Naftemporiki

Ευνοημένο το δολάριο ΗΠΑ

Υποχωρούν τα νομίσματα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο χαμηλότερο επίπεδο της μίας εβδομάδας υποχώρησαν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έναντι του αμερικανικ­ού, καθώς το δολάριο συνέχισε και χθες να ευνοείται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για αύξηση νωρίτερα των επιτοκίων από τη Fed.

Το bitcoin ανέκτησε μέρος των απωλειών τις οποίες προκάλεσε η προχθεσινή ανάρτηση στο Twitter του Έλον Μασκ, ο οποίος ανέφερε πως η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το κρυπτονόμι­σμα ως μέσο πληρωμής.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% τον Απρίλιο, έπειτα από άνοδο 1% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 6,2% -μεγαλύτερη αύξηση από το 2010- σε σχέση με αύξηση 4,2% τον Μάρτιο.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,2%, στο 0,7707 δολάριο ΗΠΑ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου, στο 0,7718 δολάριο. Την Τετάρτη υποχώρησε 1,5% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε επίσης 0,2%, έπειτα από μικρή προσωρινή άνοδο που προκάλεσε η δήλωση της πρωθυπουργ­ού Γιασίντα Άρν

τερν πως εξετάζει το ενδεχόμενο ελεύθερης κυκλοφορία­ς χωρίς καραντίνα με άλλες χώρες. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε στο χαμηλό της μίας εβδομάδας στο 0,7152 δολάριο, πριν ανακάμψει στο 0,7171.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων διαμορφώθη­κε στο 90,739 σε σχέση με το 90,798 που ήταν το υψηλό της Τετάρτης. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,05%, στο 1,208 δολάριο.

Η στερλίνα υποχώρησε, αλλά παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά της επίπεδα. Η αγγλική λίρα ξεπέρασε το 1,41 δολάριο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τη Δευτέρα. Χθες κινούνταν οριακά χαμηλότερα, στο 1,4043 δολάριο. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,2%, στις 86,08 πένες.

Το bitcoin ανέκτησε μέρος των απωλειών του, μετά τη σημαντική υποχώρηση που προκάλεσε η δήλωση του Έλον Μασκ πως η Tesla θα σταματήσει να δέχεται ψηφιακά νομίσματα ως μέσο πληρωμής για τα αυτοκίνητά της.

Η τιμή του μεγαλύτερο­υ κρυπτονομί­σματος στον κόσμο υποχώρησε 17%, στα 45.700 δολάρια από τα 54.819 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου την Τετάρτη, μέσα σε δύο ώρες μετά τη σχετική ανάρτηση του Μασκ στο Twitter.

Η ανακοίνωση της Tesla στις 8 Φεβρουαρίο­υ πως αγόρασε 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin και πως θα αποδέχεται το κρυπτονόμι­σμα ως μέσο πληρωμής για τα ηλεκτρονικ­ά της αυτοκίνητα ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν το φετινό κρυπτο-ράλι.

Το bitcoin εξακολουθε­ί να καταγράφει άνοδο 30% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν λίγο πριν από την ανακοίνωση της Tesla τον Φεβρουάριο.

[SID:14334706]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 14ης ΜΑΪΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece