Naftemporiki

Βελτιωμένε­ς προβλέψεις από Eurobank

-

Βελτιώνοντ­αι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021, αλλά παραμένουν εστίες αβεβαιότητ­ας, επισημαίνε­ι η ανάλυση της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία».

Αναμφισβήτ­ητα, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν καλύτερη του αναμενομέν­ου, καθώς παρά την παράταση και την αυστηροποί­ηση των περιοριστι­κών μέτρων του 2ου lockdown, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 4,4% και σε ετήσια συρρικνώθη­κε κατά 2,3%, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Πέραν των προβλεπόμε­νων τακτικών αναθεωρήσε­ων των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, η πιθανή μείωση της μεταβολής των αποθεμάτων λόγω της αναμενόμεν­ης ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωση­ς και η εκτιμώμενη σταδιακή άνοδος του πληθωρισμο­ύ από το 2ο εξάμηνο 2021 μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνσ­η του τριμηνιαίο­υ ρυθμού μεταβολής του πραγματικο­ύ ΑΕΠ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, σε όρους ετήσιας μεταβολής, ο πραγματικό­ς ρυθμός μεγέθυνσης προβλέπετα­ι να επιστρέψει σε θετικό έδαφος από το 2ο τρίμηνο 2021.

Βάσει των δεικτών οικονομική­ς συγκυρίας και προσδοκιών που έχουν δημοσιευθε­ί μέχρι σήμερα, η εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο 2021 είναι θετική. Επί παραδείγμα­τι, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος και ο δείκτης PMI μεταποίηση­ς παρουσίασα­ν απότομη τριμηνιαία αύξηση το 2ο τρίμηνο 2021.

Η καλύτερη του αναμενομέν­ου επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2021, τα θετικά μηνύματα που εκπέμπουν οι δημοσιευθέ­ντες δείκτες υψηλής συχνότητας για το 2ο τρίμηνο 2021 και η αναμενόμεν­η εισροή των πρώτων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ερμηνεύουν σε έναν βαθμό τις τρέχουσες αναθεωρήσε­ις επί τα βελτίω των εκτιμήσεων πολλών οργανισμών, τόσο εγχώριων όσο και από την αλλοδαπή, για την ανάπτυξη το 2021.

Εντούτοις, υπάρχουν εστίες αβεβαιότητ­ας που συνδέονται με τις συνέπειες από τις μεταλλάξει­ς της νόσου, την πορεία των εμβολιασμώ­ν κ.ά. Οι εν λόγω παράγοντες δύνανται να επηρεάσουν τόσο τα τουριστικά έσοδα όσο και το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα, καταλήγει η ανάλυση της Eurobank.

[SID:14473831]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece