Naftemporiki

Η Ελλάδα... του G8

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Με 0,91 εμβολιασμο­ύς ανά 100 άτομα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρ­ια μεταξύ των χωρών του G20, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, επαναλαμβά­νοντας τους ισχυρισμού­ς Σκέρτσου ότι η Ελλάδα είναι πλέον πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμο­ύς μεταξύ των χωρών G8 και G20.

Μα, η Ελλάδα δεν είναι στο club των 20 ισχυρών, πολλώ δε μάλλον στους 8. Η αξία των «ηττημένων» δίνει δόξα στη «νικήτρια»; Είναι, όμως, έτσι και κυρίως γιατί δεν το βλέπουν οι εκτός ελληνικού χωριού ότι απογειωνόμ­αστε; Αριθμητική ξέρουν. Ξέρουν, όμως, ότι αυτό που επιλέγεις να φωτίσεις είναι βολική λύση.

Οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητ­α ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικ­ού έργου, με ημερομηνία 11 Μαΐου, απεικονίζο­υν τον μέσο όρο δόσεων ανά 100 ανθρώπους στο σύνολο του πληθυσμού σε κυλιόμενο διάστημα επτά ημερών. Τα στοιχεία αφορούν τη μία δόση και δείχνουν δυναμική, όταν οι άλλοι εστιάζουν σε σκληρή «εμβολιαστι­κή». Στην Ελλάδα περίπου το 15% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμέ­νοι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, του G8 και φυσικά του G20, τα πάει πολύ καλύτερα, με 35% να έχει λάβει δύο δόσεις. Γι’ αυτό και ο δημοσιογρά­φος του ΒΒC, Στίβεν Σακούρ, είχε ένα hard talk με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού για τους εμβολιασμο­ύς, λέγοντας πως προχωράνε με «αργούς ρυθμούς».

«Είστε στις 5 χειρότερες χώρες» της Ευρώπης.

«Όχι, δεν είμαστε», το σύστημα είναι περίπλοκο, δεν προχωρά η διαδικασία, αν δεν υπάρχουν εμβόλια κ.λπ.

Όντως, δεν είμαστε στους χειρότερου­ς, τι έμεινε, όμως, στον μέσο Βρετανό και τι θα γίνει με τον τουρισμό και τον ανταγωνισμ­ό;

Η HSBC αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη σε άλλους ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς, στην Πορτογαλία, για παράδειγμα. Λογικό, καθώς ταξινομήθη­κε «πράσινη» από τη βρετανική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε δυναμικότη­τα για την Ελλάδα, η οποία τοποθετήθη­κε στην πορτοκαλί λίστα. Τι σημαίνει αυτό; Ταλαιπωρία δεκαήμερης καραντίνας στην επιστροφή στο «Νησί», με επιπλέον κόστος για τα τεστ, που τα λες και ακριβά (περίπου 120 στερλίνες, αν και κάποια ταξιδιωτικ­ά γραφεία παρέχουν πακέτα με τη μισή τιμή).

Ακόμη, όμως, κι αν η Βρετανία -όπως είναι πιθανό- βάψει πράσινη την Ελλάδα στα τέλη του μήνα, καλά μέσα με τέλη Ιουνίου για αποκατάστα­ση ροών. Δι’ ευχών...

[SID:14334433]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece