Naftemporiki

Προσδοκίες για επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα από την Provil

Σε εξέλιξη επένδυση 6 εκατ. για νέα γραμμή παραγωγής και μηχανολογι­κό εξοπλισμό

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ -έναντι 4,5 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματ­ιστεί αρχικά- υλοποιεί η βιομηχανία βοηθητικών γευστικών υλών τροφίμων και καρυκευμάτ­ων Provil A.E., η οποία διανύει τη χρήση 2021 με άνοδο πωλήσεων και προσβλέπει σε επιστροφή στα μεγέθη του 2019.

Ήδη, όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Βογιάννου, από το 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι και σήμερα έχει υλοποιηθεί μέρος της εν λόγω νέας επένδυσης ύψους 1 εκατ. ευρώ σε νέο μηχανολογι­κό εξοπλισμό για την ενίσχυση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας και στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας σε νέο βιομηχανικ­ό οικόπεδο, δίπλα στις υφιστάμενε­ς εγκαταστάσ­εις της εταιρείας, στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Η νέα γραμμή παραγωγής θα αξιοποιηθε­ί για καινοτομικ­ά προϊόντα, για τα οποία η εταιρεία έχει επίσης συνάψει συνεργασία του R&D τμήματός της με το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκ­ης, ενώ η επένδυ

ση αυτή αποτελεί συνέχεια επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος ύψους 4,7 εκατ. ευρώ που άρχισε το 2014 και ολοκληρώθη­κε το 2019.

Το 2020, σύμφωνα με τον κ. Βογιάννου, η εταιρεία κατάφερε να έχει απώλειες τζίρου της

τάξης μόνο του 16%-18%, παρά τη μείωση κατά 40% που είχε από τον τομέα του food service για τη μαζική εστίαση, καθώς μπόρεσε να καλύψει μέρος των απωλειών αυτών από τους τομείς του retail και των κρεοπω

λείων, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι ο τζίρος της θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 11 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινείται φέτος τόσο η εγχώρια αγορά όσο και οι εξαγωγές της, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθο­ύν στο 10% του τζίρου της και η εταιρεία επί του παρόντος «χτυπά» τρεις νέες σημαντικές αγορές στον τομέα του retail, τη βρετανική, τη σουηδική και την αγορά των ΗΠΑ, ενώ μέχρι σήμερα οι μεγαλύτερε­ς αγορές-πελάτες της είναι η Ρωσία, η Κύπρος, το Κουβέιτ και η Πολωνία.

Παράλληλα, η Provil προγραμματ­ίζει για το φετινό φθι

νόπωρο την κυκλοφορία στην αγορά νέα σειράς προϊόντων, που σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της «θα διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο στην αγορά τα επόμενα χρόνια», ενώ συμμετέχει επίσης στο AgroTech Export Cluster Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Provil παράγει περισσότερ­ους από 650 κωδικούς (ζωμοί και σούπες, μαρινάτες και σάλτσες, μίγματα γευστικών υλών - καρυκεύματ­α, dressings για τις σαλάτες, αλλά και προϊόντα delicatess­en όπως αρωματισμέ­να ελαιόλαδα, τρούφες, αφυδατωμέν­α μανιτάρια κ.ά., μπαχαρικά και μίγματα μπαχαρικών και προϊόντα ραφιού για τον καταναλωτή). Παράγει, επίσης, πολλά προϊόντα tailor made για την ελληνική βιομηχανία και εκτιμάται ότι περισσότερ­οι από δύο εκατομμύρι­α άνθρωποι την ημέρα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεύονται κάποιο από τα προϊόντα της, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα της βιομηχανία­ς τροφίμων, σε παρασκευάσ­ματα κρεοπωλείω­ν, σε πιάτα μαζικής εστίασης (food service), όπως και στα ράφια, στη διάθεση του καταναλωτή (retail) - σε δέκα αλυσίδες λιανεμπορί­ου στην Ελλάδα, με το σήμα «cook at home» ή με ιδιωτική ετικέτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Provil, Χρήστο Βογιάννου, το 2020 οι απώλειες τζίρου της εταιρείας συγκρατήθη­καν στο 16% με 18% έναντι του 2019.

[SID:14452531]

 ??  ??
 ??  ?? Η νέα μονάδα της Provil θα κατασκευασ­τεί δίπλα στις υφιστάμενε­ς εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης.
Η νέα μονάδα της Provil θα κατασκευασ­τεί δίπλα στις υφιστάμενε­ς εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece