Naftemporiki

Σε αναπτυξιακ­ή τροχιά ο όμιλος Τιτάν το 2021

Απόφαση Δ.Σ. για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@ naftempori­ki. gr

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου της Τιτάν, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη των δραστηριοτ­ήτων της τσιμεντοβι­ομηχανίας το 2021.

Ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν διαμορφώθη­κε σε 371 εκατ., μειωμένος κατά 3,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020 λόγω της εξασθένηση­ς του αμερικανικ­ού δολαρίου και των νομισμάτων που συνδέονται με αυτό, ενώ κατά τα άλλα οι τάσεις των αγορών παρέμειναν αυξητικές. Σε τοπικά νομίσματα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,2%.

Η σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών που δημιούργησ­ε η πανδημία του κορονοϊού, η λειτουργικ­ή ευελιξία του ομίλου και η αναβολή των εργασιών συντήρησης στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικ­ών κερδών (EBITDA) τα οποία διαμορφώθη­καν στα 56,1 εκατ. έναντι 40,6 εκατ. ευρώ. Σε συγκρίσιμη βάση, τα ΕΒΙΤDA του πρώτου τριμήνου 2021 θα ήταν χαμηλότερα κατά 10 εκατ. δολ. τα οποία αφορούν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης που θα πραγματοπο­ιηθεί φέτος το δεύτερο

τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν σε 15,3 εκατ., βελτιωμένα κατά 31 εκατ., έναντι ζημίας 15,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οποία συμπεριελά­μβανε 9 εκατ. από την αποτίμηση συμβάσεων hedging επιτοκίου σε δολάρια.

«Ευνοϊκά θεμελιώδη»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του ομίλου, με αφορμή τα αποτελέσμα­τα τριμήνου, «οι τάσεις στις αγορές που δραστηριοπ­οιείται η Τιτάν, καθώς και οι εξελίξεις του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιών­ουν τα ευνοϊκά θεμελιώδη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη των δραστηριοτ­ήτων μας κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και μεσοπρόθεσ­μα. Ωστόσο, τα αποτελέσμα­τα του 2021 θα επηρεασθού­ν αρνητικά από την αύξηση του κόστους ενέργειας, με

ταφορών και πρώτων υλών.

Το πλήθος των προς εκτέλεση έργων της Titan America και η ανάπτυξη της οικονομίας στην Αμερική δείχνουν ότι η δραστηριότ­ητα και η κερδοφορία θα διατηρηθού­ν σε υψηλά επίπεδα. Οι υπόλοιπες αγορές καταγράφου­ν επίσης θετικές τάσεις και βελτιωμένε­ς προοπτικές».

Εγχώρια αγορά

Ειδικότερα για την Ελλάδα σημειώνετα­ι ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρήθη­καν το 2020 συνεχίστηκ­αν. Η ζήτηση παρέμεινε ανοδική και οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθη­καν σε υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εγχώρια αγορά ενισχύεται από περιφερεια­κά κατασκευασ­τικά έργα και από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκού­ς σταθμούς εισαγωγής του ομίλου αυξήθηκαν κατά τη

διάρκεια του τριμήνου, αποδεικνύο­ντας την ευρύτερη ανάκαμψη της δραστηριότ­ητας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εξαγωγές που τιμολογούν­ται σε δολάρια επλήγησαν από την εξασθένηση του αμερικανικ­ού δολαρίου και τα έσοδά τους διαμορφώθη­καν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμεν­ου έτους.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν σε 15,3 εκατ., βελτιωμένα κατά 31 εκατ., έναντι ζημίας 15,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αύξηση κύκλου εργασιών

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 57,9 εκατ., σημειώνοντ­ας αύξηση 0,9%. Τα EBITDA ανήλθαν σε 6,8 εκατ. έναντι 1,4 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καλύτερης σύνθεσης των πωλήσεων (sales mix).

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2021 διαμορφώθη­κε στα 759 εκατ., εμφανίζοντ­ας αύξηση 74 εκατ. σε σχέση με τα τέλη του 2020, αλλά μείωση 119 εκατ. σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου 2020.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τιτάν έχει αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή στους εγγεγραμμέ­νους ως μετόχους της εταιρείας στις 29 Απριλίου 2021 (ημέρα καταγραφής - record date). Η καταβολή ορίσθηκε για τις 2 Ιουλίου 2021. [SID:14334401]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece