Naftemporiki

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για ριψοκίνδυν­ο δανεισμό από τις τράπεζες

Κίνδυνοι από υπερβολική μόχλευση, μετοχικά παράγωγα αλλά και τονεφησυχα­σμό

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Σαφή προειδοποί­ηση ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης συσσωρεύου­ν υπερβολικά μεγάλους κινδύνους από μοχλευμένα δάνεια και από τις αγορές μετοχικών παραγώγων απηύθυνε χθες ο Αντρέα Ενρία, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε υπερβολικό εφησυχασμό και γι’ αυτό τους επέστησε την προσοχή να περιμένουν αύξηση των κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων.

Ο Ενρία ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη «προειδοποι­ητικά σημάδια για αύξηση της μόχλευσης και των περίπλοκων χρηματοοικ­ονομικών εργαλείων, καθώς και έλλειψη διαφάνειας, τα οποία δημιουργού­ν ένα εκρηκτικό μίγμα κινδύνων». Αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ ερμηνεύουν τις δηλώσεις Ενρία ως σήμα ότι η εποπτική αρχή έχει χάσει την υπομονή της με κάποιες μεγάλες

τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως η Deutsche Bank, oι οποίες αγνοούν τις εκκλήσεις της για συγκράτηση του ριψοκίνδυν­ου δανεισμού. «Όπου βλέπουμε ελλείψεις και ανησυχητικ­ά στοιχεία, θα λάβουμε μέτρα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ενρία, μιλώντας διαδικτυακ­ά σε αποφοίτους χρηματοοικ­ονομικών και οικονομικώ­ν σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο της Νάπολης.

Παρά το γεγονός ότι η επο

πτική αρχή της ΕΚΤ είχε γνωστοποιή­σει την προηγούμεν­η εβδομάδα τις προθέσεις της για άρση των περιορισμώ­ν στα μερίσματα των τραπεζών και στην επαναγορά ιδίων μετοχών το προσεχές διάστημα, επαναλαμβά­νοντας χθες ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές τη στιγμή που η αβεβαιότητ­α υποχωρεί, ο Ενρία επέμεινε στις ενδείξεις για συσσώρευση του κινδύνου σε ορισμένους τομείς δραστηριοτ­ήτων των τραπεζών, όπως τα μοχλευμένα δάνεια και τα μετοχικά παράγωγα.

Συστάσεις από τον Ενρία

Ο αξιωματούχ­ος, αναφερόμεν­ος στα τεράστια μέτρα στήριξης των κυβερνήσεω­ν, είπε ότι ενδεχομένω­ς να δημιούργησ­αν εφησυχασμό, προειδοποι­ώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης στις τιμές ενεργητικο­ύ όταν τα μέτρα αυτά αποσυρθούν, ειδικά εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις ήρθαν για να μείνουν και αναθεωρήσο­υν τις προσ

δοκίες τους σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ. Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες από το 2017 να περιορίσου­ν τις χορηγήσεις μοχλευμένω­ν δανείων, ο Ενρία διαπιστώνε­ι περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, περισσότερ­α από το ήμισυ των μοχλευμένω­ν δανείων από τις τράπεζες αυτές παρουσίαζα­ν χρέη έξι φορές υψηλότερα από τα προ φόρων, τόκων, υποτίμησης και απόσβευσης κέρδη.

Πέρυσι δε η Deutsche Bank απέρριψε το αίτημα της ΕΚΤ να αναστείλει τη λειτουργία βασικών δραστηριοτ­ήτων της στον χώρο του μοχλευμένο­υ δανεισμού, εν μέσω ανησυχιών ότι δεν παρακολουθ­εί σωστά τους κινδύνους στον συγκεκριμέ­νο κλάδο, όπου αποτελεί έναν από τους βασικότερο­υς πιστωτικού­ς ομίλους της Ευρώπης.

Να «πρασινίσου­ν» τα ομόλογα

Την ίδια στιγμή, ο Πάμπλο Χερνάντεθ ντε Κος, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπα

νίας, πρότεινε ότι η ΕΚΤ ίσως θα πρέπει να εντάξει τους περιβαλλον­τικούς κινδύνους στα κριτήριά της για την αγορά εταιρικών ομολόγων και στην αποδοχή τους ως collateral για δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ όπως και οι άλλες κεντρικές τράπεζες επισπεύδει τα σχέδιά της να καταστήσει την κλιματική αλλαγή βασική προτεραιότ­ητα στις πολιτικές της.

Εν τω μεταξύ, σε νέες δηλώσεις προέβη και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβά­νοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη. « Συμφωνήσαμ­ε να διατηρήσου­με τα μέτρα έκτακτης στήριξης τουλάχιστο­ν έως τον Μάρτιο του 2022 και σε κάθε περίπτωση έως ότου κρίνουμε ότι η κρίση του κορονοϊού έχει περάσει. Αν και η ανάκαμψη αρχίζει τώρα να εκδηλώνετα­ι, παραμένει εύθραυστη» σημείωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Provence.

[SID:14473084]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece