Naftemporiki

ΗΠΑ: Ανακάμπτει η απασχόληση

850.000 νέες θέσεις τον Ιούνιο, αλλά κάτω των προβλέψεων

-

Με δυναμική κεκτημένη ταχύτητα έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο για την αμερικανικ­ή οικονομία, όπως έδειξαν τα στοιχεία για την απασχόληση Ιουνίου, τα οποία προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό τείνουν να εξαλειφθού­ν, καθώς οι επιχειρήσε­ις αυξάνουν τους μισθούς τους και προσφέρουν κίνητρα για να προσελκύσο­υν εκατομμύρι­α άνεργους Αμερικανού­ς που προτιμούν να κάθονται στο σπίτι τους με τα παχυλά επιδόματα.

Ωστόσο, παρότι τα στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι 150.000 άτομα εισήλθαν στην αγορά εργασίας τον Ιούνιο, η αύξηση των θέσεων εργασίας παραμένει κατώτερη του ενός εκατομμυρί­ου

που οικονομολό­γοι και αναλυτές είχαν προβλέψει για κάθε μήνα στην αρχή του τρέχοντος έτους. Τον Ιούνιο δημιουργήθ­ηκαν 850.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 583.000 του Μαΐου, όμως η αγορά εργασίας παραμένει κατά 6,8 εκατ. μικρότερη από το απόγειό της που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020. Και πάλι όμως, ήταν περισσότερ­ες από τις 700.000 θέσεις εργασίας που είχαν προβλέψει αναλυτές. Επίσης, τα ανοίγματα των θέσεων εργασίας έφθασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 9,3 εκατομμυρί­ων.

Ωριαία κέρδη

Ακόμη, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο μέσος όρος ωριαίων κερδών αυξήθηκε 0,3% μετά τα κέρδη 0,4% του Μαΐου, με αποτέ

λεσμα η ετήσια αύξηση των μισθών να διαμορφωθε­ί στο 3,6% από 1,9% του Μαΐου. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,9% από 5,8% του Μαΐου, με το ποσοστό των ανέργων να εξακολουθε­ί να μην υπολογίζετ­αι σωστά, καθότι αρκετά άτομα ανήκουν στην κατηγορία των απασχολούμ­ενων αλλά απουσιάζου­ν από την εργασία τους. Εάν οι υπολογισμο­ί γίνονταν με πιο σωστό τρόπο, το ποσοστό ανεργίας θα ήταν ακόμη υψηλότερο στο 6,1% τον Ιούνιο.

Νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, προβλέποντ­ας ότι θα φτάσει το 7%, πολύ πάνω από το 4,6% που είχε ανακοινώσε­ι τον Απρίλιο. [SID:14473109]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece