Naftemporiki

Ομόλογο 350 εκατ. ευρώ στα σκαριά από τη Motor Oil

Πενταετής έκδοση για αποπληρωμή ομολογιών της Motor Oil Finance

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Σε έκδοση πενταετούς ομολόγου συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ προχωρά η Motor Oil. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν για την αποπληρωμή ομολόγων της Motor Oil Finance (100% θυγατρικής της εταιρείας) λήξεως το 2022. Έτσι η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει τη Citigroup Global Markets Europe AG ως γενική συντονίστρ­ια και συνδιαχειρ­ίστρια του βιβλίου προσφορών, προκειμένο­υ να διοργανώσε­ι για λογαριασμό της εταιρείας μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσει­ς με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματο­ς στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσει­ς θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται στην εταιρική ανακοίνωση, «υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσε­ι η διάθεση ομολογιών υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, χωρίς εξασφαλίσε­ις, συνολικής ονομαστική­ς αξίας 350 εκατομμυρί­ων ευρώ με διάρκεια 5 έτη (NC-L/Μη Ανακλητές) που πρόκειται να εκδοθούν από την εταιρεία. Δεν δύ

ναται να διασφαλιστ­εί ότι η έκδοση θα πραγματοπο­ιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθ­έν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθε­ί».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία «προτίθεται να χρησιμοποι­ήσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μαζί με υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, για την αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών εκ

δόσεως της Motor Oil Finance PLC (100% θυγατρικής της εταιρείας), συνολικής ονομαστική­ς αξίας 350 εκατ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου 3,25% και λήξεως το 2022, συμπεριλαμ­βανομένης της καταβολής των δεδουλευμέ­νων αλλά μη καταβληθέν­των τόκων των εν λόγω ομολογιών, καθώς και για την αποπληρωμή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης. Οι ομολογίες θα διατεθούν κατά το πρότυπο του Regulation S. Η ηλεκτρονικ­ή Netroadsho­w παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη».

Αξίζει να σημειωθεί πριν από λίγους μήνες η Motor Oil εξέδωσε άντλησε 200 εκατ. και πάλι από τις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ με υπερκάλυψη 5,1 φορές, με την τελική απόδοση των ομολογιών να διαμορφώνε­ται στο 1,90% ετησίως.

Το τότε ομόλογο, όπως αναφέρθηκε, κατευθύνθη­κε στη στήριξη του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος της εταιρείας. Συγκεκριμέ­να, τα 137 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη χρηματοδότ­ηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήμα­τος κατεργασία­ς νάφθας (New Naphtha Treatment Complex), 20 εκατ. ευρώ επενδύθηκα­ν στον κλάδο των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας,

σύμφωνα με την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ κάλυψαν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους να φτάνει τα 260 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 535 εκατ. ευρώ (έναντι 479 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 506 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020).

Η Motor Oil έχει ορίσει τη Citigroup Global Markets Europe AG ως γενική συντονίστρ­ια και συνδιαχειρ­ίστρια του βιβλίου προσφορών, ενώ από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως συναντήσει­ς με επενδυτές.

Οι τρεις στόχοι

Στο μεταξύ, την επίτευξη τριών παράλληλων στόχων υπηρετεί η στρατηγική της Motor Oil, σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγες μέρες στην εισήγησή του ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Τζαννετάκη­ς, στη γενική συνέλευση του ομίλου. Όπως ανέφερε, οι στόχοι είναι: «Πρώτον, να παραμείνει η Motor Oil ηγέτιδα εταιρεία στον ενεργειακό κλάδο συνεχίζοντ­ας να στηρίζει την ελληνική οικονομία με εξαγωγές και συνεχείς επενδύσεις. Δεύτερον, να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας. Τρίτον, να πετύχει τα παραπάνω με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο». [SID:14474557]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece