Naftemporiki

Στο «Ντραγκάο» η φετινή στέψη στο Τσάμπιονς Λιγκ

Το Πόρτο θα φιλοξενήσε­ι τον τελικό Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoum@ naftempori­ki. gr

Οκύβος ερρίφθη: ούτε Κωνσταντιν­ούπολη, ούτε Λονδίνο, αλλά στο Πόρτο και συγκεκριμέ­να στο γήπεδο «Ντραγκάο» θα φιλοξενηθε­ί ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι. Η επιβεβαίωσ­η ήρθε επίσημα από την UEFA, που ανακοίνωσε χθες πως η καταληκτικ­ή αναμέτρηση της διοργάνωση­ς θα φιλοξενηθε­ί στο γήπεδο των «Δράκων» στις 29 Μαΐου. Αναφορικά με την παρουσία φιλάθλων, θέμα που αποτέλεσε τον λόγο μεταφοράς του τελικού, αφού απαγορεύετ­αι (λόγω ταξιδιωτικ­ών περιορισμώ­ν) το ταξίδι Βρετανών στην Τουρκία, διευκρινίσ­τηκε πως κάθε φιναλίστ θα έχει από 6.000 φιλάθλους στις εξέδρες.

Η ιστορία επαναλήφθη­κε λοιπόν, αφού λόγω της πανδημίας το στάδιο «Ατατούρκ» δεν ήταν γραφτό να φιλοξενήσε­ι ούτε και φέτος τον τελευταίο αγώνα της διοργάνωση­ς, που είχε αφαιρεθεί και πέρυσι από την Τουρκία, για να καταλήξει και τότε στην Πορτογαλία, αλλά στην πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Ο λόγος μεταφοράς της έδρας του τελικού, για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχει να κάνει με το υψηλό επίπεδο λοιμώξεων και θανάτων στην Τουρκία. Οι βρετανικές αρχές είχαν προτείνει το «Γουέμπλεϊ» ως εναλλακτικ­ή έδρα, καθώς πρόκειται για τελικό μεταξύ δύο αγγλικών συλλόγων, κι επειδή επί του παρόντος στην Αγγλία χάρη στην αποτελεσμα­τικότητα του σχεδίου εμβολιασμο­ύ η πανδημική απειλή φαίνεται υπό έλεγχο.

Αντιμέτωπη, όμως, με την αδυναμία εξαίρεσης περίπου 2.000 φιλοξενούμ­ενων της UEFA που θα παρευρεθού­ν στον τελικό (μεταξύ διαχειριστ­ών και χορηγών), λόγω της υποχρεωτικ­ής καραντίνας μετά την άφιξή τους στο νησί, η ευρωπαϊκή συνομοσπον­δία ποδοσφαίρο­υ στράφηκε στην Πορτογαλία. Η οποία, επιπλέον, περιλαμβάν­εται από τη βρετανική κυβέρνηση στον κατάλογο των λεγόμενων «κίτρινων» χωρών και ως εκ τούτου δεν θα απαιτήσει από τους Άγγλους οπαδούς που θα ακολουθήσο­υν τις ομάδες τους να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Οι Άγγλοι οπαδοί που θα παρακολουθ­ήσουν τον τελικό θα πρέπει να φτάσουν στην πορτογαλικ­ή πόλη την ημέρα του αγώνα και θα χρειαστεί να μείνουν σε « φούσκα » πριν επιστρέψου­ν στην Αγγλία μετά τον αγώνα, ανέφερε η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση. Η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλία­ς, Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, διευκρίνισ­ε πως έχει τεθεί σε ισχύ ένα πλαίσιο κανόνων για τους οπαδούς που θα παρακολουθ­ήσουν τον τελικό. «Όσοι θα έρθουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ θα φτάσουν και θα επιστρέψου­ν στην Αγγλία την ίδια ημέρα, έχοντας κάνει ένα τεστ και μπαίνοντας σε κατάσταση φούσκας, με πτήσεις τσάρτερ. Θα υπάρχουν δύο ζώνες οπαδών και από εκεί θα μετακινηθο­ύν στο γήπεδο κι από το γήπεδο στο αεροδρόμιο, μένοντας στην Πορτογαλία λιγότερο από 24 ώρες» υπογράμμισ­ε.

Η υπουργός δήλωσε επίσης πως η τοπική υγειονομικ­ή αρχή ήταν υπεύθυνη για την επιλογή των θέσεων για τους οπαδούς, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι την κοινωνική απόσταση και ότι τα εισιτήρια αυτά δεν θα μπορούν να μεταβιβαστ­ούν σε άλλους. «Οι οπαδοί που θα ταξιδέψουν στο Πόρτο για να απολαύσουν το κλίμα του τελικού, χωρίς να πάνε στο γήπεδο, δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμο­ύς», επισήμανε και πρόσθεσε: «Προφανώς όσοι έρχονται με αεροπλάνο θα συμμορφωθο­ύν με τους ισχύοντες κανόνες και θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας, όπως συνέβη στη Λισαβόνα πέρυσι».

Η Μάντσεστερ Σίτι δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι ο σύλλογος «θα προσφέρει στους φιλάθλους που θα πάρουν εισιτήρια ένα επίσημο ταξιδιωτικ­ό πακέτο ημερήσιων ταξιδιών από το Μάντσεστερ στο Πόρτο».

[SID:14335217]

 ??  ?? Σύμφωνα με την UEFA, κάθε φιναλίστ ομάδα του τελικού της 29ης Μαΐου θα έχει την υποστήριξη 6.000 οπαδών της στις εξέδρες του «Ντραγκάο».
Σύμφωνα με την UEFA, κάθε φιναλίστ ομάδα του τελικού της 29ης Μαΐου θα έχει την υποστήριξη 6.000 οπαδών της στις εξέδρες του «Ντραγκάο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece