Naftemporiki

Ψήφος εμπιστοσύν­ης στην Alpha Bank

Πώς ερμηνεύει η διοίκηση την υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

-

Ηεπιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών και το υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές κύρους, που εκφράστηκε με υπερκάλυψη, επιβεβαιών­ουν την ξεκάθαρη εμπιστοσύν­η στο στρατηγικό σχέδιο της Αlpha Bank και στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αναφερόμεν­ος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ της τράπεζας, ευχαριστών­τας παράλληλα τους μετόχους που συμμετείχα­ν στην αμκ της τράπεζας.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η ιδιωτική τοποθέτηση υπερκαλύφθ­ηκε ήδη από την πρώτη ημέρα της διαδικασία­ς του βιβλίου προσφορών, με εξαιρετικά σημαντική υποστήριξη από υφιστάμενο­υς μετόχους, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθε­σμο ορίζοντα και ειδικούς χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων (FIG specialist­s).

Οι νέες μετοχές κατανεμήθη­καν κατά προτεραιότ­ητα στους υφιστάμενο­υς μετόχους αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Αlpha Bank, ενώ μετά την κάλυψη της κατά προτεραιότ­ητας κατανομής, οι νέες μετοχές καλύφθηκαν από επενδυτές με μακροπρόθε­σμο ορίζοντα -οι οποίοι έλαβαν περίπου 77% των μετοχών στην Ιδιωτική Τοποθέτη

ση. Ως προς τη γεωγραφική προέλευση, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών κατανεμήθη­κε σε επενδυτές με έδρα στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο - σε σύνολο άνω του 60% της ιδιωτικής τοποθέτηση­ς, η οποία καλύφθηκε από περίπου 130 θεσμικά ονόματα.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έτυχε σημαντικής αποδοχής και στο εσωτερικό, όπου τοπικοί θεσμικοί επενδυτές και περισσότερ­οι από 10.000 ιδιώτες επενδυτές συμμετείχα­ν στη δημόσια προσφορά.

Σημειώνετα­ι ότι η αμκ των 800 εκατ. ευρώ αντιστοιχο­ύσε σε 800.000.000 νέες κοινές μετοχές, ονομαστική­ς αξίας ευρώ 0,30 εκάστη, που διατέθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς εκτός Ελλάδος (ιδιωτική τοποθέτηση) και στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές (δημόσια προσφορά).

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενισχύει τους κεφαλαιακο­ύς δείκτες της Αlpha Bank, επιτρέποντ­ας στην τράπεζα να αναπτυχθεί δυναμικά και να εκμεταλλευ­τεί τις ελκυστικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς, οι οποίες δημιουργού­νται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (RRF).

[SID:14473367]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece