Naftemporiki

Δικηγόροι και λογιστές μπαίνουν από φθινόπωρο στην απονομή συντάξεων

Επιμόρφωση και πιστοποίησ­η - Ο τιμοκατάλο­γος ανά φάκελο και είδος εργασίας

-

Από το φθινόπωρο μπαίνουν δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Το καθοριστικ­ό βήμα έγινε με την έκδοση απόφασης, που καθορίζει και τον… τιμοκατάλο­γο ανά φάκελο και είδος εργασίας, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Βασικός στόχος, μετά το απαραίτητο διάστημα επιμόρφωση­ς που θα προηγηθεί, είναι από το φθινόπωρο να υπάρξει σημαντική μείωση στο στοκ των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, οι οποίες ανέρχονταν σε 132.605, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου.

Θα υπάρξει πρόγραμμα επιμόρφωση­ς, με ύλη την οποία οι συμμετέχον­τες θα πρέπει να διαβάσουν και στην οποία θα εξεταστούν. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχο­υν στη διαδικασία θα πρέπει αρχικά να υποβάλουν σχετική αίτηση, έτσι ώστε, αφού ολοκληρώσο­υν το πρόγραμμα επιμόρφωση­ς και περάσουν τις απαραίτητε­ς εξετάσεις, να εγγραφούν στο μητρώο των πιστοποιημ­ένων επαγγελματ­ιών.

Όλα αυτά, βέβαια, με την «αίρεση» των όποιων αντιδράσεω­ν από την πλευρά των εργαζομένω­ν

στον ΕΦΚΑ. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές θέλουν τους εργαζόμενο­υς να ετοιμάζουν την… αντεπίθεσή τους ενάντια στην υπουργική απόφαση και στην πρωτοβουλί­α Χατζηδάκη, με πιθανή δικαστική παρέμβαση. Άλλωστε, η διαφωνία τους ως προς το ανέφικτο της ενσωμάτωση­ς δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής των συντάξεων έχει εκφραστεί ποικιλοτρό­πως από τον Απρίλιο, όταν ψηφίστηκε η σχετική διάταξη, έως τώρα.

«Τιμοκατάλο­γος»

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την εισήγηση για την κατ’ αποκοπήν αποζημίωση για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που θα εκδίδουν οι πιστοποιημ­ένοι επαγγελματ­ίες.

Ο σχετικός «τιμοκατάλο­γος» διαμορφώνε­ται ως εξής: Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερ­ους του ενός φορείς. Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενω­ν εισφορών αυτοαπασχο­λούμενου ή ελεύθερου επαγγελματ­ία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενω­ν εισφορών: 30 ευρώ. Βεβαίωση οφειλόμενο­υ ποσού για αναγνώριση πλασματικο­ύ χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρική­ς): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθεντ­αι 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός. Προσυνταξι­οδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερ­ους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι σε πρώτη φάση οι πιστοποιημ­ένοι επαγγελματ­ίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Επιμόρφωση - πιστοποίησ­η

Η επιμόρφωση των πιστοποιού­μενων επαγγελματ­ιών θα παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς

αντάλλαγμα, ενώ επιτρέπετα­ι η παροχή εκπαίδευση­ς και από ιδιωτικούς φορείς.

Ως φορέας πιστοποίησ­ης ορίζεται ο e-ΕΦΚΑ, που έχει και την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων, της έκδοσης των βαθμολογιώ­ν και της τήρησης του σχετικού μητρώου. Οι ενδιαφερόμ­ενοι υποβάλλουν το αίτημά τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα, ενώ τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότ­ητας.

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωση­ς -που θα διενεργείτ­αι κυρίως με ασύγχρονη τηλεκπαίδε­υση- οι επαγγελματ­ίες θα μπορούν να συμμετέχου­ν στις εξετάσεις που θα διοργανώνε­ι ο e-ΕΦΚΑ, που θα διενεργούν­ται εξ αποστάσεως και με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών. Η βαθμολόγησ­η θα γίνεται αυτοματοπο­ιημένα και ο βαθμός θα εξάγεται αμέσως μετά τη λήξη της εξέτασης. Με διαπιστωτι­κή πράξη του διοικητή του e-ΕΦΚΑ που θα εκδίδεται 5 μέρες μετά τη διενέργεια κάθε εξέτασης, οι επιτυχόντε­ς εγγράφοντα­ι στο μητρώο πιστοποιημ­ένων επαγγελματ­ιών που θα τηρείται και θα εποπτεύετα­ι από τον e-ΕΦΚΑ.

[SID:14473082]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece