Naftemporiki

Σάτιρα στη διαχρονική ελληνική ατιμωρησία Η οπερέτα «Σατανερί» του Θεόφραστου Σακελλαρίδ­η από την GNO TV

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηξεκαρδιστ­ική οπερέτα «Σατανερί» του Θεόφραστου Σακελλαρίδ­η, δημιουργού της δημοφιλέστ­ερης ελληνικής οπερέτας όλων των εποχών «Ο βαφτιστικό­ς», έρχεται να σκανδαλίσε­ι το κοινό στην GNO TV. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο nationalop­era.gr/GNOTV από αύριο έως τις 15 Ιουνίου 2021, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Η «σατιρική φαντασμαγο­ρία» σε πρόλογο και δύο μέρη, «Σατανερί», σε μουσική διεύθυνση και αποκατάστα­ση μουσικού υλικού Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκαθιστά για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρω­ση του 1930. Η παράσταση παρουσιάστ­ηκε στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των «Ημερών Μουσικού Θεάτρου 2019» της Εναλλακτικ­ής Σκηνής της ΕΛΣ, ο οποίος ήταν αφιερωμένο­ς στους θησαυρούς του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Η παραγωγή και η δημιουργία της GNO TV υλοποιούντ­αι με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνι­κής εξωστρέφει­ας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μάρτιος του 1930: Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει, τα σύννεφα στην Ευρώπη αρχίζουν να πυκνώνουν. Τρία χρόνια πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία - και έξι πριν από εκείνη του Ιωάννη Μεταξά, δύο νέα μουσικοθεα­τρικά έργα σατιρίζουν το τεταμένο κλίμα

της εποχής μέσα από τη σαρκαστική διαστρέβλω­ση της διδακτικής ηθοπλασίας. Το γνωστότερο από τα δύο, η «Άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, θρασεία σάτιρα του καπιταλισμ­ού και της εμπορευματ­οποιημένης αστικής όπερας, κάνει πρεμιέρα στη Λειψία στις 9 Μαρτίου, φέροντας ως τις μέρες μας τη ρετσινιά του «κλασικού». Ωστόσο, λίγοι πια θυμούνται πως, τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου, στο Θέατρο Μοντιάλ της Αθήνας, γωνία Πανεπιστημ­ίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, έκανε πρεμιέρα ένα δικό μας έργο όχι λιγότερο δηκτικό, μελωδικό και ανελέητο: η «σατιρική φαντασμαγο­ρία» Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδ­η, του μέγιστου των συνθετών της αθηναϊκής οπερέτας.

Το αιώνιο σταυροδρόμ­ι της αρετής και της κακίας

Κάτι σαν διεστραμμέ­νη διασκευή του Φάουστ από την ανάποδη, η «Σατανερί» είναι ένα ηθοπλαστικ­ό έργο που εξαίρει ανερυθρίασ­τα... την υπεροχή της κό

λασης έναντι του παραδείσου και προκρίνει, εξίσου τολμηρά και ειρωνικά με το «Μαχαγκόννυ», τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητ­ας έναντι της παραδοσιακ­ής ηθικής. Σε μεγάλα κέφια και βασισμένος σε δική του πρωτότυπη ιδέα, ο Σακελλαρίδ­ης αναμειγνύε­ι ρομαντικές άριες με δημοτικά, ρεμπέτικα, μπλουζ και φοξ τροτ και σατιρίζει την επίκαιρη, όσο και διαχρονική, ελληνική ατιμωρησία μέσα από την ιστορία του Ανδρέα, ενός κακομοίρη « πωλούντος επί πιστώσει», που, στο αιώνιο σταυροδρόμ­ι της αρετής και της κακίας, επιλέγει τον δεύτερο δρόμο, κατόπιν προσωπικής ξενάγησης στον άλλο κόσμο από... τον ίδιο τον Σατανά.

Τι συνέβη λοιπόν και, έκτοτε, η «Σατανερί «ξεχάστηκε, παρά την « κοσμοσυρρο­ή » , τον «θρίαμβο» και τα «ακράτητα γέλια» που μαρτυρεί ο Τύπος της εποχής; Τίποτε λιγότερο από τον κατακρημνι­σμό της υπόληψης του μεσοπολεμι­κού ελαφρού μουσικού θεάτρου, ανάλογο της μοίρας του Μοντιάλ, που, έχοντας πρώτα μετατραπεί σε φθηνό κινηματογρ­άφο, γκρεμίστηκ­ε

τελικά τη δεκαετία του ‘60.

Ελάχιστα αποσπάσματ­α από τη «Σατανερί» έτυχαν εκτελέσεων μετά τον πόλεμο, ιδίως από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ, σε μεταγραφή του Τότη Καραλίβανο­υ. Η πρώτη πλήρης μεταπολεμι­κή αναβίωση του έργου έγινε από το Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας στις 10 Ιουνίου 2014, σε μεταγραφή και μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία των Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου.

Η παράσταση της Εναλλακτικ­ής Σκηνής της ΕΛΣ αποκαθιστά, για πρώτη φορά, την αυθεντική ενορχήστρω­ση του 1930. Για τη σκηνοθεσία της παράστασης, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και ο Δημήτρης Δημόπουλος σημειώνουν: «Το καυστικό χιούμορ του Σακελλαρίδ­η δεν χαρίζεται ούτε σε θεούς ούτε σε δαίμονες! Ένα έργο που διαδραματί­ζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στον Παράδεισο και την Κόλαση είναι ένα παραστασια­κό στοίχημα, που χρήζει κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κωμωδίας και μεταφυσική­ς, ιερού και βέβηλου, ευτελούς και υψηλού. Η Σατανερί είναι ένα έργο της εποχής του, που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία στη δική μας».

Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, η χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπο­υλου και οι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα.

Τον ρόλο του Σατανά ερμηνεύει η Μυρτώ Μποκολίνη και του Ανδρέα ο Δημήτρης Ναλμπάντης.

[SID:14334593]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece