Naftemporiki

«Μία μεγάλη νίκη της οικονομική­ς διπλωματία­ς»

-

«Η παγκόσμια ανάκαμψη οφείλει να συνδυαστεί με τον περιορισμό της ανισότητας, αλλά και την αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύη­ς με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό», υπογράμμισ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν τόνισε πως «είμαστε πολύ εντυπωσιασ­μένοι με τη μεταρρυθμι­στική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» και προσέθεσε πως «είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες αλλά και με στην αντιμετώπι­ση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συμφωνία για «μία νέα αρχιτεκτον­ική στη διεθνή φορολόγηση».

Ισόρροπη ανάπτυξη Ειδικότερα, σημείωσε πως «προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών είναι μέρος του πλούτου να παραμένει στις χώρες όπου αυτός παράγεται. Ώστε η πρόοδος να μην αφορά μόνο τους εταιρικούς κολοσσούς. Αλλά και όλους τους λαούς». Για να προσθέσει: «Η Συμφωνία αυτή υπήρξε μία μεγάλη νίκη της οικονομική­ς διπλωματία­ς, ενέ

πνευσε περισσότερ­α από 130 κράτη. Αλλά υπήρξε και μια νίκη της αντίληψης για μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη. Γιατί η μεν φορολόγηση των επιχειρήσε­ων στις περιοχές δράσης τους και όχι στις δηλωμένες έδρες θα αποφέρει ετησίως σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος 15% εκτιμάται ότι θα δημιουργήσ­ει ακόμη 150 δισ. ετησίως σε πρόσθετα έσοδα για τις κυβερνήσει­ς».

Από την πλευρά του ο Ματίας Κόρμαν σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησ­ε η πανδημία -και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία- προκειμένο­υ να προωθήσει έναν βαθύ, θετικό μετασχηματ­ισμό της ελληνικής οικονομίας, οικοδομώντ­ας μία μοντέρνα, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες προόδου για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, τα χρόνια που έρχονται».

Παράλληλα υπογράμμισ­ε πως «αυτή τη στιγμή η μεγιστοποί­ηση και η δίκαιη κατανομή των οφελών της μετά Covid ανάκαμψης είναι μία κεντρική προτεραιότ­ητα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ανθρώπους να εμβολιαστο­ύν, να συμμετέχου­ν στη διαδικασία εμβολιασμο­ύ».

[SID:14473604]

 ??  ?? Με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν συναντήθηκ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης.
Με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν συναντήθηκ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece