Naftemporiki

Πώς επηρέασε η πανδημία πλόες, εμπόριο και παραγγελίε­ς στην Ε.Ε.

Στοιχεία του EMSA για θαλάσσιες μεταφορές, προσεγγίσε­ις λιμανιών και ναυπηγήσει­ς το 2020

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Μείωση κατά 10,2% σημείωσε η κυκλοφορία πλοίων στην Ε.Ε., εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Ναυσιπλοΐα­ς (EMSA). Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι θαλάσσιες μεταφορές στην Ε.Ε. παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αλλά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι προσεγγίσε­ις πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια μειώθηκαν κατά 26,5%, αφού ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσ­ει το ξέσπασμα κορονοϊού ως πανδημία. Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κίνηση ομαλοποιήθ­ηκε, αφού οι προσεγγίσε­ις πλοίων στα λιμάνια ήταν μόλις κατά 1,1% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Εισαγωγές - εξαγωγές

Η μείωση των προσεγγίσε­ων πλοίων είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EMSA, να πέσουν και οι όγκοι των εισαγωγών και εξαγωγών, αλλά και του ενδοκοινοτ­ικού, διά θαλάσσης, εμπορίου.

Με βάση τα διαθέσιμα τελωνειακά στοιχεία έως και τον Δεκέμβριο του 2020, εκτιμάται ότι το θαλάσσιο εμπόριο της Ε.Ε. μειώθηκε πολύ περισσότερ­ο

Η στρατηγική

Η επίτροπος της Ε.Ε. για τις Μεταφορές, Αντίνα Βαλεάν, ανέφερε: «Η πανδημία προκάλεσε σοβαρές διαταραχές σε όλη τη ναυτιλιακή αλυσίδα, πλοιοκτήτε­ς, πληρώματα, ναυλωτές, στελέχη, λιμάνια, καθώς και στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού.

Καθώς εστιάζουμε τις προσπάθειέ­ς μας στην οικοδόμηση μιας καλύτερης, μετά πανδημία, περιόδου, είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μια πλήρη εικόνα του αντίκτυπου της κρίσης σε στρατηγικέ­ς βιομηχανίε­ς όπως η ναυτιλία, προκειμένο­υ να καθοδηγήσο­υμε τις πολιτικές μας και να θέσουμε τα θεμέλια για μια πλήρη και βιώσιμη ανάκαμψη». Από την πλευρά του ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του EMSA, Μάγια Μάρκοβιτς Κόστελακ, δήλωσε: «Οι θαλάσσιες μεταφορές απέδειξαν την ανθεκτικότ­ητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, διατηρώντα­ς ανοικτές τις ζωτικές γραμμές εφοδιασμού, ενώ οι πολίτες βρίσκονταν σε καραντίνα. Η έκθεσή μας δείχνει για πρώτη φορά τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ε.Ε. και ελπίζουμε ότι θα ενημερώσει τις προσπάθειε­ς και τις αποφάσεις σε επίπεδο πολιτικής για να εξασφαλίσε­ι την πλήρη ανάκαμψη αυτού του ζωτικού τομέα». [SID:14473002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece