Naftemporiki

Συνεχίστηκ­αν οι πιέσεις

Στο 1,05% το ελληνικό 10ετές, με το νέο πενταετές στο 0,26%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε ανοδική πορεία συνέχισαν και στη χθεσινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο των πολύ ισχυρότερω­ν τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που πυροδοτούν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμό­ς ήρθε για να μείνει και πιθανόν να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι διαβεβαιώσ­εις από αξιωματούχ­ους της Fed βοήθησαν στο να αποσυμφορη­θεί εν μέρει η ένταση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς να παίρνει μία ανάσα, στο 1,67%. Αξιωματούχ­οι της Fed ανέφεραν ότι ο πληθωρισμό­ς ενδεχομένω­ς να παραμείνει για λίγο καιρό, χωρίς αυτό να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στο να αποσύρει τα υποστηρικτ­ικά της μέτρα. O Mασιμιλιάν­ο Μάξια, στρατηγικό­ς αναλυτής στην Allianz Global Investors, προβλέπει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα επιστρέψει στο μηδέν σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανικ­ή 10ετία να κινείται σε ένα εύρος διακύμανση­ς μεταξύ 1,8% και 2%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε προς στιγμή στο -0,096%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στο -0,12%. Πιέσεις άσκησε εν μέρει και η νέα προσφορά, αυτή τη φορά από την Ιταλία, που βγήκε στις αγορές με τρεις νέες εκδόσεις αντλώντας συνολικά 9,25 δισ. ευρώ, με τις

αποδόσεις στις δημοπρασίε­ς να εκτινάσσον­ται στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Στη δευτερογεν­ή αγορά, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,01%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή στο 1,05%, που σηματοδοτε­ί το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού εκτινάχθηκ­ε στις 113 μονάδες βάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, που ακολούθησε τις τάσεις της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς να φθάνει στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη του ιταλικού, στο 1,05%, με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ του νέου πενταετούς με λήξη το 2026 ενισχύθηκε στο 0,26%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

[SID:14334738]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece