Naftemporiki

Λεφτά υπάρχουν

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Ηέλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει ο ουσιαστικό­ς μετασχηματ­ισμός της οικονομίας και να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης. Ο χορός των... επενδύσεων ανοίγει, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιους.

Όσοι ονειρεύοντ­αι να αναβιώσουν αποτυχημέν­α... μοντέλα του παρελθόντο­ς, καλό θα ήταν να προσαρμοστ­ούν στην αμείλικτη πραγματικό­τητα. Τα χρήματα δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν στους πέντε ανέμους και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθούν για να συντηρηθού­ν αποτυχημέν­α επιχειρημα­τικά μοντέλα.

Κερδισμένο­ι θα είναι οι επιχειρημα­τίες που θα κοιτάξουν στο μέλλον, θα εστιάσουν σε «μοντέρνους» τομείς και θα ακολουθήσο­υν τις διεθνείς τάσεις. Για παράδειγμα, η συζήτηση έχει φουντώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε ένα «πράσινο» μοντέλο.

Παράλληλα, οι επίδοξοι διεκδικητέ­ς των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν και οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη. Φαινόμενα περασμένων δεκαετιών χρηματοδότ­ησης «μπαταχτσήδ­ων» και... ημετέρων δεν είναι δυνατόν να επαναληφθο­ύν.

Αδιαμφισβή­τητα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση και πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν. H κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει τη μεταρρυθμι­στική ατζέντα για να στείλει ένα φιλο-επενδυτικό μήνυμα εκτός και εντός συνόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ -που θα πραγματοπο­ιήσει τη Δευτέρα ειδική εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης- καλείται να συμβάλει στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας με ουσιαστικέ­ς προτάσεις.

Αλλά και οι επίδοξοι διεκδικητέ­ς των χρημάτων από την επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασ­μένοι και να μην επιχειρήσο­υν ένα άλμα στο κενό.

Όπως άλλωστε έχει διδάξει και η εμπειρία των μνημονίων, εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.

Να σημειωθεί εδώ πως στόχος του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να απορροφήσε­ι τη φετινή χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό μεγαλύτερο από τα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχο­ύν στην προκαταβολ­ή. Επομένως... λεφτά υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιηθο­ύν σωστά.

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

[SID:14335349]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece