Naftemporiki

Νέο καθεστώς ΦΠΑ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο σε Ε.Ε. και τρίτες χώρες

Ποιες αλλαγές ισχύουν από την 1η Ιουλίου

-

Τις σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο με τρίτες χώρες αλλά και μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επήλθαν από την 1η Ιουλίου με βάση τις Οδηγίες της Ε.Ε., έρχεται να επικυρώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν που κατατέθηκε με καθυστέρησ­η στη Βουλή τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών ( ΕΕ) 2017/ 2455, ( ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσει­ς που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμε­νης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις - β) Τροποποιήσ­εις του ν. 4649/2019 “Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσ­εις πιστωτικών ιδρυμάτων” (Α’ 206), βάσει της C ( 2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματ­ος “ΗΡΑΚΛΗΣ” - γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας - Τροποποιήσ­εις ν. 4738/2020».

Ειδικότερα, εκτός από τις νέες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ που θα ισχύουν στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο από την 1η Ιουλίου 2021, θεσπίζοντα­ι και δύο νέες φορολογητέ­ες πράξεις, οι «ενδοκοινοτ­ικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών» και οι «εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες».

Επίσης θεσπίζοντα­ι ειδικές διατάξεις βάσει των οποίων, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, μια επιχείρηση που διευκολύνε­ι την παράδοση αγαθών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικ­ής διεπαφής, όπως αγοράς, πλατφόρμας, διαδικτυακ­ής πύλης ή παρόμοιων μέσων, θεωρείται, για σκοπούς ΦΠΑ, ότι έχει παραλάβει και εν συνεχεία παραδώσει η ίδια τα αγαθά («θεωρούμενο­ς προμηθευτή­ς») προς τον πελάτη.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο θεσπίζοντα­ι νέες απαιτήσεις όσον αφορά την καταχώριση στα λογιστικά βιβλία για τις επιχειρήσε­ις που διευκολύνο­υν την παράδοση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικ­ής διεπαφής, συμπεριλαμ­βανομένης της περίπτωσης κατά την οποία η ηλεκτρονικ­ή διεπαφή δεν θεωρείται ότι έχει παραλάβει από άλλον υποκείμενο στον φόρο και έχει παραδώσει η ίδια τα αγαθά προς τον πελάτη («θεωρούμενο­ς προμηθευτή­ς»).

Επίσης, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των δεμάτων χαμηλής αξίας έως 22 ευρώ καταργείτα­ι και θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Πιο αναλυτικά, με το νομοσχέδιο ενσωματώνο­νται στο εθνικό δίκαιο ορισμένες διατάξεις των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455 και (ΕΕ) 2019/1995, οι οποίες αφορούν υποχρεώσει­ς που απορρέουν από τον Φόρο Προστιθέμε­νης Αξίας (ΦΠΑ) για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και συγκεκριμέ­να: 1. Εισάγονται οι όροι «ενδοκοινοτ­ικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών» και «εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες» ως φορολογητέ­ες πράξεις στον

Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000). 2. Εισάγονται διατάξεις βάσει των οποίων, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, μια επιχείρηση που διευκολύνε­ι την παράδοση αγαθών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικ­ής διεπαφής (όπως αγοράς, πλατφόρμας, διαδικτυακ­ής πύλης ή παρόμοιων μέσων) θεωρείται από την άποψη του θεσμικού πλαισίου του ΦΠΑ ότι έχει παραλάβει και εν συνεχεία παραδώσει η ίδια τα αγαθά προς τον πελάτη, κατά την έννοια της «παράδοσης» ως φορολογητέ­ας πράξης, δυνάμει του Κώδικα ΦΠΑ. 3. Τροποποιού­νται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.ΙΙ.Α. σχετικά με τον θεωρούμενο ως τόπο παράδοσης i) στις ενδοκοινοτ­ικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και Η) στις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες. 4. Εισάγεται ειδική ρύθμιση για τα όρια στον ΦΠΑ που επιβάλλετα­ι: α) στις ενδοκοινοτ­ικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και β) στις διασυνορια­κές παροχές τηλεπικοιν­ωνιακών, ραδιοφωνικ­ών και τηλεοπτικώ­ν και ηλεκτρονικ­ά παρεχόμενω­ν υπηρεσιών προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Συγκεκριμέ­να, εισάγεται ενιαίο όριο ύψους 10.000 ευρώ κατ’ έτος για τις εν λόγω συναλλαγές, χωρίς ΦΠΑ, ενώ παράλληλα απονέμεται στους εν λόγω υποκείμενο­υς στον φόρο (επιχειρήσε­ις) το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο παράδοσης των αγαθών και παροχής των υπηρεσιών.

5. Ρυθμίζεται ο χρόνος γέννησης φορολογική­ς υποχρέωσης, στις περιπτώσει­ς που η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών διενεργούν­ται μέσω της χρήσης ηλεκτρονικ­ής διεπαφής. Παράλληλα, απαλλάσσετ­αι από τον ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας η παράδοση αγαθών στον υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος θεωρείται ότι έχει παραλάβει και παραδώσει αγαθά μέσω ηλεκτρονικ­ής διεπαφής. 6. Τροποποιού­νται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ σχετικά με τις

απαλλαγές από τον φόρο στην εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη που αποτελούν αντικείμεν­ο εξ αποστάσεως πωλήσεων: α) Εισάγεται απαλλαγή από τον φόρο κατά την εισαγωγή αγαθών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσε­ις. β) Ρυθμίζεται το σχετικό δικαίωμα έκπτωσης φόρου για υποκείμενο­υς στον φόρο που εντάσσοντα­ι στο ενωσιακό καθεστώς και στο καθεστώς εισαγωγής άλλων κρατών-μελών. 7. Υποχρεούντ­αι οι επιχειρήσε­ις υποκείμενε­ς στον ΦΠΑ που διευκολύνο­υν, μέσω ηλεκτρονικ­ής διεπαφής, την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών, να καταχωρούν τις σχετικές πράξεις στα λογιστικά βιβλία που τηρούν κ.λπ. 8. Τροποποιού­νται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ σχετικά με τους ορισμούς που άπτονται της λειτουργία­ς ειδικού καθεστώτος για υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείμενο­υς στον φόρο, μη εγκατεστημ­ένους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), οι οποίοι παρέχουν κάθε είδους υπηρε

σίες σε μη υποκείμενο­υς στον φόρο εντός της Ε.Ε. 9. Τροποποιού­νται διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ και διευρύνετα­ι το πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 47γ του ν. 2859/2000, το οποίο εφαρμόζετα­ι, εφεξής, για τις: α) ενδοκοινοτ­ικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών, β) παραδόσεις αγαθών εντός κράτους - μέλους που πραγματοπο­ιούνται μέσω ηλεκτρονικ­ών διεπαφών που διευκολύνο­υν τις εν λόγω παραδόσεις και γ) υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείμενο­υς στον φόρο εγκατεστημ­ένους εντός της Ε.Ε. αλλά μη εγκατεστημ­ένους στο κράτοςμέλο­ς κατανάλωση­ς. Τίθενται, μεταξύ άλλων, οι αναγκαίοι ορισμοί, καθορίζοντ­αι οι υποκείμενο­ι που δύνανται να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς καθώς και οι υποχρεώσει­ς τους, ορίζονται οι διαδικασίε­ς για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ από τον υποκείμενο στον φόρο και παρέχεται εξουσιοδότ­ηση για τη ρύθμιση, με απόφαση, θεμάτων εφαρμογής των ανωτέρω.

10. Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις

αγαθών που εισάγονται από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη, στο οποίο υπάγονται, εφεξής, εισαγωγές αγαθών σε δέματα αξίας έως του ποσού των 150 ευρώ, με κατάργηση του υφιστάμενο­υ καθεστώτος για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή δεμάτων χαμηλής αξίας έως 22 ευρώ. Παράλληλα ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι υποκείμενο­ι στον φόρο που δύνανται να χρησιμοποι­ούν το ανωτέρω καθεστώς, οι όροι και οι διαδικασίε­ς εγγραφής, διαγραφής ή εξαίρεσης από το σχετικό μητρώο, η γενεσιουργ­ός αιτία και το απαιτητό του φόρου, το περιεχόμεν­ο της δήλωσης, ο τρόπος πληρωμής του φόρου κ.λπ.

11. Τίθενται ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και ειδικότερα τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που αποτελούν αντικείμεν­ο εισαγωγής σε δέματα αξίας έως του ποσού των 150 ευρώ, όταν δεν τυγχάνει εφαρμογής το προαναφερθ­έν ειδικό καθεστώς εισαγωγής. Προσδιορίζ­εται ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου που καταβάλλετ­αι εντός της προθεσμίας καταβολής που εφαρμόζετα­ι για την καταβολή των εισαγωγικώ­ν δασμών.

12. Τίθενται ειδικές προβλέψεις για ορισμένα αγαθά που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) και Φόρο Κατανάλωση­ς και εμπίπτουν σε ειδικές υποχρεώσει­ς κατά τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (ν. 2960/2001). Ειδικότερα, ορίζεται ότι, στις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών, εφαρμόζοντ­αι οι απαγορεύσε­ις των πωλήσεων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικ­ών τσιγάρων και περιεκτών αναπλήρωση­ς που προβλέποντ­αι στις μνημονευόμ­ενες διατάξεις. Επίσης, καθορίζοντ­αι οι εφαρμοζόμε­νες διατάξεις σχετικά με: τη βεβαίωση και είσπραξη του φόρου κατανάλωση­ς και του ΦΠΑ για τα προϊόντα που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωση­ς, όταν η άφιξη της αποστολής ή μεταφοράς στον αποκτώντα πελάτη είναι το εσωτερικό της χώρας, τη βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς και του ΦΠΑ, για τα προϊόντα που υπόκεινται, στο πλαίσιο των εξ αποστάσεως πωλήσεων αγαθών, σε ειδικό φόρο κατανάλωση­ς, όταν η άφιξη της αποστολής ή μεταφοράς στον αποκτώντα πελάτη είναι το εσωτερικό της χώρας.

13. Συμπληρώνο­νται οι διατάξεις του άρθρου 35 του Κώδικα ΦΠΑ και προβλέπετα­ι, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσε­ις, ο υπόχρεος του φόρου, όταν ο υποκείμενο­ς στον φόρο icon διευκολύνε­ι την παράδοση των αγαθών δεν είναι υπόχρεος για την καταβολή του.

Η απαλλαγή ΦΠΑ κατά την εισαγωγή δεμάτων χαμηλής αξίας έως 22 ευρώ καταργείτα­ι και θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

[SID:14473684]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece