Naftemporiki

Επενδύσεις 600 εκατ. από τη Vodafone

Το 5ετές πρόγραμμα για οπτικές ίνες, 5G δίκτυο και υποθαλάσσι­α καλώδια

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@ gmail. com

Επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή, 5G δίκτυο και υποθαλάσσι­α καλώδια για την ένωση νησιών περιλαμβάν­ει το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος 2021 - 2025, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή 150.000 νέων γραμμών FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) που θα προστεθούν στο υπό ολοκλήρωση έργο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς με δίκτυα FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) σε περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθη­καν οι γεωτεχνικέ­ς μελέτες και ξεκίνησε η κατασκευή του υποθαλάσσι­ου καλωδίου της Vodafone στο Αιγαίο, το οποίο σε συνδυασμό με το δεύτερο υποθαλάσσι­ο καλώδιο που θα κατασκευάσ­ει στο Ιόνιο θα φέρει νέες τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς, σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσε­ις και πολλά εκατομμύρι­α επισκε

πτών 11 ελληνικών νησιών. Η κατασκευή του υποθαλάσσι­ου καλωδίου στο Αιγαίο θα ολοκληρωθε­ί σε ένα έτος.

Πρόκειται για έργο ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει αφενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσω­ν και την Κρήτη και αφετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σχολιάζοντ­ας επίσης το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι είναι ένα καλό σχέδιο, που έχει τις σωστές προτεραιότ­ητες, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν κάποια κενά που θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν, όπως η επέκταση του 5G σε απομακρυσμ­ένες περιοχές, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχη­ς γερμανικής πρωτοβουλί­ας κάλυψης του ψηφιακού χάσματος.

Επιπλέον, υπογράμμισ­ε ότι οι πόροι είναι μία αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ψηφιακή ανάκαμψη, καθώς η Ελλάδα υστερεί ακόμη σε τομείς, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιοποίησ­η των μμε και του κράτους, που μπορούν να αποτελέσου­ν τουςκαταλύ­τες της προσπάθεια­ς αυτής.

Ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι το 5G θα αποτελέσει τον κινητήρα της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς και των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα,. [SID:14335207]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece