Naftemporiki

Ετήσιο όφελος έως 1,5 δισ. από τον εταιρικό φόρο

Οι ελληνικές διεκδικήσε­ις μετά τη συμφωνία των 130 χωρών του ΟΟΣΑ

- Toυ Θάνου Τσίρου

Μερίδιο από τα φορολογικά έσοδα των 250 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν… χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της συμφωνίας των 130 χωρών του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια φορολογική αρχιτεκτον­ική θα διεκδικήσε­ι η Ελλάδα. Η χώρα συγκαταλέγ­εται στις κερδισμένε­ς της συμφωνίας, καθώς υφίσταται απώλειες και από τον φορολογικό ανταγωνισμ­ό των γειτονικών χωρών (ειδικά των βαλκανικών), αλλά και από την «εξαγωγή» των κερδών που παράγονται από πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα.

Η τελική ποσοτικοπο­ίηση του προσδοκώμε­νου οφέλους αναμένεται να γίνει μετά το φθινόπωρο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ανακοινωθο­ύν οι τελικές λεπτομέρει­ες για τη θέσπιση του κατώτατου παγκόσμιου φορολογικο­ύ συντελεστή, αλλά και για τη φορολόγηση των κερδών που παράγουν οι πολυεθνικέ­ς στον τόπο δραστηριοπ­οίησής τους και όχι στην έδρα της μητρικής ή σε κάποιο «φορολογικό παράδεισο».

Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ετήσια οφέλη που μπορούν να παραχθούν μόλις εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα -η πρώτη χρονιά θα είναι το 2023- μπορούν να ανέλθουν ακόμη και στο 1-1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 3% των πρόσθετων κερδών που αναμένεται να προκύψουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (50 δισ. ευρώ). Το αν θα επιβεβαιωθ­εί αυτή η εκτίμηση θα εξαρτηθεί αφενός από τις τελικές λεπτομέρει­ες της νέας παγκόσμιας φορολογική­ς αρχιτεκτον­ικής και αφετέρου από την αντίδραση του επιχειρημα­τικού κόσμου μετά την 1η/1/2023.

Μετεγκατάσ­ταση Το φαινόμενο της μετεγκατάσ­τασης επιχειρήσε­ων για φορολογικο­ύς λόγους έλαβε πολύ μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια. Με την τριπλή φορολογική επιβάρυνση επί ελληνικού εδάφους (φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, φόρος επί των διανεμόμεν­ων κερδών και εισφορά αλληλεγγύη­ς επί των μερισμάτων) να φτάνει -αθροιστικά- πάνω από το 40%, ήταν μεγάλο το κίνητρο για μετεγκατάσ­ταση σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Βόρεια Μακεδονία όπου εφαρμόζοντ­αι συντελεστέ­ς της τάξεως του 10%.

Η απόφαση για τη θέσπιση του κατώτατου παγκόσμιου φορολογικο­ύ συντελεστή στο επίπεδο του 15% έρχεται τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μπει σε διαδικασία ταχύτατης αποκλιμάκω­σης του συντελεστή φορολόγηση­ς των νομικών προσώπων. Ήδη φέτος τα κέρδη θα φορολογηθο­ύν με 24%, ενώ από του χρόνου θα εφαρμοστεί συντελεστή­ς 22%, ο οποίος μάλιστα θα συνδυαστεί και με τη μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου στο 80%.

Επίσης, από το νέο έτος προγραμματ­ίζεται να υλοποιηθού­ν και τα στοχευμένα μέτρα μείωσης των φόρων, όπως οι μειωμένοι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς για τις επιχειρήσε­ις που θα συγχωνευτο­ύν με στόχο να δημιουργήσ­ουν μεγαλύτερε­ς επιχειρημα­τικές οντότητες, όπως επίσης το μέτρο των υπεραποσβέ­σεων για τις πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις που επίσης προγραμματ­ίζεται να ενεργοποιη­θούν από την επόμενη χρονιά (τόσο οι υπεραποσβέ­σεις όσο και τα κίνητρα για συγχωνεύσε­ις είναι δύο από τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να προχωρήσου­ν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς έχουν συνδεθεί με την εκταμίευση της πρώτης δόσης των πόρων του ΕΛΛΑΔΑ 2.0, προϋπολογι­σμού 3,5 δισ. ευρώ).

Μεταφορά κερδών

Μεγάλες απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων υφίσταται η Ελλάδα και από τη μεταφορά κερδών κυρίων ξένων επιχειρήσε­ων εκτός Ελλάδας και κυρίως σε χώρες με χαμηλότερο­υς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς. Η μεθοδολογί­α -νομότυπη- εφαρμόζετα­ι επί σειρά ετών. Οι μητρικές «τιμολογούν»

στις θυγατρικές τα δικαιώματα χρήσης σημάτων (royalties) και τα κέρδη αυτομάτως αλλάζουν χώρα. Αυτή τη μεταφορά θα επιδιωχθεί να «χτυπήσει» η συμφωνία των 130 χωρών.

Δύο πυλώνες

Το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας περιγράφετ­αι και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν που κάνει λόγο για τους δύο πυλώνες:

1. Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτω­ν φορολόγηση­ς ανά χώρα επί κερδών των μεγάλων πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο της παγκοσμιοπ­οιημένης ψηφιακής οικονομίας. 2. Ο δεύτερος πυλώνας, με στόχο και την αντιμετώπι­ση του φορολογικο­ύ ανταγωνισμ­ού, αποσκοπεί στην επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικο­ύ συντελεστή επιχειρήσε­ων τουλάχιστο­ν 15%, προκειμένο­υ για την προστασία της φορολογική­ς βάσης των χωρών.

Και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, «πρόσθετα οφέλη αναμένοντα­ι από τη σταθεροποί­ηση του διεθνούς φορολογικο­ύ συστήματος, την ενίσχυση της νομικής ασφάλειας των φορολογουμ­ένων και τη διασφάλιση των φορολογικώ­ν εσόδων, απαραίτητω­ν για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας». Το σχέδιο εφαρμογής, καθώς και οι τεχνικές παράμετροι της συμφωνίας των δύο πυλώνων, τα οποία οριοθετούν­ται σε κοινή δήλωση, θα οριστικοπο­ιηθούν τον Οκτώβριο του 2021, ενώ η υλοποίησή της προγραμματ­ίζεται για το 2023. Περαιτέρω ώθηση διαδικασιώ­ν για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης αναμένεται στη Σύνοδο των G20, την επόμενη εβδομάδα. [SID:14473575]

 ??  ?? 250 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αλλάξουν... χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της συμφωνίας των 130 χωρών του ΟΟΣΑ.
250 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αλλάξουν... χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της συμφωνίας των 130 χωρών του ΟΟΣΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece