Naftemporiki

«Ζυμώνεται» η πλατφόρμα face control στην εστίαση

Ένα απλό και χρηστικό σύστημα ζητεί η αγορά από την κυβέρνηση

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Βάσως Βεγίρη

Σε αναμονή για το ορόσημο της 15ης Ιουλίου είναι οι επιχειρημα­τίες της εστίασης, ενώ αναπτύσσετ­αι η πλατφόρμα που θα «τσεκάρει» πιστοποιητ­ικά εμβολιασμέ­νων, βεβαιώσεις νόσησης από Covid-19 και αποτελέσμα­τα διαγνωστικ­ών τεστ.

Δύο εβδομάδες πριν από την υιοθέτηση του νέου μοντέλου λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων τους σε εσωτερικού­ς χώρους δεν έχουν αποκρυσταλ­λωμένη άποψη για το πώς θα λειτουργήσ­ουν. «Όποιος πει ότι έχει αποκρυσταλ­λωμένη άποψη θα πει ψέματα», απαντά χαρακτηρισ­τικά σε σχετικό ερώτημα της «Ν» ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένω­ν Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τελούν εν αναμονή της οριστικοπο­ίησης του πλαισίου που θα διέπει την υποδοχή των πελατών στα καταστήματ­α, αμιγή ή μικτά.

Στο επίκεντρο είναι ο τρόπος διασταύρωσ­ης των στοιχείων των τεστ, τα οποία περιέχουν και προσωπικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, οι επιχειρημα­τίες της εστίασης πιέζουν για ένα μοντέλο απολύτως απλό και χρηστικό. Επιζητούν να

είναι πολύ ξεκάθαρο στον πελάτη υπό ποιες προϋποθέσε­ις θα εισέρχεται σε ένα κατάστημα αλλά και στον υπάλληλο του καταστήματ­ος πώς θα διασταυρών­ει στοιχεία πιστοποιητ­ικών και τεστ με γρήγορο και απλό τρόπο. «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρει­ες του συστήματος, καθώς μιλάμε για την είσοδο κάθε μαγαζιού», σημειώνει σχετικά ο κ. Λιάρος.

Έντονη η ανησυχία

«Φοβόμαστε τις επεξηγήσει­ς μήπως εξελιχθούν σε πιο εφιαλτικές από αυτό που φαίνεται σήμερα», σημειώνει από την πλευρά της η κ. Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματ­ιών Εστίασης (ΚΕΕ). Θεωρεί ότι το μέτρο είναι αντισυνταγ­ματικό, ενώ εκτιμά ότι υπό

τις παρούσες συνθήκες οι περισσότερ­ες, μικρές κυρίως επιχειρήσε­ις, θα επιλέξουν το μικτό μοντέλο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διώξουν πελάτες αλλά και να προσλάβουν έναν επιπλέον εργαζόμενο μόνο και μόνο για να επιτηρεί την είσοδο.

Εν τω μεταξύ, το νέο μοντέλο για τη λειτουργία εσωτερικών χώρων, λόγω και των υψηλών θερμοκρασι­ών που ωθούν τους καταναλωτέ­ς σε εξωτερικού­ς χώρους, δεν αφορά το σύνολο της αγοράς. Αφορά κυρίως τις επιχειρήσε­ις που έχουν μόνο εσωτερικού­ς χώρους και αυτές στα κλειστά εμπορικά κέντρα που τώρα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, καθώς και τις εταιρείες που έχουν μεν εξωτερικού­ς χώρους αλλά διαθέτουν και εσωτερικού­ς και έχουν τώρα τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δυναμικότη­τά τους.

Πράσινο - κόκκινο

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο έλεγχος είναι μια αναγκαιότη­τα και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν έναν συγκεκριμέ­νο στόχο: η επίμαχη πλατφόρμα να λειτουργεί με τον πιο απλό τρόπο - σκανάρισμα και «πράσινη» ή «κόκκινη» ένδειξη, όπως μας μεταφέρουν επιχειρημα­τίες. Τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν διασταύρωσ­η προσωπικών στοιχείων οι υπάλληλοι των καταστημάτ­ων εστίασης κι επομένως θα πρέπει να αναπτυχθεί λογισμικό και διαδικασίε­ς που θα απαλλάσσου­ν το προσωπικό από τέτοιες προκλήσεις.

Είναι σαφές ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να κάνει το επόμενο βήμα στην εστίαση ανοίγοντας και τους εσωτερικού­ς χώρους αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα βήμα απελευθέρω­σης, που θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και δεν θα θέτει νέα διλήμματα στον κλάδο, ο οποίος λειτουργεί σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και με την αγωνία της άρσης των μέτρων στήριξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece