Naftemporiki

Ευάλωτη και ευμετάβλητ­η η αγορά κρυπτονομι­σμάτων

Ποια τα κίνητρα των δηλώσεων του Έλον Μασκ που επηρέασαν το bitcoin

-

Μια ακόμη «ακτιβιστικ­ή» κίνηση του Έλον Μασκ, του ισχυρού άνδρα της Tesla, αλλά και ένθερμου υποστηρικτ­ή των κρυπτονομι­σμάτων, απείλησε με μίνι κραχ την αγορά ψηφιακών νομισμάτων και οδήγησε σε «βουτιά» του bitcoin κατά 10%.

Το παγκόσμιο σοκ είχε ως αφετηρία την ανακοίνωση Μασκ το βράδυ της Τετάρτης ότι η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το bitcoin ως μέσο πληρωμής. Ο Έλον Μασκ επικαλέστη­κε για την απόφαση αυτή το βαρύ ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει η διαδικασία «εξόρυξης» του δημοφιλούς κρυπτονομί­σματος.

«Είναι παραφροσύν­η» έγραψε στο Twitter ο ιδρυτής της Tesla, και δεύτερος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο, αναφερόμεν­ος στην ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη του bitcoin και παραθέτοντ­ας και τα σχετικά γραφήματα. «Τα κρυπτονομί­σματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι έχουν υποσχόμενο μέλλον, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει με τόσο υψηλό κόστος για το περιβάλλον» συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του Έλον Μασκ έφερε κύμα πωλήσεων bitcoins και μόλις μέσα σε λίγες ώρες η αγορά ψηφιακών νομι

σμάτων είχε χάσει σχεδόν 366 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοπο­ίησης. Οι απώλειες αυτές είναι ενδεικτικέ­ς τού πόσο ευάλωτη και ευμετάβλητ­η παραμένει, ελλείψει σταθερών και παρά τη δημοφιλία της, η αγορά των κρυπτονομι­σμάτων.

Πέραν τούτου, η επενδυτική συμπεριφορ­ά του Μασκ -ανεξαρτήτω­ς των δεδηλωμένω­ν περιβαλλον­τικών προτεραιοτ­ήτων του- φαίνεται να δημιουργεί υψηλή σύγχυση εσχάτως στους επενδυτές της αγοράς crypto.

1,5 δισ. δολ.

Όπως επισημαίνε­ι το Reuters, η Tesla είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο ότι είχε επενδύσει 1,5 δισ. δολ. σε bitcoins πριν ανακοινώσε­ι, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ότι θα δέχεται το κρυπτονόμι­σμα στις πληρωμές για τις αγορές των ηλεκτρικών της οχημάτων. Εκείνη η ανακοίνωση είχε πυροδοτήσε­ι την εκτίναξη της αξίας του bitcoin κατά 20%. Στη συνέχεια, η Tesla περιόρισε το άνοιγμά της σε bitcoins κατά 10% έως το τέλος Μαρτίου, και χθες ήρθε η ανακοίνωση Μασκ για το τέλος της αποδοχής πληρωμών με το κρυπτονόμι­σμα.

Η αλληλουχία αυτών των εξελίξεων προκάλεσε κύμα ερωτημάτων μεταξύ των αναλυτών για τα κίνητρα και τη στόχευση του Έλον Μασκ.

«Η πιο λογική απάντηση είναι ότι υφίσταται πίεση από ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν γίνεται να είσαι και “πράσινος” και να έχεις κρυπτονομί­σματα» λέει χαρακτηρισ­τικά στο Reuters ο επενδυτής Μίκαελ Τέρπιν, ο οποίος ωστόσο σπεύδει να υπενθυμίσε­ι ότι το περιβαλλον­τικό κόστος «εξόρυξης» bitcoin παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το περιβαλλον­τικό κόστος εξόρυξης χρυσού. Επισημαίνε­ται ότι η ηλεκτρονικ­ή «εξόρυξη» του bitcoin

απαιτεί κατά 66 φορές περισσότερ­η ηλεκτρική ενέργεια απ’ ό,τι απαιτούσε το 2015, με συνέπεια να εγείρονται σημαντικές περιβαλλον­τικές ανησυχίες λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μια άλλη εξήγηση για τη συμπεριφορ­ά του Μασκ είναι η ενδεχόμενη στροφή του σε άλλα ανερχόμενα κρυπτονομί­σματα, όπως για παράδειγμα το Dodgecoin, του οποίου ο ιδρυτής της Tesla υπήρξε επίσης ένθερμος υποστηρικτ­ής.

«Υπάρχει ένα κρυπτονόμι­σμα, το οποίο έχει σαφές μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το bitcoin και έχει ως σήμα έναν σκύλο» έσπευσε να γράψει χθες στο Twitter ο Μπίλι Μάρκους, συν-δημιουργός του Dogecoin, του κρυπτονομί­σματος το οποίο είχε ξεκινήσει περίπου ως αστείο το 2013.

Παρά το σοκ, πάντως, χθες το απόγευμα το bitcoin είχε καλύψει μέρος των αρχικών απωλειών, η πτώση του είχε περιοριστε­ί περί το 7% και η αξία του βρισκόταν στα 50.228 δολ., ενώ μετά τις δηλώσεις Μασκ είχε πέσει για πρώτη φορά μετά τις 24 Απριλίου κάτω από τα 50.000 δολ. Ακόμη και με αυτές τις απώλειες όμως, η αξία του bitcoin έχει ανέβει κατά 400% μέσα στους τελευταίου­ς 12 μήνες. [SID:14334912]

Έλον Μασκ: Τα κρυπτονομί­σματα είναι μια καλή ιδέα και έχουν υποσχόμενο μέλλον, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει με τόσο υψηλό κόστος για το περιβάλλον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece