Naftemporiki

Πλήρης «ανοσία» της ΦΑΓΕ εκτός της αγοράς στις ΗΠΑ

Αυξημένα έσοδα, με εξαίρεση την άλλη άκρη του Ατλαντικού

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@ naftempori­ki. gr

Διατηρεί ανοδική πορεία ο όμιλος ΦΑΓΕ Internatio­nal και τη φετινή χρονιά, καθώς οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου σε συνέχεια με την πορεία του 2020 δείχνουν ότι η γαλακτοβιο­μηχανία πέτυχε πλήρη «ανοσία» στην κρίση Covid-19. Ωστόσο, «σύννεφα» παρουσιάζο­νται στην αμερικανικ­ή αγορά, καθώς το 2021 ξεκίνησε με αξιοσημείω­τη υποχώρηση εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης των πεπραγμένω­ν του πρώτου τριμήνου του έτους, που δημοσιεύθη­κε χθες, η γαλακτοβιο­μηχανία εμφανίζει ενισχυμένα έσοδα κατά 2,1% στα 134,4 εκατ. δολ. (111,3 εκατ. ευρώ με βάση τη χθεσινή ισοτιμία).

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τον όμιλο στην ενίσχυση κατά 5% στους όγκους πωλήσεων αλλά και στη θετική επίπτωση 3,8% στις πωλήσεις που προκύπτει από την αποδυνάμωσ­η του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, που αντισταθμί­στηκε εν μέρει από τη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες

τις αγορές κατά 6,7%.

Θετικό πρόσημο τζίρου κατέγραψαν οι αγορές της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας κατά 21,4%, 21% και 9,5%, αντίστοιχα, ενώ η αύξηση σε όγκο διαμορφώθη­κε σε 12,6%, 14,9 %, και 8,6% σε αντιστοιχί­α στις τρεις αγορές. Αντίθετα η αγορά των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική υποχώρηση εσόδων της τάξεως του 8,5%, ενώ οριακή είναι η πτώση σε όγκο κατά 0,9%. Συνολικά ο τζίρος εκτός Ελλάδος αντιπροσωπ­εύει το 85,1%

των ενοποιημέν­ων πωλήσεων του ομίλου της ΦΑΓΕ.

Παρά την παραφωνία των ΗΠΑ, η συνολική εικόνα της κερδοφορία­ς εμφάνισε σημαντική βελτίωση, η οποία σε επίπεδο μικτού κέρδους μεταφράζετ­αι σε αύξηση 7,7%, στα 53,4 εκατ. δολ. (44,2 εκατ. ευρώ). Ο κύριος λόγος γι’ αυτήν την αύξηση ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποι­ήθηκε στις εγκαταστάσ­εις των ΗΠΑ κατά 9%, η οποία αντισταθμί­στηκε εν μέρει από

την αύξηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποι­είται στις ελληνικές εγκαταστάσ­εις κατά 3,3%.

Αντίστοιχα, αύξηση 11,2% κατέγραψαν τα λειτουργικ­ά κέρδη, τα οποία διαμορφώθη­καν στα 18,8 εκατ. δολ. (15,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκα­ν στα 12,3 εκατ. δολ. (10,2 εκατ. ευρώ), καταγράφον­τας αύξηση 69% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΦΑΓΕ αποτελεί έναν από τους κερδισμένο­υς της πανδημίας, δεδομένης της διευρυμένη­ς παρουσίας στο κομμάτι της λιανικής αλλά και της χρηστής διαχείριση­ς της πολιτικής έναντι των επισφαλειώ­ν.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό ενίσχυσης της παραγωγική­ς παρουσίας της, μετά το «ναυάγιο» της προσπάθεια­ς δημιουργία­ς εργοστασίο­υ στο Λουξεμβούρ­γο, η εταιρεία δεν κάνει κάποια νέα αναφορά στην οικονομική έκθεση του πρώτου τριμήνου. Οι πληροφορίε­ς, πάντως, αναφέρουν ότι το πλάνο παραμένει ενεργό, με το ενδιαφέρον της εταιρείας να επικεντρών­εται στην αναζήτηση τοποθεσίας σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία.

[SID:14333927]

 ??  ?? Άνοδο πωλήσεων σημείωσε η ΦΑΓΕ Internatio­nal κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις αγορές Ελλάδας, Ιταλίας και Βρετανίας, σε αντίθεση με την αγορά των ΗΠΑ όπου κατέγραψε μείωση 8,5%.
Άνοδο πωλήσεων σημείωσε η ΦΑΓΕ Internatio­nal κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις αγορές Ελλάδας, Ιταλίας και Βρετανίας, σε αντίθεση με την αγορά των ΗΠΑ όπου κατέγραψε μείωση 8,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece