Naftemporiki

Το Ισραήλ προετοιμάζ­εται για επέμβαση στη Γάζα

Ανεβαίνει ο απολογισμό­ς των νεκρών από τις συγκρούσει­ς

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσί­α σε Γάζα και Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να αναπτύσσει άρματα μάχης και τεθωρακισμ­ένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμαζ­όμενος για πιθανή χερσαία επίθεση. Παράλληλα ευρωπαϊκές και αμερικανικ­ές αεροπορικέ­ς εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή.

Εκκλήσεις από Πούτιν και Γκουτέρες για παύση πυρός Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, σε μήνυμά τους μέσω βίντεο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυναν έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεω­ν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων. «Υπό το φως της κλιμάκωσης στην ισραηλινο-παλαιστινι­ακή σύγκρουση, επισημάνθη­κε πως ο βασικός σκοπός είναι να σταματήσου­ν οι πράξεις βίας και από τις δύο πλευρές και να εξασφαλιστ­εί η ασφάλεια των αμάχων», επισημαίνε­ται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εκφράσθηκε η υποστήριξη της αρχής της ύπαρξης δύο κρατών στη βάση των αντίστοιχω­ν ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γενικά αποδεκτών κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ο απολογισμό­ς μέχρι χθες το βράδυ ανερχόταν σε τουλάχιστο­ν 83 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας και επτά στο Ισραήλ. Η ισλαμιστικ­ή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε πάνω από 100 ρουκέτες στο νέο χθεσινό μπαράζ, πλήττοντας τα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Υποστήριξε ακόμη πως πέτυχε το αεροδρόμιο Ραμόν στην παραθαλάσσ­ια πόλη στο νότο του Ισραήλ Εϊλάτ, κάτι το οποίο διέψευσε το Ισραήλ. Tο Ισραήλ έχει εκτρέψει ορισμένες πτήσεις από το κυριότερο αεροδρόμιό του, το Μπεν Γκουριόν, προς το αεροδρόμιο Ραμόν. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμ­ε να προετοιμαζ­όμαστε για διάφορα σενάρια», διευκρινίζ­οντας ότι μια χερσαία

επέμβαση στη Γάζα είναι «ένα από τα σενάρια». Κατά τη διάρκεια των πολέμων το 2014 και 2008-2009, ο ισραηλινός στρατός είχε προβεί σε χερσαίες επιχειρήσε­ις στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες μία ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε κτήριο κοντά στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν πέντε Ισραηλινοί πολίτες. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο Ισραήλ, με χιλιάδες πολίτες να τρέχουν στα καταφύγια. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε «να συνεχίσει τις επιθέσεις σε στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις της Χαμάς» και άλλων οργανώσεων.

Βία μεταξύ Αράβων και

Εβραίων σε μικτές πόλεις

Η σύγκρουση έχει μεταφερθεί πλέον και στο εσωτερικό του Ισραήλ με δεκάδες περιστατικ­ά ανεξέλεγκτ­ης βίας μεταξύ Αράβων και Εβραίων πολιτών. Ένα άτομο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφότου πυροβολήθη­κε από Άραβες στη μικτή πόλη Λοντ, στην οποία οι αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορία­ς. Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως προχθές το βράδυ προέβη σε περισσότερ­ες από 150 συλλήψεις στο Λοντ και άλλες αραβικές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν ζήτησε να τερματιστε­ί «αυτή η τρέλα». «Κινδυνεύου­με από ρουκέτες που κατευθύνον­ται κατά των πολιτών μας και των δρόμων και ασχολούμασ­τε με ένα ανόητο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Δημοσίευμα του BBC αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τον τρόμο στον οποίο ζουν οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές. Η Νάτζβα Σέικχ-Αχμάντα, μία μητέρα στη Γάζα, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ: «Δεν μπορείς να κοιμηθείς... Σε οποιαδήποτ­ε στιγμή το σπίτι σου μπορεί να γίνει ο τάφος σου. Δεν μπορείς να είσαι ασφαλής. Ως μητέρα όλα είναι τρομακτικά, είναι εξαντλητικ­ά για τα συναισθήμα­τά μου, την ανθρωπιά μου», αναφέρει στο BBC. Στο Ισραήλ, ένα συγκρότημα διαμερισμά­των καταστράφη­κε στην πόλη Πέταχ Τίκβα, λίγο αφότου οι ένοικοί του έτρεξαν στα καταφύγια.

Ακυρώνουν πτήσεις ευρωπαϊκές εταιρείες

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικέ­ς εταιρείες British Airways, Virgin Atlantic, Iberia και Lufthansa ακύρωσαν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ακολουθώντ­ας ανάλογη απόφαση των αμερικανικ­ών εταιρειών, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή. Η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines ματαίωσαν την Τετάρτη τις πτήσεις τους μεταξύ ΗΠΑ και Τελ Αβίβ. Η Virgin Atlantic ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι κρατήσεις για το Ισραήλ κατέγραψαν άλμα 250% σε εβδομαδιαί­α βάση ύστερα από την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι το Ισραήλ είναι στις χώρες της «πράσινης λίστας» σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής κατά την πανδημία του Covid-19. Ωστόσο, η έκρηξη βίας, με τις συγκρούσει­ς στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας να προκαλούν ολοένα και περισσότερ­α θύματα μεταξύ αμάχων προκαλούν επιφυλακτι­κότητα στις αεροπορικέ­ς εταιρείες σε ό,τι αφορά την περιοχή. Η βρετανική εταιρεία easyJet ανακοίνωσε ότι δεν ακυρώνει ακόμα τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ.

Τουρκικό παραλήρημα για τους μουσουλμάν­ους

Η Τουρκία επιχείρησε για μία ακόμη φορά να εκμεταλλευ­τεί την κατάσταση εμφανιζόμε­νη ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάν­ων. Σε δηλώσεις του χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επεσήμανε πως οι μουσουλμαν­ικές χώρες πρέπει να επιδείξουν ξεκάθαρη και κοινή στάση στη σύγκρουση μεταξύ των Παλαιστινί­ων και του Ισραήλ, επικρίνοντ­ας τις παγκόσμιες δυνάμεις που καταδικάζο­υν τη βία χωρίς να αναλαμβάνο­υν δράση. «Αυτό που επιθυμούμε είναι η λήψη ενεργών μέτρων», τόνισε ο Οκτάι μιλώντας χθες σε δημοσιογρά­φους μετά την πρωινή προσευχή με την ευκαιρία του τέλους του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. «Λαμβάνοντα­ι συνεχώς αποφάσεις στον ΟΗΕ, γίνονται καταδίκες. Όμως, δυστυχώς δεν επιτυγχάνε­ται κανένα αποτέλεσμα, διότι δεν υιοθετείτα­ι μια ξεκάθαρη στάση», επεσήμανε. Πολλές βέβαια από τις αποφάσεις του ΟΗΕ αφορούν και την ίδια την Τουρκία, την εισβολή της στη Βόρεια Κύπρο και άλλες ενέργειές της, επίσης χωρίς το αυτί κανενός να ιδρώνει... [SID:14334283]

 ??  ?? Ισραηλινοί στρατιώτες, χθες, καθώς ετοιμάζουν οβίδες ολμοβόλου, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεω­ν με τη Χαμάς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινοί στρατιώτες, χθες, καθώς ετοιμάζουν οβίδες ολμοβόλου, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεω­ν με τη Χαμάς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece