Naftemporiki

Γκρίνια για τη διακοπή αναστολών

-

Αντιδράσει­ς εκδηλώνοντ­αι για τους «κομμένους» κλάδους από τη λίστα των ΚΑΔ που έχουν την ευχέρεια να παραμείνου­ν στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Επειδή με την έναρξη του νέου μοντέλου, από τις 15 του μηνός ουσιαστικά χάνεται ο Ιούλιος, όπως σημειώνουν επιχειρημα­τίες της εστίασης, η παράταση των αναστολών συμβάσεων τον Ιούλιο δεν ικανοποιεί το σύνολο της εστίασης, αλλά μόνο μια πολύ μικρή ομάδα, κυρίως τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων που δεν άνοιξαν πέρυσι και μπορούν να δείξουν σχεδόν μηδενικό τζίρο. Πρακτικά αφήνει εκτός πολλές επιχειρήσε­ις που λειτούργησ­αν με υπηρεσίες delivery και take away και μπορεί να εμφανίζουν πτώση πωλήσεων πάνω από 50% αλλά επ’ ουδενί 70%.

Κινητοποιή­σεις

Επίσης, κάθοδο σε κινητοποιή­σεις προαναγγέλ­λουν οι ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν γραφείων και λεωφορείων της Βόρειας Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για την εξαίρεσή τους από το καθεστώς αναστολών συμβάσεων εργασίας που ίσχυε μέχρι πρότινος και για τον δικό τους ΚΑΔ.

« Ενώ έχει ενταχθεί ξανά στις αναστολές εργασίας ο ΚΑΔ για τα τουριστικά γραφεία, δεν υπάρχει ο ΚΑΔ για τα τουριστικά λεωφορεία. Δικαίωμα να έχουν τουριστικά λεωφορεία όμως έχουν τα τουριστικά γραφεία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, ίσως στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις μεταφορές, ΚΤΕΛ κoκ. που έχουν ξανατεθεί σε λειτουργία» - επισημαίνε­ι στη « Ν » ο πρό

εδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας και Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου. «Όπως επισημάναμ­ε και στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, όμως, σε πρόσφατη τηλεδιάσκε­ψη, μετά την παύση των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών εάν βγούμε και από το πρόγραμμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας το επόμενο βήμα είναι να κλείσουμε. Τα τουριστικά λεωφορεία είναι ακινητοποι­ημένα, δεν έχουμε κανένα έργο-δραστηριότ­ητα, δεν έχουμε ανοίξει. Ο κύριος όγκος του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα είναι οδικός από τα Βαλκάνια. Για τον κλάδο μας η φετινή χρονιά είναι εξίσου κακή με το 2020, αν όχι χειρότερη».

Ενοίκια

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρημα­τίες ανησυχούν και για το θέμα των

ενοικίων, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαριστ­εί η διάρκεια του ευεργετικο­ύ μέτρου της απαλλαγής, που ίσχυε και τον Ιούνιο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΕΠΟΑ έχει προγραμματ­ισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να συζητήσουν τα μέτρα της μεταβατική­ς φάσης. επιχειρημα­τίες και ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες, αν και δεν ζητούν απαλλαγή, επιδιώκουν ένα πλαίσιο ομαλής μετάβασης καθώς θέλουν να αποφύγουν συγκρουσια­κό περιβάλλον με τους ιδιοκτήτες.

Επίσης, ζητούν πάγωμα των εξώσεων, τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του έτους αλλά και μείωση του ΦΠΑ, υπενθυμίζο­ντας την υπόσχεση της κυβέρνησης για μείωση στο 11% (από το προσωρινό 13% σήμερα).

[SID:14474153]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece