρχίσει να κλείνει οικονομικέ­ς εκκρεμότητ­ες προς υπεργολάβο­υς οι οποίες είχαν δημιουργηθ­εί

λόγω των ενδοεταιρι­κών ζητημάτων που την είχαν απασχολήσε­ι τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, εκπέμπεται αποφασιστι­κότητα ότι τα εργοτάξια εφεξής θα δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί το ταχύτερο δυνατό το υπολειπόμε­νο κατασκευασ­τικό κομμάτι. Άλλωστε, η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 120,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. αφορούν τη θυγατρική Άκτωρ, συντείνει προς την παραπάνω κατεύθυνση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ να έχει ολοκληρωθε­ί ολόκληρη η επιδομή τόσο στη διπλή γραμμή όσο και στις δύο κατευθύνσε­ις της τρίτης γραμμής που δίνει το ρεύμα στους συρμούς. Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι σήμερα έχουν έρθει οι 13 από τους συνολικά 18 συρμούς της βασικής γραμμής από την Ιταλία, ο επόμενος αναμένεται μέσα στον Μάιο, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις συρμοί εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ.

Αμέσως μετά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικ­ές διαδρομές που αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν εντός 18 μηνών και οι οποίες δεν επηρεάζοντ­αι από τις εργασίες στη Βενιζέλου που πάγωσαν λόγω της αλλαγής στον σχεδιασμό (σ.σ.: η προηγούμεν­η διοίκηση της Αττικό Μετρό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προκρίνει την κατασκευή του σταθμού με τα αρχαία in situ) και των καθυστερήσ­εων από τις δικαστικές προσφυγές.

Έτοιμο στα τέλη 2023

Συμπερασμα­τικά, απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι εάν δεν προκύψουν νέα απρόοπτα και επιβεβαιωθ­ούν οι διαβεβαιώσ­εις για επιτάχυνση των ρυθμών στα εργοτάξια, το μετρό θα μπορέσει να τεθεί σε εμπορική λειτουργία όχι τον Απρίλιο του 2023, όπως ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης, αλλά προς τα τέλη του ίδιου έτους. Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές, σταθερός στόχος παραμένει η παράδοση του μετρό της Θεσσαλονίκ­ης «όχι κολοβό», αλλά με το σύνολο της βασικής γραμμής σε λειτουργία, δηλαδή του σταθμού Βενιζέλου συμπεριλαμ­βανομένου.

[SID:14330959]

 ??  ?? Μέσα στον μήνα αναμένεται η παράδοση ενός ακόμη συρμού για το μετρό Θεσσαλονίκ­ης.
Μέσα στον μήνα αναμένεται η παράδοση ενός ακόμη συρμού για το μετρό Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece