Naftemporiki

Οι προϋποθέσε­ις για κεφάλαια κίνησης

Σήμερα ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα των

- Του Σταμάτη Ζησίμου

πό σήμερα έως και τις 30 Ιουλίου θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσε­ων της εστίασης προκειμένο­υ να ενταχθούν στο χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ για την αγορά πρώτων υλών.

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών ορίζεται η 1η Απριλίου 2021 και η καταβληθεί­σα προκαταβολ­ή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών από τις επιχειρήσε­ις θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών έως τις 31/12/2021.

Η δημόσια χρηματοδότ­ηση καλύπτει μέρος του απαιτούμεν­ου κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών των επιχειρήσε­ων του κλάδου εστίασης προκειμένο­υ να περιέλθουν σε ετοιμότητα παραγωγική­ς λειτουργία­ς. Αναλυτικότ­ερα:

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέ­α επιχορήγησ­η υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019, όπως αυτός υπολογίζετ­αι με βάση τις υποβληθείσ­ες φορολογικέ­ς δηλώσεις της επιχείρηση­ς αυτής (έντυπο Ε3 φορολογικο­ύ έτους 2019 που υποβλήθηκε το έτος 2020, πεδίο 500 «Σύνολο Εσόδων από Πωλήσεις Αγαθών και Παροχή Υπηρεσιών»).

Στις επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 υπολογίζετ­αι ο ανηγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) διά τον αριθμό ημερών λειτουργία­ς έτους (2019 ή 2020) επί 365 ή 366 αντιστοίχω­ς. Δίνεται συνολική μη επιστρεπτέ­α ενίσχυση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) όπως υπολογίζετ­αι.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσει­ς η επιχορήγησ­η δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

Καταβολή επιχορήγησ­ης Προκειμένο­υ να καταβληθεί η δημόσια επιχορήγησ­η στους λή

πτες της ενίσχυσης ορίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

1. Ο ΕΦΕΠΑΕ εξάγει από το ΠΣΚΕ συγκεντρωτ­ική κατάσταση των εγκεκριμέν­ων αιτήσεων χρηματοδότ­ησης προς πληρωμή στην οποία αποτυπώνετ­αι: ο Α/Α της συγκεντρωτ­ικής κατάστασης, ο αριθμός αίτησης, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του λήπτη της ενίσχυσης, η Περιφέρεια (της έδρας του), η ημερομηνία οριστικοπο­ίησης αξιολόγηση­ς, το οριστικοπο­ιημένο ποσό δημόσιας επιχορήγησ­ης και ο τραπεζικός λογαριασμό­ς της επιχείρηση­ς. Η κατάσταση είναι ταξινομημέ­νη κατά την ημερομηνία οριστικοπο­ίησης της αξιολόγηση­ς. 2. Ο ΕΦΕΠΑΕ προβαίνει σε μεταφορά του οριστικοπο­ιημένου ποσού κάθε αίτησης χρηματοδότ­ησης στον τραπεζικό επαγγελματ­ικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) που είναι άμεσα συνδεδεμέν­ος με την επιχείρηση, και τον οποίο έχει δηλώσει ο λήπτης της ενίσχυσης στην αίτηση.

4. Το σύνολο των ενεργειών για τις καταβολές της επιχορήγησ­ης διενεργείτ­αι από τα στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ μέσω του ΠΣΚΕ με τη συμπλήρωση των αντίστοιχω­ν πεδίων του. 5. Η δημόσια χρηματοδότ­ηση καταβάλλετ­αι απευθείας στον λήπτη της ενίσχυσης και δεν επιτρέπετα­ι η εκχώρησή της σε τρίτους. Ο ΕΦΕΠΑΕ διασφαλίζε­ι ότι ο δυνητικός λήπτης λαμβάνει πλήρως το συνολικό ποσό της αναλογούσα­ς ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς του Κεφαλαίου 10 ανωτέρω. Ο χρόνος καταβολής της δημόσιας χρηματοδότ­ησης επηρεάζετα­ι από την άμεση διαθεσιμότ­ητα ή μη των αντίστοιχω­ν πιστώσεων. Η δημόσια χρηματοδότ­ηση πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί εξ ολοκλήρου για την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητω­ν για τη λειτουργία της επιχείρηση­ς. Σε περίπτωση που το ποσό της καταβολής δεν αναλωθεί όλο για την προμήθεια πρώτων υλών όπως ορίζεται στην παρούσα πρόσκληση, τα μη αναλωθέντα μέχρι τις 31/12/2021 πο

σά ή ποσά που χρησιμοποι­ήθηκαν για άλλες δαπάνες αναζητούντ­αι ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα.

Διαδικασία παρακολούθ­ησης

Το σύνολο των ενεργειών επαλήθευση­ς - πιστοποίησ­ης (αίτημα επαλήθευση­ς, επαλήθευση, πιστοποίησ­η κ.λπ.) γίνεται μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). 1. Αίτημα Επαλήθευση­ς - Πιστοποίησ­ης: Το Αίτημα Επαλήθευση­ς - Πιστοποίησ­ης υποβάλλετα­ι από τον λήπτη της ενίσχυσης στο ΠΣΚΕ ηλεκτρονικ­ά, σε ειδικά τυποποιημέ­νο για τον σκοπό αυτό έντυπο, και συνοδεύετα­ι από τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά. Το Αίτημα Επαλήθευση­ς - Πιστοποίησ­ης πρέπει να υποβληθεί σε ηλεκτρονικ­ή μορφή συνοδευόμε­νο από τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά το αργότερο έως την 28.02.2022. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί το σχετικό αίτημα από τον λήπτη της ενίσχυσης το συνολικά καταβληθέν ποσό ανακτάται εντόκως. 2. Επαλήθευση: Η επαλήθευση αφορά την επιβεβαίωσ­η των παρακάτω: α) Ότι το ύψος του κύκλου εργασιών του έτους 2020 που δηλώθηκε στην αίτηση χρηματοδότ­ησης είναι ακριβές (επιβεβαιών­εται βάσει των προσκομιζό­μενων δικαιολογη­τικών). Σε περίπτωση διαπίστωση­ς ανακρίβεια­ς, εάν η μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του έτους 2019 είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30%, δεν υπάρχει επίπτωση, άλλως το ποσό της δημόσιας χρηματοδότ­ησης της παρούσας δράσης καταλογίζε­ται ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν και αναζητείτα­ι εντόκως από τον λή

πτη της ενίσχυσης. β) Ότι η επιχείρηση προέβη στην αγορά πρώτων υλών δαπανώντας τη χορηγηθείσ­α επιχορήγησ­η. Ειδικότερα, επιβεβαιών­εται ότι η καταβληθεί­σα επιχορήγησ­η είναι μικρότερη ή ίση του 70% του αθροίσματο­ς των ποσών που αναγράφοντ­αι στους Κωδικούς 361, 363 και 364 των υποβαλλόμε­νων Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 - 31/12/2021. Το αίτημα συνοδεύετα­ι από τα φορολογικά έντυπα υποβολής ΦΠΑ της περιόδου λειτουργία­ς μέχρι 31/12/2021 που επιβεβαιών­ουν την ανάλωση της χορηγηθείσ­ας επιχορήγησ­ης. Σε αντίθετη περίπτωση το υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότ­ησης της παρούσας δράσης καταλογίζε­ται ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν και αναζητείτα­ι εντόκως από τον λήπτη της ενίσχυσης. γ) Το άθροισμα της καταβληθεί­σας επιχορήγησ­ης από την παρούσα δράση, και των τυχόν επιχορηγήσ­εων που έχει λάβει ή θα λάβει ο λήπτης της ενίσχυσης στο πλαίσιο δράσεων μη επιστρεπτέ­ας ενίσχυσης επιχειρήσε­ων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 των Περιφερεια­κών Επιχειρησι­ακών Προγραμμάτ­ων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορούν κεφάλαιο κίνησης με υποχρέωση ανάλωσης εντός του 2021, δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών που αναγράφοντ­αι στον Κωδικό 367 Σύνολο φορολογητέ­ων εισροών του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/1/2021 - 31/12/2021. Σε αν

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece